PočetnaVijestiNa ETNOFILm festival dolaze Michele Trentini, Arnd Schneider, David Kendall i mnogi...

Na ETNOFILm festival dolaze Michele Trentini, Arnd Schneider, David Kendall i mnogi drugi

-

6. ETNOFILm festival, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre, održat će se od 24. – 26. travnja 2014. u Rovinju. S glavninom događanja u Multimedijalnom centru, festival će se ove godine održati i u Centru za vizualne umjetnosti Batana, kao i gradskom kazalištu Gandusio i time cijelom gradu dati pečat ETNOFILm-a.

ETNOFILm festival donosi izbor iz međunarodne etnografske dokumentarne produkcije. Festival je koncipiran kao mjesto razmjene ideja na temu vizualnih istraživanja kulture, a za cilj ima otvaranje dijaloga među kulturama, ali i popularizaciju hrvatskog etnografskog filma te metoda bilježenja nematerijalne kulture. Sve projekcije su besplatne.

Kroz 22 odabrana filma program prati i profesionalnu antropološku produkciju te dokumentarni, etnografski film u širem smislu riječi. Filmovi dodiruju niz zanimljivih fenomena, kao što je reprezentacija drugih u svijetu globalnog turizma, krhkost društvenog sjećanja i lokalnih kulturnih baština, ili pak hibridnost i pregovaranje nacionalnih, odnosno rodnih identiteta u današnjim visoko segregiranim društvima.

Posjetitelje festivala očekuju filmovi iz 13 zemalja, a uz domaći, tu su i filmovi iz Rusije, Poljske, Francuske, Perua, Portugala, Slovenije, Italije, te Norveške.

Petar-Naglič-u-ateljeu
Petar Naglič u ateljeu

Za vrijeme trajanja festivala u Centru za vizualne umjetnosti Batana moći će se pogledati izložba fotografija Petra NagličaOd domaćeg praga do Jeruzalema, autora Mihe Špičeka, koja je organizirana u suradnji sa Slovenskim etnografskim muzejem.

Gradsko kazalište Gandusio bit će lokacija posebnog programa koji je organiziran u suradnji s Festival dei popoli iz Firenze i Museo degli Usi e Costumi della Gente Trentina, a održat će se 24. i 25. travnja.

Autor Michele Trentini sam će predstaviti svoj film iz 2012. godine Mala zemlja”. Priča je to o nadi za izdvojena planinska područja, univerzalnoj povezanosti sa zemljom što se odmiče od ekonomskih interesa ili pak političkih i kulturnih zapreka.

Predstavljaju se i dva klasična dokumentarca. La Taranta” iz 1962. godine dokumentira kult Tarantizam iz južne Italije, a prema vjerovanju tadašnjih seljaka, žrtve ugriza mistične tarantule moraju se podvrgnuti egzorcizmu koji uključuje mahniti ples, glazbu i mnoštvo boja.

Un giorno in Barbagia” iz 1958. dokumentira selo na Sardiniji i život u kojem žene brinu o kućanstvu jer muškarci veći dio godine provode daleko od kuće čuvajući stada ovaca.

Čipkice
Ansambl Čipkice

U sklopu ETNOFILm festivala, 26. travnja u Multimedijalnom centru održat će se i predavanje Eksperimentalni film, vizualna umjetnost i antropologija”, a vodi ga Arnd Schneider, profesor s Instituta za socijalnu antopologiju Sveučilišta u Oslu.

U Multimedijalnom centru u subotu 26. travnja održat će se koncert sastava Čipkice za kraj festivala. Mali je to etno ansambl koji izvodi tradicijsku glazbu iz cijeloga svijeta. Čipkice svoj repertoar kojim žele upoznati publiku s ljepotom različitosti kultura i melodija izvode a cappella i uz glazbenu pratnju.

Festivalu prethodi međunarodna fotografska radionica koja će se održati od 22. – 24. travnja pod nazivom “Turizam, arhitektonski razvoj, vizualna i kulturna percepcije prostorne proizvodnje duž Jadranske obale”. Voditelj je David Kendall, gostujući predavač na Goldsmithsu u Velikoj Britaniji.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.