PočetnaVijestiNajavljen 6. ETNOFILm festival

Najavljen 6. ETNOFILm festival

-

Šestu godinu za redom travanj je u znaku suradnje grada Rovinja i Etnografskog muzeja Istre. Od 24. – 26. travnja u rovinjskom Multimedijalnom centru održava se 6. ETNOFILm festival koji donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije.

Sve projekcije su besplatne (komplektni program pogledajte ovdje), a uz filmski program na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionica te izložba, kao i glazbeni program.

Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma.

Sve projekcije su besplatne, a uz filmski program na festivalu posjetitelje očekuju i predavanja, radionica te izložba, kao i glazbeni program.

I ove godine program ETNOFILm festivala pruža presjek aktualnih strujanja etnografskog filma, a selektori su kroz 22 odabrana filma pokušali zahvatiti heterogene pristupe društvenim fenomenima, od esejističkog i autorefleksivnog, preko dokufikcijskog do aktivističkog. Program prati i profesionalnu antropološku produkciju i dokumentarni, etnografski film u širem smislu riječi.

Filmovi dodiruju niz zanimljivih fenomena, kao što je reprezentacija drugih u svijetu globalnog turizma, krhkost društvenog sjećanja i lokalnih kulturnih baština, ili pak hibridnost i pregovaranje nacionalnih, odnosno rodnih identiteta u današnjim visoko segregiranim društvima.

Posjetitelje festivala očekuju filmovi iz 13 zemalja, a uz domaći, tu su i filmovi iz Rusije, Poljske, Francuske, Perua, Portugala, Slovenije, Italije te Norveške.

ETNOFILm produbljuje problematiku vezanu uz antropološku krizu reprezentacije, rada na terenu te produkcijskih i distribucijskih uvjeta ovog pomalo marginaliziranog žanra, a projekcije filmova prate razgovori s autorima.

Ovogodišnjim međunarodni žiri čine prof. dr. sc. Tomislav Pletenac s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju iz Zagreba, Tanja Miličić, voditeljica Kina Valli i producentica Pula film festivala te Alberto Lastrucci, direktor Festival dei popoli iz Firenze.

Festivalu prethodi međunarodna fotografska radionica koja će se održati od 22. – 24. travnja pod nazivom Turizam, arhitektonski razvoj, vizualna i kulturna percepcija prostorne proizvodnje duž Jadranske obale.

U Rovinj dolazi i David Kendall, gostujući predavač na Centre for Urban and Community Research na Goldsmithsu u Velikoj Britaniji, a cilj mu je identificirati odnos između vizualnog identiteta, ekonomske aktivnosti, društvenih ulaganja u turizam i urbanizacije na području Rovinja i Istarskog poluotoka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije