PočetnaVijestiPodijeljena priznanja i na 6. ETNOFILm festivalu

Podijeljena priznanja i na 6. ETNOFILm festivalu

-

Dodjelom nagrada završio je 6. ETNOFILm festival u Rovinju koji je u organizaciji Etnografskog muzeja Istre trajao od 24. – 26. travnja. U tri dana na festivalu je prikazano 25 filmova međunarodne dokumentarne produkcije, održano je predavanje, radionica, te izložba i glazbeni program. Etno ansambl Čipkice, sastav koji izvodi tradicionalnu glazbu iz cijelog svijeta, zatvorio je festival.

Međunarodni žiri u sastavu Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula film festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta, odabrao je pobjednike u četiri kategorije.

Filmovi profesionalnih etnologa / antropologa u TV produkciji je kategorija u kojoj je pobjedu odnio dvojac Anja Hiddinga i Jascha Blume za film “Ja znakujem, ja živim” / “Ik gebaar, ik leef” o gluhom studentu umjetnosti koji kreće u jedini europski starački dom za gluhe sa željom da sazna što više o njihovom životu.

Žiri ga je nagradio zbog njegovog subjektivnog pristupa koji je postepeno transformiran u portretiranje dubljih pitanja nizozemskog društva.

Ccil Michel i Dominik Meštrović / Foto: Julien Duval

U kategoriji filmova studenata etnologije / antropologije žiri je nagradu dodijelio filmu “Duhovi Lovanijuma” / “Les fantomes de Lovanium” studentice Ccil Michel o kongoanskom umjetniku koji pomoću nekoliko starih slika pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima. Žiri smatra film stimulirajućim za upotrebu umjetnosti kao instrumenta za socijalno sjećanje, a također ističe novo značenje umjetnosti kao takve.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je film “Čovjek prirode i ja” koji portretira ribara Gabija i njegov bliski odnos s prirodom s obrazloženjem da žiri cijeni jednostavnost i atmosferu filma.

U kategoriji filmova profesionalnih etnologa / antropologa pobjednik je film “Dolina uzdaha” / “Valea Plangerii” rumunjskog trojca u sastavu Mihai Andrei Leaha, Andrei Crisan i Iulia Hossu, a priča o 25 tisuća Rumunja koji su u Drugom svjetskom ratu deportirani u Pridnjestrovlje. Ovo je film o pričama koje je teško prenijeti te zbog toga žiri smatra da je trud autora dobar početak za vizualizaciju trauma koje su se dogodile.

Dolina-uzdaha
Kadar iz dokumentarnog filma “Dolina uzdaha”

U kategoriji autora koji nisu profesionalni etnolozi / antropolozi nagradu je odnio film “Pjesme za muzej” / “Cantece pentru un muzeu” autorice Elize Zdru o četiri starija muškarca, pjevača tradicionalne polifone glazbe koji iz svojeg sela kreću na turneju kako bi promovirali to pjevanje da ne izumre. Žiri smatra da film prikazuje kako tradicija nije nešto odvojeno od zajednice, nego nešto što je živa praksa, iako je ograničena na samo nekoliko izvođača.

Posebno priznanje u ovoj kategoriji osvojila su dva filma. “Mula, skupina korijenja svezanih zajedno” autorice Sabine Mikelić zbog toga što je eksperimentalno portretiranje osobne i društvene priče te ukazuje na nove načine moguće upotrebe filma kao medija za etnografiju.

Film “Ja ne diram zlato” autorice Pauline Pisarek žiri je nagradio zbog njegovog istraživačkog potencijala u promjeni perspektive i kako gledati na kulturu.

Sabina-Mikelić---2
Sabina Mikelić na dodjelama diploma Restartove Škole dokumentarnog filma / Foto: Jelena Pintarić

Pobjednicima su nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti.

Voditeljica festivala Tamara Nikolić Đerić zahvalila je svim partnerima i posjetiteljima na interesu za etnografsku dokumentarnu produkciju i naglasila značaj rovinjske publiku.

“Ove godine primjećujemo znatan porast lokalnih posjetitelja zbog čega smo jako sretni. Povezavši nekoliko lokacija u Rovinju, cijelom smo gradu dali pečat ETNOFILma, a radit ćemo i dalje na tome da građane motiviramo i uključimo u festival preko bogatog filmskog i popratnog programa”, izjavila je voditeljica ETNOFILm festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.