Početna Vijesti 13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

13. Beldocs: Dvije nagrade i priznanje za hrvatske filmove

-

Dodjelom nagrada najboljim filmovima u četiri kategorije, sinoć (četvrtak, 10.9.) je u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije svečano zatvoren 13. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. Isti se ove godine odžavao online i na osam lokacija u Beogradu od 3. do 10. rujna. Prikazano je više od 130 dokumentaraca, a sam Beldocs otvorila je manjinska hrvatske koprodukcija (hrvatski koproducenti Vanja Jambrović i Tibor Keser) “Govori da vidim” / “Govori da bih te video” (Bilboke / Set Sail Films / Restart; 2019) srpske autorice Marije Stojnić koja u njemu istražuje zvučne krajolike Radio Beograda.

I upravo je spomenuti film osvojio Nagradu za najbolji film srpske natjecateljske konkurencije koju je ove godine sačinjavalo osam filmova (žiri: Anthoine Tirion, kritičar, pisac i selektor; Heleen Gerritsen, producentica; i Dejan Petrović, scenarist i redatelj). “Ovo je veliko priznanje, ne samo za naš cijeli autorski tim koji je ovaj film stvarao, već i za stvaralaštvo Radio Beograda i svih autora čija su se djela našla u filmu”, izjavila je redateljica dokumentarca Marija Stojnić.

Za najbolji film Međunarodne natjecateljske selekcije nadmetalo se dvanaest filmova, dok je pripadajući žiri (Maria Vera, festivalska distributerka i prodajna agentica; Kazuo Hara, redatelj; i Ivan Marković, redatelj i direktor fotografije) nagradu odlučio uručiti “Pustinjskoj ulici 143″ / “143 Sahara Street” / “143 rue du désert” (2019) alžirskog autora Hassena Ferhanija.

Nagrada za najbolji kratki film Beldocsa (žiri: Goran Dević, redatelj; Ivan Salatić, redatelj; i Kumjana Novakova, filmska selektorica i profesorica) pripala je hrvatskom filmu “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića. “Oduvijek sam htio napraviti nekakav antifilm bez zadanih narativnih formi, samo na nekakav unutarnji osjećaj, film u kojem će se pričati o dnevno-političkim banalnostima, ali i nekim mojim društvenim fiksacijama, tako da me ovo ugodno iznenadilo. Jako mi je drago za ovu nagradu na Beldocsu jer je veliki podstrek za daljnje eksperimentiranje u filmskom stvaralaštvu. Nadam se da ćemo se sljedeće godine vidjeti i uživo”, rekao je Lukić.

Od hrvatskih ostvarenja, još je Posebno priznanje žirija industrijskog programa Beldocs in Progress, dobio animirano-dokumentarni “Funk YU” koji nastaje u produkciji Wolfgang & Dollyja te koprodukciji slovenskog Astral Filma i srpske Nane 143. U njemu ćemo gledati redatelja i glavnog protagonista Franka Dujmića, opsjednutog vinil-pločama, kako pokušava napraviti film o jugoslavenskom funku.

Podsjetimo, u Beldocsovom programu Posebne projekcije prikazan je i hrvatski dokumentarac “Doktorice, pem v’ grobeka” (Samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić.

Ostale dobitnike provjerite na službenoj stranici Beldocsa.


Komentari

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.