PočetnaRecenzije(6. ETNOFILm festival) "Granica mora" - Potraga za istinom između buke brodskog motora i vrišteće nostalgije

(6. ETNOFILm festival) “Granica mora” – Potraga za istinom između buke brodskog motora i vrišteće nostalgije

|

Talijanka Rossella Schillaci nije novo ime na dokumentarističkom nebu. Prije 56-minutnog filma “Granica mora” / “Il limite” (2012) kojeg smo gledali na ovogodišnjem ETNOFILm festivalu, Schillaci je režirala čak sedam dokumentarnih filmova.

Primjerice, njezin dokumentarac o sudanskim izbjeglicama u napuštenoj klinici u Torinu – “Altra Europa” (2011) – naosvajao se priznanja diljem svijeta, a redaljica vuče i rovinjske korijene, 2010. godine dohvativši nagradu za najbolji film (“La Fiuma – Incontri sul Po e Dintorn”, koji se koncentrirao na život stanovnika oko rijeke Po) na 2. ETNOFILm festivalu.

Ne čudi stoga ponovni izbor etnografsko-socijalne teme talijanske redateljice, koja s “Granicom mora” vještim intimističkim premazom punim ugrađene empatije pažljivo otvara vrata tegobnog života jedne talijanske ribarske posade.

Talijansko-tuniške, bolje rečeno, pošto su tri ribara na brodu “La Priama” kojim zapovijeda talijanski kapetan Cola, tuniške nacionalnosti. Ne spada “Prijam” u naročite brodske ljepotane za kojim bi se instinktivno okrenuli u njegovoj domicilnoj sicilijanskoj luci.

Kao da je i sami brod nenamjerno poprimio psihofizičke osobine svoje dugogodišnje posade, možda se i ne želeći isticati u toj amorfnoj masi sazdane od nemoći, grižnje savijesti te odavno zaboravljenog i nikad ispunjenog potencijala svojih ribarskih supatnika.

Talijankin verite lišen je bespotrebnih monologa i klasične naracije, tražeći konačnu i nepokolebljivu istinu svojih subjekata između buke brodskog motora i jednako vrišteće nostalgije za domom mlađih članova posade.

Talijankin verite lišen je bespotrebnih monologa i klasične naracije, tražeći konačnu i nepokolebljivu istinu svojih subjekata između buke brodskog motora i jednako vrišteće nostalgije za domom mlađih članova posade.

Od kapetana i ostatka ribara doznajemo kako je ova nekad poprilično profitabilna profesija danas spala na izrazito niske grane. Prosječna plaća jednog ribara danas iznosi oko 800 eura, dok vlasnik broda – koji bez obzira na ulov mora isplaćivati dogovoreni honorar – samo na benzin potroši i do 24 tisuće eura.

Porast cijene troškova i manjak ribe prisilio je brojne talijanske posade – pa tako i našu – na unošenje ilegalnih koordinata prema teritorijalnim morima Libije i Tunisa, a više nikoga ne iznenađuje i dugotrajni boravak na pučini koji se može protegnuti i na mjesec dana u komadu.

U tom zapaljivom miksu neudobnih brodskih odaja, međunacionalne nesnošljivosti i bitke za golo preživljavanje, posada “La Priama” oštro je podijeljena između talijanske vrhuške i tuniške, uglavnom radničko-ispomoćne strane…

“Granica mora” Rosselle Schillaci, da ne bude zabune, nije dokumentarno djelo kojem ćemo se zbog njegove kvalitete u budućnosti vraćati neograničeni broj puta.

No, iako sniman s pristojne dezinficirano-neosobne distance, “Granica” uz iznadprosječnu vizualnu, nudi i značajnu socio-političku komponentu, šireći svoj doseg daleko izvan početnih talijanskih okvira.

Talijanska redateljica je uspjela dotaknuti cijeli niz važnih tema poput cijeva koji opravdavaju sredstva razbijanja neimaštine, dehumanizirajućih poslova, problema s ilegalnim useljenicima, rasizma itd. Dovoljno za preporuku s naše strane.

"Granica mora" / "Il limite"

O FILMU:

Režija: Rossella Schillaci
Godina proizvodnje: 2012.
Zemlja podrijetla: Italija
Trajanje: 55 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.
Režija: Rossella Schillaci<br> Godina proizvodnje: 2012.<br> Zemlja podrijetla: Italija<br> Trajanje: 55 minuta(6. ETNOFILm festival) "Granica mora" - Potraga za istinom između buke brodskog motora i vrišteće nostalgije