PočetnaVijestiZatvoren 24. Mediteran Film Festival

Zatvoren 24. Mediteran Film Festival

|

Projekcijama filmova “Naš Mali” (2023) Ivane Guberine i “Stigme” (2023) Zdenka Jurilja, sinoć je u Širokom Brijegu zatvoren 24. Mediteran Film Festival. Organizatori nisu krili zadovoljstvo velikom posjećenošću, što se po njihovim riječima može pripisati rekordnom broju filmova domaćih autora, ali i izvrsno složenom programu dokumentaraca u konkurenciji koji su pristigli sa svih krajeva Mediterana.

“Ovu godinu smo potvrdili kako se može raditi film u Hercegovini, a za sljedeću, kada slavimo jubilej pripremamo i obećavamo jedan veliki spektakl”, rekao je to producent festivala Robert Bubalo i zahvalio posjetiteljima, pokroviteljima i svima koji su podržali ovaj festival.

U proteklih pet dana, u dvorani kina Borak u Širokom Brijegu, u raznim filmskim programima prikazano je pedeset filmova. Dokumentarni film “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog redatelja Vlada Petrija odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. Mediteran Film Festivala. Nagradu za najbolji kratkometražni dokumentarac – “MFF Best Short” dobio je film “A Gaze” / “Una mirada” (“Pogled”, 2022.) španjolskog redatelja Alberta Baldinija, dok je publika najboljim proglasila dokumentarac “Tawny Sands” / “Sables fauves” (“Zlaćani pijesak”, 2022.) francuskog redatelja Francisa del Rija.

Po prvi puta na mediteranskom festivalu, u suradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH, dodijeljena je i nagrada “Best Camera”. Ovo priznanje žiri je dodijelio dokumentarnom filmu “Mighty Afrin: In the Time of Floods” (“Moćna Afarin: U vrijeme poplave”, 2022.) grčkog redatelja Angelosa Rallisa, dok je Posebno priznanje u ovoj kategoriji otišlo u ruke snimatelju Ivanu Slipčeviću za rad na filmu “Valerija” (Nomad Studio / Restart; 2023.), hrvatske redateljice Sare Jurinčić.

Uz navedeno, organizatori su prikazali i dokumentarce iz programa “U fokusu”, domaća remek djela bh. kinematografije, ali i filmove za djecu u programu “MFF Fora”.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.