PočetnaNajaveDevet kratkih dokumentaraca "U fokusu" 24. Mediteran Film Festivala

Devet kratkih dokumentaraca “U fokusu” 24. Mediteran Film Festivala

|

Neka od najboljih novijih ostvarenja kinematografije Mediterana donosi off program “U fokusu” 24. izdanja širokobriješkog Mediteran Film Festivala, u kojem će biti prikazano devet kratkih dokumentarnih filmova po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća.

Francuska redateljica Mona Rossi u filmu “Consider I Was Lonely” / “Songe que j’étais solitaire” (“Smatrajte da sam bila usamljena”, 2022.) donosi stvarno i izmišljeno dopisivanje između junakinje Dalekog zapada i djeteta koje je morala napustiti.

Vizualni esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, te svojevrsnu bilješku o budućnosti gledamo u filmu “Mjesta koja ćemo disati” (Petikat, 2022.) hrvatskog redatelja Davora Sanvincentija.

U ovoj selekciji Španjolska produkcija dominira, te je iz ove zemlje u programu pet dokumentaraca. “Las órdenes” (2023) Elise Celde prikazuje vrijeme nakon perioda izolacije, kada daleko jedni od drugih, grupa mladih ljudi prakticira svojevrsnu meditaciju kako bi dosegli apsolutnu sreću kroz vibraciju svojih tijela sa Zemljom.

“La Panadella” (2023) redatelja Joela Jiméneza priča o simboličnom a malom cestovnom gradiću u propadanju smještenom u Kataloniji, koji čeka dolazak posjetitelja iz misteriozne kule. U dokumentarcu Fermína Salesa, “El maestrat filmat” (“Majstor filma”, 2021.) gledamo slike i područje, duhove prošlosti koji se susreću licem u lice sa sadašnjošću.

U svakodnevnu šetnju s tri starice vode nas redatelji Núria Ubach, Dubi Cano Reyes, Ulrika Andersson i Marta Codesido u filmu “The Elders” / “Les més grans” (“Stariji”, 2023.). Međutim, iznenadna smrt jedne od njih mijenja sve.

“Daida Back to the Ocean” (“Daidin povratak u ocean”, 2023.) redatelja Pabla Ramíreza Bolañosa prikazuje Daidu Ruano Moreno, osamnaestostruku svjetsku prvakinju, koja priča o svojoj borbi protiv najtežeg suparnika – raka, koji joj je zamalo oduzeo ne samo život, već i njezin najosobniji i najintimniji san.

U koprodukciji Srbije i Italije, filmu “Ada, ili” (2020) redateljice Tijane Mamule, protagonistica iskopava obiteljsku povijest genocida, zatočeništva i bijega u Bosni tijekom Drugog svjetskog rata i istražuje trajne odjeke te generacijske traume.

U domaću priču smjestio se i “Gutač nula” (2023), dokumentarac Milija Đukića i Gorana Stojkića. Film prati pjesnika Vuka Rodića u rano jutro kad s majkom ritualno ispija kavu, odlazi kupiti kruh i usput obilazi tri za njega uobičajena mjesta u Sarajevu.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade. U natjecateljskom programu 24. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova – deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival će biti održan od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu.

Ovogodišnji žiri dugometražnog dokumentarnog filma sačinjavaju Dejan Dabić, Asja Krsmanović i Vlado Zrnić. Pobjednika u kratkom metru birat će Ornela Vištica, Igor Zupe i Karmen Obrdalj. Mediteran Film Festival će po prvi puta dodjeljivati još jednu nagradu kojoj će biti pokrovitelj Asocijacija snimatelja i snimateljica u BiH, te će one najbolje birati članovi asocijacije. Svi filmovi iz natjecateljskog programa biti će u konkurenciji za nagradu koja nosi naziv “Best Camera”, s potpisom ASBH. Žiri za najbolju kameru čine snimatelji Mustafa Mustafić, Antoni Ćorić i Pero Pavlović.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.