PočetnaVijestiU Širokom Brijegu sinoć otvoren 24. Mediteran Film Festival

U Širokom Brijegu sinoć otvoren 24. Mediteran Film Festival

-

“Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom”, rekao je Tomislav Topić sinoć (utorak, 10.10.) u prepunom širokobriješkom kinu Borak, na otvaranju 24. Mediteran Film Festivala. Direktor festivala je, najavljujući projekciju igranog filma “Stigme” (2023), istaknuo kako na ovogodišnjem festivalu iz programa “Domaćih autora” prikazuju deset filmova, od čega je njih sedam iz Širokog Brijega.

“Film je jako kompleksna umjetnost, koja kombinira više elemenata u sebi i ovo je povijesni trenutak za naš grad obzirom da ćemo pogledati prvi igrani film snimljen isključivo od domaćih snaga”, rekao je direktor festivala i dodao kako su organizatori ovu godinu složili odličan program od pedeset naslova.

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom igranog filma “Stigme” redatelja Zdenka Jurilja, iz programa “Domaćih autora”.

“Film je napravljen u gerilskim uvjetima, zahvaljujući entuzijazmu mojih kolega iz produkcijske kuće Kadar, ali i ekipe koju smo okupili iz susjednih zemalja. To je film atmosfere, čisti minimalizam. Radnja je švercanje duhana, no temeljna poruka je smisao osvete”, rekao je Jurilj.

Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh. kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa “U fokusu” te filmovi za djecu u programu “MFF Fora”.

Svečana ceremonija dodjele nagrada bit će održana u petak 13. listopada, dok će festival biti zatvoren u subotu 14. listopada projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću, “Naš Mali” (2023) redateljice Ivane Guberine.

Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu “MFF ‘Grand Prix'”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za “MFF ‘Best Short'”. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada “MFF ‘Audience Award'”. Od ove je godine novost nagrada “Best Camera”, koju festival dodjeljuje u suradnju s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

Cjelokupan program ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

AI i virtualni svjetovi u Dokukinu KIC

U zagrebačko Dokukino KIC dolazi novi ciklus dokumentaraca "AI i virtualni svjetovi", koji istražuje snage, slabosti i ograničenja umjetne inteligencije.

Večeras u Sinju dokumentarac o ratnoj fotografkinji Lee Miller

Večeras na platno sinjske Palacine dolazi dokumentarac "Uhvatiti Lee Miller" / "Capturing Lee Miller" (2020) redateljice Terese Griffiths.

Tri nagrade za hrvatske dokumentarce na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió

Tri nagrade osvojili su hrvatski dokumentarci na 20. Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma o ljudskim pravima Verzió.

55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Korijen” Dore Fodor

U Zagrebu se od 24. do 26. studenog održavala 55. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“Nakon svadbe” Mateja Kľúčika najbolji dokumentarni film 10. STIFF-a

"Nakon svadbe" (2022) slovačkog redatelja Mateja Kľúčika proglašen je najboljim dokumentarnim filmom 10. STIFF-a.

Klasici svjetske dokumentaristike, 3. sezona

“Darwinova noćna mora” – Predatorske ribe i oružje u kolijevci čovječanstva

Posljednji esej treće sezone "Klasika" rezerviran je za dokumentarni film "Darwinova noćna mora" (2004) Huberta Saupera.

“Mali Dieter želi letjeti” – Ekstatično do neba

"Mali Dieter želi letjeti" (1997) spada među najpoznatija dokumentaristička djela velikog njemačkog redatelja Wernera Herzoga.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

“Crumb” – Umjetnost kao jedini izbor

Dokumentarac "Crumb" (1994) Terryja Zwigoffa o strip-umjetniku Robertu Crumbu, spada među najistaknutije primjerke doku-biografskog žanra.

“Shermanov marš” – Generali i ljubavnici

Treću sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo s dokumentarcem "Shermanov marš" / "Sherman's March" (1985) Rossa McElweeja.

Dokultura, 3. sezona

Snaga je u detalju

Posljednji esej treće sezone "Dokulture" donosi tekst o hrvatskim filmskim vaninstitucionalnim programima.

Fiksiranje na margini

Shvatimo li film kao neizostavni dio kulture i umjetničkog stvaralaštva, obrazovni je sustav prva točka stjecanja šireg filmskog znanja.

Steći filmsku kulturu – od apstrakcije prema konzumerizmu

Prvi esej treće sezone "Dokulture" bavi se (ne)dostupnošću filmova široj publici, naročito iz kuta dokumentarnog roda.