PočetnaVijestiNovim dokumentarnim projektima u Srbiji dodijeljeno 230 tisuća eura

Novim dokumentarnim projektima u Srbiji dodijeljeno 230 tisuća eura

|

Filmski centar Srbije, krovna celuloidna organizacija istočnih susjeda, objavila je rezultate natječaja za financiranje filmskih ostvarenja u 2014. godini, a koji uključuju igrane, dokumentarne, animirane, eksperimentalne te kratke filmove. Sredstva iz državnog proračuna također su među sobom razdijelili i projekti i scenariji u nastajanju, a ukupno je na natječaj bilo prijavljeno 55 dokumentarnih naslova.

Od ukupnog proračuna (1.8 milijuna eura) dokumentarnim djelatnicima pripalo je petnaestak posto (228.259 eura) financijskog kolača, od je čega najviše uspio dobiti (oko 70 tisuća eura) redatelj Boris Mitić za svoj film o ničemu – “Slatko od Ništa”.

Nakon njega, uglavnom ravnomjerna sredstva (oko 26 tisuća eura) razdijelili su filmovi “Nije se vratio” (Mladen Matičević, koji je nedavno predstavio vrlo dobri “Moj zanat”), “Gastarbajterska priča” (Mladen Đorđević), “Podzemni kosmonaut” (Sonja Blagojević) i “Zaveštanje” (Ivica Vidanović).

Po 18 tisuća eura zavrijedili su “Trilogija – Tihovanje” Mirjane Vukomanović te srednjemetražni dokumentarac Tanje Brzaković “Jovica i njegovi zubi”, dok su kratkometražni “Progledanje” (Simo Brdar) i “Korak” Dejana Petrovića utržili svaki po šest tisuća eura.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.