Foto: Kadar iz dokumentarnog filma "Granica mora"

6. ETNOFILm festival u Rovinju od 24. – 26. travnja donosi najnovije etnografske dokumentarce. U popratnom programu očekuje vas  izložba fotografija Petra Nagliča“Od domaćeg praga do Jeruzalema”, poseban program kojim se predstavlja talijanski film, predavanje “Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija” te koncert sastava Čipkice u glazbenom dijelu programa.

S glavninom događanja u Multimedijalnom centru, festival će se ove godine održati i u Centru za vizualne umjetnosti Batana, kao i Gradskom kazalištu Gandusio i time cijelom gradu dati pečat ETNOFILma.  

Selektori programa odabrali su filmove koje ne smijete propustiti na ovogodišnjem izdanju ETNOFILma.

 “Dolina uzdaha”, film rumunjskog trojca Mihai Andrei Leaha – Andrei Crişan – Iulia Hossu, svjedoči o tome kako je između 1943. i 1945. godine 25 tisuća Rumunja deportirano u Pridnjestrovlje, a tek ih je polovica preživjela uslijed gladi i hladnoće. Kroz sjećanja nekolicine preživjelih film želi rekonstruirati njihova tragična iskustva.

Dolina-uzdaha
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Dolina uzdaha” 

Film studentice Barbare Babačić, “Naseljenici – naši novi susjedi s puškama” (2013), želi dekonstuirati stereotipe i predrasude palestinskog bombaša samoubojice preko portretiranja suptilnog etničnog čišćenja. Naselja se šire, a zbog naoružanih židovskih naseljenika, terora u lokalnim palestinskim zajednicama ima sve više.

 “Granica mora” / “Il limite” (2012), talijanski film autorice Rosselle Schillaci, donosi priču o ribarima, njihovim dugim putovanjima na nepredvidivo more. Trojica članova posade su Talijani, trojica Tunižani pa kroz njihove razgovore pratimo i odnose manjine i autohtonog stanovništva.

Ivana Todorović je strastvena beogradska filmašica koja želi svojim radom potaknuti socijalne promjene. Njen film “Ja, kada sam bila klinac, bila sam klinka” (2013) priča je o Goci, hrabroj transseksualki s margina srpskog društva, dok film “Hrana za ptice” / “Khleb dlya pticy” (2011), koji potpisuje ruska autorica  Aleksandra Strelyanaya, govori o tome kako se mnogo toga može čuti u jesen, u pustinjskom selu.

Hrana-za-ptice
Foto: Kadar iz dokumentarnog filma “Hrana za ptice” 

ETNOFILm festival donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije, a koncipiran je kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, dok za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama. Sve projekcije su besplatne.

Za vrijeme trajanja festivala u Centru za vizualne umjetnosti Batana moći će se pogledati izložba fotografija Petra Nagliča – “Od domaćeg praga do Jeruzalema”, autora Mihe Špičeka, koja je organizirana u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem.

Gradsko kazalište Gandusio bit će lokacija posebnog programa koji je organiziran u suradnji s Festival dei popoli iz Firenze, a održat će se 24. i 25. travnja. Predstavlja se film iz 2012. godine “Mala zemlja”, kao i dva klasična dokumentarca – “La Taranta” iz 1962. godine te “Un giorno in Barbagia” iz 1958.

U sklopu ETNOFILm festivala, 26. travnja u Multimedijalnom centru održat će se i predavanje “Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija”, a vodi ga Arnd Schneider, profesor s Instituta za socijalnu antopologiju Sveučilišta u Oslu. U MMC-u će se održati i koncert sastava Čipkice za kraj festivala. Mali je to etno ansambl koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta.

Za više informacija možete posjetiti i službenu stranicu ETNOFILma.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here