Početna Recenzije "The Crash Reel" - Opominjući snowboarderski dokumentarac redateljice Lucy Walker

“The Crash Reel” – Opominjući snowboarderski dokumentarac redateljice Lucy Walker

-

31. prosinca 2009. godine. Za Kevina Pearcea, mladog američkog profesionalnog snowboardera i jednog od glavnih kandidata za osvajanje zlatne medalje na skorašnjim Olimpijskim igrama u Vancouveru, trebao je to biti sasvim običan dan u snježnom uredu.

Dolazak do lokalnog half-pipea (ovalni zid u obliku slova “U” po kojima snowboarderi izvode svoje trikove) u Park Cityju. Druženje s prijateljima i nastavak pomicanja vlastitih granica. Dušoispuštajuće treniranje dok jedna od zainteresiranih strana na relaciji čovjek-snowboarderska daska napokon ne potpiše ultimativnu predaju.

Da, trebao je to biti još jedan sasvim normalan, monoton i nipošto neobičan dan za mladu boardersku zvijezdu. Koliko puta se Kevin Pearce penjao na vrh tog ledenog, u vremenu zamrznutog vala? I koliko puta se Kevin Pearce, unatoč svim opasnostima koje taj sport nosi, uspješno prizemljivao nakon jednog od svjojih brojnih nemogućih trikova?

Koliko puta se Kevin Pearce šeretski u lice smijao svojoj neminovnoj sudbini? Jer sudbina, s predznakom bolničkog joda i umornih medicinskih sestara, u ovakvom sportu je krvlju ispisana istina. Sto puta? Tisuću?

Posljednjeg dana te kobne 2009. godine, Kevin Pearce je na jednom od svojih uobičajenih treninga pokušao izvesti još neuvježbani i komplicirani double cork 1080 skok. No, umjesto dočekivanja na noge, američki snowboarder frontalno je glavom udario u zamrznuto tlo, nakon čega je, tumarajući između života i smrti, šest dana proveo u komi obližnje bolnice…

Lucy Walker nam je sa svojim dokumentarcem “The Crash Reel” (2013), bacila jednu od neočekivanijih ovogodišnjih dokumentarnih felši. Trebala je to biti očekivana i predvidljivo-površna eskplozija dobro ukoričenog vizualnog prezentacijskog slajda, s dvojcem Pierce-White (Shaun) u središtu srednjoškolskog šaketanja snowboarderskih zvjezdanih teškaša. Kako smo se prevarili. Oh, kako smo se prevarili… Lucy, za sljedeći film ćeš po defaultu dobiti zvjezdicu više, deal?

Lucy Walker nam je sa svojim dokumentarcem “The Crash Reel” (2013), bacila jednu od neočekivanijih ovogodišnjih dokumentarnih felši. Trebala je to biti očekivana i predvidljivo-površna eskplozija dobro ukoričenog vizualnog prezentacijskog slajda, s dvojcem Pierce-White (Shaun) u središtu srednjoškolskog šaketanja snowboarderskih zvjezdanih teškaša. Kako smo se prevarili. Oh, kako smo se prevarili… Lucy, za sljedeći film ćeš po defaultu dobiti zvjezdicu više, deal?

Američka redateljica vrhunskom je pripovjedačkom tehnikom dokumentirala, u konačnici, ipak priču sa sretnim završetkom. Snimivši potresnu sudbinu mladog sportaša, Walker je usput i debelim crnim flomasterom podcrtala plimni val opasnosti koje snowboarding, kao iznimno atraktivan ali i isto toliko opasan sport, nosi sa sobom. Zar je normalno da jedan 24-godišnji boarder slomi kost manje od ukupnog broja vlastitih godina? Da drugi slomi zdjelicu? Da treći probuši slezenu? Da četvrti adrenalinski ovisnik, s istovjetnim ozljedama poput Kevina, za manje od 14 dana izgubi onu najvažniju btku – životnu?

“The Crash Reel” je priča o izborima. Žaljenju i mirenju s vlastitim ograničenja. Rušenju prepreka, uglavnom mentalnih. Gledanju šireg konteksta i gušenju vlastitog arogantnog mita o neuništivosti.

Jer kako mladom vrhunskom sportašu na početku karijere reći da se više ne smije baviti omiljenim sportom? Na kraju krajeva, kako tu prokleto tešku, zatupljujući i nepregovarajuću istinu osvijestiti u samom sebi?

Kevin Pierce ima neubičajeno divnu i razumijevajuću obitelj. Ima i prekrasnog brata s Downovim sindromom. Ima i roditelje koji gotovo sedam dana nisu znali hoće li nadživjeti vlastitog sina. Kako takvoj obitelji priopćiti da zbog, budimo realni – još uvijek malo glorificiranije zabave – može zauvijek ostati bez brata i sina?

“The Crash Reel” dokumentira sve faze samozavaravanja, negiranja, pregovaranja i konačnog prihvaćanja negativnog odgovora na pitanje: “je li toliki rizik vrijedan ičijeg života?” Ne sumnjamo kako će se slični odgovori uskoro početi rađati i u mnogim mladim, usijanim glavama diljem svijeta. “The Crash Reel” je uspješno zasadio opominjuću klicu…

"The Crash Reel"

O FILMU:

Režija: Lucy Walker
Godina proizvodnje: 2013.
Zemlja podrijetla: SAD
Trajanje: 108 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Top 10: Najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine

Ovo su najbolji hrvatski dokumentarni filmovi 2020. godine po izboru Hrvoja Krstičevića, glavnog urednika portala Dokumentarni.net.

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".