PočetnaVijesti22 dokumentarna filma u službenoj konkurenciji 15. Mediteran Film Festivala

22 dokumentarna filma u službenoj konkurenciji 15. Mediteran Film Festivala

-

U natjecateljskom programu ovogodišnjeg 15. Mediteran Film Festivala bit će prikazana ukupno 22 dokumentarna filma u dvije selekcije. Selektor Damir Čučić izabrao je po jedanaest filmova u kategorijama dugometražnog i kratkometražnog dokumentarnog filma od kojih su neki već osvajali nagrade na velikim festivalima regije i svijeta. O ovogodišnjem pobjedniku odlučuje međunarodni žiri koji će nagrade dijeliti u već spomenutoj konkurenciji dugog (iznad trideset minuta), odnosno kratkog metra (do trideset minuta).

Od nešto poznatijih naslova na 15. MFF-u izdavajamo, primjerice, “Ovrhu” (2013) Nevena Hitreca, “Baršunaste teroriste” / “Zamatovi teroristi” (2013) trojca Kerekes – Pekarčik – Ostrochovcky i španjolsku “Još jednu noć na zemlji” / “Otra noche en la Tierra” (2013) Davida Muñoza, dok će u kratkometražnoj konkurenciji biti predstavljen i film našeg Darija Bukovskog, “Tamo gdje živi nada” (2013). Ostatak programa provjerite na službenoj stranici MFF-a.

15. Mediteran Film Festival bit će održan od 27. do 30. kolovoza u kinu Borak u Širokom Brijegu.

ŽIRI

Članovi žirija 15. MMF-a u okviru dugometražnog dokumentarnog filma su Antonia Dubravka Carnerud, nezavisna filmska redateljica, producentica, stručna savjetnica i članica Švedske filmske akademije; Manuel Jiménez Núñez, nagrađivani španjolski redatelj i Pjer Žalica, bh. redatelj i dekan Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu.

Kratkometražni žiri sačinjavaju Marijo Vukadin, producent i direktor Olimp produkcije iz Zagreba; Jurinko Rajič, direktor NAFF međunarodnog festivala animiranog filma u Neumu i predsjednik udruge animatora KAN te Tyler Gunderson, filmski producent, dizajner, predavač i voditelj post-produkcije u YouTube Spaceu iz Los Angelesa, SAD.

Žiri u ovom sastavu bira i dodjeljuje Grand prix MFF projektor u kategoriji dugometražnog filma i MFF projektor u kategoriji kratkometražnih filmskih ostvarenja, dok je za treću nagradu tradicionalno odgovornost na publici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.