PočetnaRecenzije(6. ETNOFILm festival) "Granica mora" - Potraga za istinom između buke brodskog...

(6. ETNOFILm festival) “Granica mora” – Potraga za istinom između buke brodskog motora i vrišteće nostalgije

-

Talijanka Rossella Schillaci nije novo ime na dokumentarističkom nebu. Prije 56-minutnog filma “Granica mora” / “Il limite” (2012) kojeg smo gledali na ovogodišnjem ETNOFILm festivalu, Schillaci je režirala čak sedam dokumentarnih filmova.

Primjerice, njezin dokumentarac o sudanskim izbjeglicama u napuštenoj klinici u Torinu – “Altra Europa” (2011) – naosvajao se priznanja diljem svijeta, a redaljica vuče i rovinjske korijene, 2010. godine dohvativši nagradu za najbolji film (“La Fiuma – Incontri sul Po e Dintorn”, koji se koncentrirao na život stanovnika oko rijeke Po) na 2. ETNOFILm festivalu.

Ne čudi stoga ponovni izbor etnografsko-socijalne teme talijanske redateljice, koja s “Granicom mora” vještim intimističkim premazom punim ugrađene empatije pažljivo otvara vrata tegobnog života jedne talijanske ribarske posade.

Talijansko-tuniške, bolje rečeno, pošto su tri ribara na brodu “La Priama” kojim zapovijeda talijanski kapetan Cola, tuniške nacionalnosti. Ne spada “Prijam” u naročite brodske ljepotane za kojim bi se instinktivno okrenuli u njegovoj domicilnoj sicilijanskoj luci.

Kao da je i sami brod nenamjerno poprimio psihofizičke osobine svoje dugogodišnje posade, možda se i ne želeći isticati u toj amorfnoj masi sazdane od nemoći, grižnje savijesti te odavno zaboravljenog i nikad ispunjenog potencijala svojih ribarskih supatnika.

Talijankin verite lišen je bespotrebnih monologa i klasične naracije, tražeći konačnu i nepokolebljivu istinu svojih subjekata između buke brodskog motora i jednako vrišteće nostalgije za domom mlađih članova posade.

Talijankin verite lišen je bespotrebnih monologa i klasične naracije, tražeći konačnu i nepokolebljivu istinu svojih subjekata između buke brodskog motora i jednako vrišteće nostalgije za domom mlađih članova posade.

Od kapetana i ostatka ribara doznajemo kako je ova nekad poprilično profitabilna profesija danas spala na izrazito niske grane. Prosječna plaća jednog ribara danas iznosi oko 800 eura, dok vlasnik broda – koji bez obzira na ulov mora isplaćivati dogovoreni honorar – samo na benzin potroši i do 24 tisuće eura.

Porast cijene troškova i manjak ribe prisilio je brojne talijanske posade – pa tako i našu – na unošenje ilegalnih koordinata prema teritorijalnim morima Libije i Tunisa, a više nikoga ne iznenađuje i dugotrajni boravak na pučini koji se može protegnuti i na mjesec dana u komadu.

U tom zapaljivom miksu neudobnih brodskih odaja, međunacionalne nesnošljivosti i bitke za golo preživljavanje, posada “La Priama” oštro je podijeljena između talijanske vrhuške i tuniške, uglavnom radničko-ispomoćne strane…

“Granica mora” Rosselle Schillaci, da ne bude zabune, nije dokumentarno djelo kojem ćemo se zbog njegove kvalitete u budućnosti vraćati neograničeni broj puta.

No, iako sniman s pristojne dezinficirano-neosobne distance, “Granica” uz iznadprosječnu vizualnu, nudi i značajnu socio-političku komponentu, šireći svoj doseg daleko izvan početnih talijanskih okvira.

Talijanska redateljica je uspjela dotaknuti cijeli niz važnih tema poput cijeva koji opravdavaju sredstva razbijanja neimaštine, dehumanizirajućih poslova, problema s ilegalnim useljenicima, rasizma itd. Dovoljno za preporuku s naše strane.

"Granica mora" / "Il limite"

O FILMU:

Režija: Rossella Schillaci
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Italija
Trajanje: 55 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Koliko rata

Ukrajinska redateljica Alisa Kovalenko održala je svoj masterclass u okviru programa ZagrebDox Pro devetnaestog izdanja zagrebačkog festivala.

19. ZagrebDox: “Dezerteri” – Etika bijega

Damir Markovina se u filmu "Dezerteri" (ADU, 2022.) zaokuplja Mostarem, gradom kojeg u formativnim godinama napušta pod okriljem rata.

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

Dokumentarac "Istočna fronta" Vitalija Manskog možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima.

19. ZagrebDox: “Sam sada” – Mama (ne) ide u raj?

Harkness u svom debiju "Sam sada" obilato i vješto koristi bogatu arhivu, sastavljenu od starih Super-8 klipova te raznih obiteljskih fotki.

19. ZagrebDox: “Apolonia, Apolonia” – Borba žene u svijetu umjetnosti

Glavni forte filma "Apolonia, Apolonia" sadržan je ponajviše u njegovoj slojevitosti, progovarajući i o današnjoj ekonomskoj stvarnosti milenijalaca boema.

19. ZagrebDox: “Lina” – Između roditelja

"Lina" (ADU, 2023.) Jasmine Beširević ne sudi, samo prikazuje. Ako i mrvicu hinjeno, ipak uvjerljivo i vejrodostojno.

19. ZagrebDox: “Istražitelj” – Prisjećanja djelatnika Haškog suda

U filmu "Istražitelj" Viktora Portela pratimo haškog istražitelja Vladimíra Dzuru, koji se bavio slučajevima Slavka Dokmanovića i Željka Ražnatovića Arkana.

19. ZagrebDox: “Dosje Labudović: Nesvrstani” i “Dosje Labudović: Filmske gerile” – Od ne-teme do teme

Diptihom "Dosje Labudović" Mila Turajlić je arhivske materijale iz Filmskih novosti učinila "temom". Barem nakratko i barem u određenim krugovima.

19. ZagrebDox: “Prizori s mojim ocem” – Prazni prizori

Statičnost kadrova dokumentarca "Prizori s mojim ocem" Biserke Šuran reflektira krutu kulisu, čije barijere probija niz općih mjesta.

19. ZagrebDox: “Horror Vacui” – Ka tetralogiji?

"Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) je novi dokumentarni film snimatelja i redatelja Borisa Poljaka.
Režija: Rossella Schillaci<br> Godina proizvodnje: 2012.<br> Zemlja podrijetla: Italija<br> Trajanje: 55 minuta(6. ETNOFILm festival) "Granica mora" - Potraga za istinom između buke brodskog motora i vrišteće nostalgije