PočetnaNajave"Hall of Fame": "Koyaanisqatsi"

“Hall of Fame”: “Koyaanisqatsi”

|

Program “Hall of Fame” predstavlja kod nas rijetko prikazivana remek-djela svjetske dokumentaristike. U studenom su u Dokukinu KIC na rasporedu dva vizualna nenarativna dokumentarca bazirana na indijanskoj predaji, koji tematiziraju odnos čovjeka i okoliša – “Koyaanisqatsi” (1982) Godfreya Reggija i “Fata Morgana” / “Fatamorgana” (1971) Wernera Herzoga (21.11.).

Novu sezonu “Hall of Famea” u utorak (5.11., 21 sat) otvara kultni eksperimentalni dokumentarac “Koyaanisqatsi” američkog autora Godfreya Reggija, fascinantna vizualna simfonijska pjesmu bazirana na suprotstavljanju slike i glazbe. Očaravajuća fotografija snimatelja Rona Frickea (“Baraka”) u filmu susreće minimalističku glazbenu podlogu skladatelja Philipa Glassa.

Ovaj dokumentarni film sagledava različite aspekte odnosa između ljudi, prirode i tehnologije koja je postala sveprisutna kao zrak koji udišemo, a na to se odnosi i sam naslov koji potječe iz proročanskog napjeva Hopi Indijanaca i označava “život izvan ravnoteže”.

Uvodnu riječ održat će srpski redatelj Boris Mitić (“Slatko od Ništa”), a ulaz na projekciju je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.