PočetnaVijesti24. Mediteran Film Festival: Grand Prix dokumentarcu "Između revolucija", Posebno priznanje Ivanu Slipčeviću

24. Mediteran Film Festival: Grand Prix dokumentarcu “Između revolucija”, Posebno priznanje Ivanu Slipčeviću

|

U Širokom Brijegu sinoć je održana svečana dodjela nagrada i priznanja 24. Mediteran Film Festivala. Dokumentarni film “Između revolucija” / “Between Revolutions” / “Între revoluții” (Activ Docs / Restart; 2023.) rumunjskog redatelja Vlada Petrija, odlukom žirija osvojio je Grand Prix 24. MFF-a. Drugu nagradu “MFF Best Short” dobio je film “A Gaze” / “Una mirada” (“Pogled”, 2022.) španjolskog redatelja Alberta Baldini Salorija, dok je publika najboljim proglasila “Tawny Sands” / “Sables fauves” (“Zlaćani pijesak”, 2022.) francuskog redatelja Francisa del Rija.

Žiri u sastavu Dejan Dabić, Vlado Zrnić i Asja Krsmanović u svom obrazloženju naveo je kako nas Petrijev hibridni dokumentarac, koristeći epistolarnu formu, arhivske snimke, fikciju s dokumentaristikom, uvodi u priču o dvije različite kulture i jednom prijateljstvu započetom još tijekom studija. “Iranska revolucija s kraja sedamdesetih i rumunjska, s kraja osamdesetih, koordinate su za društveni kontekst priče u kojoj se kreću junakinje ovog filma, potvrđujući staro pravilo da se dokumentarac pravi u montaži i da je imaginacija autora čak važnija i od same stvarnosti”, naveli su.

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu slovenski redatelj Igor Zupe, glumica Ornela Vištica i mlada redateljica Karmen Obrdalj, najboljim kratkim filmom festivala proglasili su “A Gaze” španjolskog redatelja Alberta Baldinija. “Poslije ovog filma ćemo putovati drukčije. Bez kajanja. Za izgubljenim”, stoji u obrazloženju žirija.

Najbolja kamera

Po prvi puta na mediteranskom festivalu, u suradnji s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH, dodijeljena je i nagrada “Best Camera”. Žiri složen od snimatelja Pere Pavlovića, Antonija Ćorića i Mustafe Mustafića odlučio je ovo priznanje dodijeliti filmu “Mighty Afrin: In the Time of Floods” (“Moćna Afarin: U vrijeme poplave”, 2022.) Angelosa Rallisa. “Nagradu ‘MFF Best Camera’ odlučili smo dodijeliti za izvrsno snimljen film u kome je redatelj ujedno i snimatelj, a koji strpljivo bilježi atmosferu mjesta, emociju subjekta i radnju okupirajući gledatelja čisto postavljenim, lako razumljivim, kadrom u vrijeme poplave”, naveli su članovi žirija u svom obrazloženju.

Žiri je dodijelio i Posebno priznanje snimatelju Ivanu Slipčeviću, za rad na filmu “Valerija” (Nomad Studio / Restart; 2023.) hrvatske redateljice Sare Jurinčić. “Žiri je kroz međusobne konzultacije i kompromis odlučio, jer je bilo više odličnih uradaka, za snimateljski rad u kom se iščitava kvalitetna priprema i asocijativna vizualizacija te koristeći se neuobičajenim pomagalima, snimatelj dodaje novu vrijednost i razumljivost slici, stoga Posebno priznanje dodjeljujemo kolegi Ivanu Slipčeviću”, naveli su.

Zatvaranje 24. MFF-a

Nakon dodjele nagrada prikazan je igrano dokumentarni film “Tihi skitnica” (2023) redatelja Zdenka Jurilja, iz programa “Domaćih autora”.

Na 24. MFF-u, koji se održava u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji, a festival će biti zatvoren danas (subota, 14. listopada) projekcijom dokumentarnog film Ivane Guberine “Naš Mali” (2023), o velikom košarkaškom geniju Draženu Petroviću. Također, zbog velikog zanimanja publike ponovno će biti prikazan igrani film “Stigme” (2023) Zdenka Jurilja.

Sve pobjednike i osvajače Posebnih nagrada provjerite na službenoj stranici Mediteran Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.