Kao i svake godine, tako i ove dokumentarni festival ZagrebDox donosi niz domaćih i međunarodnih nefikcijskih naslova. Teško se, naravno, orijentirati u džungli od 150 filmova koji će se prikazati na jubilarnom, desetom izdanju spomenutog festivala, no mi smo vam pripremili nekoliko odabranih dokumentaraca koje biste definitivno trebali pogledati.

U tekstu koji ćete uskoro pročitati, nudimo vam šest, po nama iznimnih naslova, za koje smatramo da su vrijedni vaših teško zarađenih hrvatskih novčanica.

Podsjetimo, festival večeras u 20 sati (sve Cineplexx dvorane u Centru Kaptol) otvara dokumentarac Tatjane Božić, “Ljubavna odiseja” (2014).

Izabrani filmovi desetog izdanja ZagrebDoxa po izboru portala Dokumentarni.net:

“Braća po krvi” / “Blood Brother” (2012)

 • Režija: Steve Hoover
 • Razlozi za gledanje ovog dokumentarca: Može li jedna osoba spasiti cijeli svijet? U većini slučajeva taj odgovor je negativan, no na primjeru Rockyja Braata, koji godinama volonterski pomaže oboljeloj djeci od AIDS-a u Indiji, vidjet ćete da superjunaci ne postoje isključivo u stripovima. Dirljivo, humano i svevremensko ostvarenje redatelja Stevea Hoovera.


“Još jedna noć na Zemlji” / “Otra noche en la Tierra” (2012)

 • Režija: David Munoz
 • Razlozi za gledanje ovog dokumentarca: “Još jedna noć na Zemlji” ne spada u prvi red protekle dokumentarne proizvodnje, no ovaj film sniman u različitim taksijima usred egipatskog revolucionarnog zanosa, osvojit će vas svojom životnošću i dosad rijetko viđenom sociološkom studijom jednog uglavnog zatvorenog društva.


“Kit ubojica” / “Blackfish” (2013)

 • Režija: Gabriela Cowperthwaite
 • Razlozi za gledanje ovog dokumentarca: Dokumentarac o opasnom kitu ubojici Tilikumu sve je samo ne još jedna rutinska nefikcijska govoreće glave – arhiva priča. Nakon završnih kadrova “Kita ubojice” više nikada nećete na isti način gledati vodene parkove i životinje koje su zatočene na takvim mjestima.


“Prljavi ratovi” / “Dirty Wars” (2013)

 • Režija: Richard Rowley
 • Razlozi za gledanje ovog dokumentarca: Istraživački novinar Jeremy Scahill ponekad privatizira vrlo dobri film o američkim zločinima u Afganistanu. Izmaknete li se, međutim, izvan dometa Amerikančeve samodopadnosti, “Prljavi ratovi” će vas svojim film noir/špijunskim ugođajem, u kombinaciji sa sirovom stranom američkog nesuptilnog vojnog utjecaja, potaknuti na intezivnije razmišljanje o događajima negdje daleko.


“Trenutak udara” / “The Crash Reel” (2013)

 • Režija: Lucy Walker
 • Razlozi za gledanje ovog dokumentarca: Lucy Walker snimila je film o Kevinu Pearceu, uspješnom mladom američkom snowboarderu, kojeg će njegove vratolomije umalo koštati života. Nakon višetjednog boravka u komi, Pearce je preživio stravični pad, ali u njegovom životu više ništa neće biti kao prije. Poučno, efektno i ponizno dokumentarno iskustvo.


“Ljubavna odiseja” (2014)

 • Režija: Tatjana Božić
 • Razlozi za gledanje ovog dokumentarca: Odavno nismo gledali domaći dokumentarac s toliko djevičanski čiste poetsko-životne energije. “Ljubavna odiseja” je duboko osobno putovanje za hrvatsku redataljicu, koja preispitivanjem vlastitih veza pokušava unijeti mrvicu matematičkog reda u ionako kaotični svijet koji je okružuje.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here