PočetnaVijesti13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

-

Dodjelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije, sinoć (četvrtak, 10.9.) je u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije svečano zatvoren 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Isti se ove godine odžavao online i na osam lokacija u Beogradu od 3. do 10. rujna. Prikazano je više od 130 dokumentaraca, a sam Beldocs otvorila je manjinska hrvatske koprodukcija (hrvatski koproducenti Vanja Jambrović i Tibor Keser) “Govori da vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019) srpske autorice Marije Stojnić koja u njemu istražuje zvučne krajolike Radio Beograda.

I upravo je spomenuti film osvojio Nagradu za najbolji film srpske natjecateljske konkurencije koju je ove godine sačinjavalo osam filmova (žiri: Anthoine Tirion, kritičar, pisac i selektor; Heleen Gerritsen, producentica; i Dejan Petrović, scenarist i redatelj). “Ovo je veliko priznanje, ne samo za naš cijeli autorski tim koji je ovaj film stvarao, već i za stvaralaštvo Radio Beograda i svih autora čija su se djela našla u filmu”, izjavila je redateljica dokumentarca Marija Stojnić.

Za najbolji film Međunarodne natjecateljske selekcije nadmetalo se dvanaest filmova, dok je pripadajući žiri (Maria Vera, festivalska distributerka i prodajna agentica; Kazuo Hara, redatelj; i Ivan Marković, redatelj i direktor fotografije) nagradu odlučio uručiti “Pustinjskoj ulici 143″ / “143 Sahara Street” / “143 rue du désert” (2019) alžirskog autora Hassena Ferhanija.

Nagrada za najbolji kratki film Beldocsa (žiri: Goran Dević, redatelj; Ivan Salatić, redatelj; i Kumjana Novakova, filmska selektorica i profesorica) pripala je hrvatskom filmu “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića. “Oduvijek sam htio napraviti nekakav antifilm bez zadanih narativnih formi, samo na nekakav unutarnji osjećaj, film u kojem će se pričati o dnevno-političkim banalnostima, ali i nekim mojim društvenim fiksacijama, tako da me ovo ugodno iznenadilo. Jako mi je drago za ovu nagradu na Beldocsu jer je veliki podstrek za daljnje eksperimentiranje u filmskom stvaralaštvu. Nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti i uživo”, rekao je Lukić.

Od hrvatskih ostvarenja, još je Posebno priznanje žirija industrijskog programa Beldocs in Progress, dobio animirano-dokumentarni “Funk YU” koji nastaje u produkciji Wolfgang&Dollyja te koprodukciji slovenskog Astral Filma i srpske Nane 143. U njemu ćemo gledati redatelja i glavnog protagonista Franka Dujmića, opsjednutog vinil-pločama, kako pokušava napraviti film o jugoslavenskom funku.

Podsjetimo, u Beldocsovom programu Posebne projekcije prikazan je i hrvatski dokumentarac “Doktorice, pem v’ grobeka” (Samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić.

Ostale dobitnike provjerite na službenoj stranici Beldocsa.


Komentari

Najnovije