PočetnaVijestiU Širokom Brijegu sinoć otvoren 24. Mediteran Film Festival

U Širokom Brijegu sinoć otvoren 24. Mediteran Film Festival

|

“Najmanje smo mjesto s najvećom produkcijom”, rekao je Tomislav Topić sinoć (utorak, 10.10.) u prepunom širokobriješkom kinu Borak, na otvaranju 24. Mediteran Film Festivala. Direktor festivala je, najavljujući projekciju igranog filma “Stigme” (2023), istaknuo kako na ovogodišnjem festivalu iz programa “Domaćih autora” prikazuju deset filmova, od čega je njih sedam iz Širokog Brijega.

“Film je jako kompleksna umjetnost, koja kombinira više elemenata u sebi i ovo je povijesni trenutak za naš grad obzirom da ćemo pogledati prvi igrani film snimljen isključivo od domaćih snaga”, rekao je direktor festivala i dodao kako su organizatori ovu godinu složili odličan program od pedeset naslova.

Nakon službenog dijela, festival je otvoren projekcijom igranog filma “Stigme” redatelja Zdenka Jurilja, iz programa “Domaćih autora”.

“Film je napravljen u gerilskim uvjetima, zahvaljujući entuzijazmu mojih kolega iz produkcijske kuće Kadar, ali i ekipe koju smo okupili iz susjednih zemalja. To je film atmosfere, čisti minimalizam. Radnja je švercanje duhana, no temeljna poruka je smisao osvete”, rekao je Jurilj.

Na festivalu će u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo bit prikazana i remek djela bh. kinematografije, dokumentarni naslovi iz programa “U fokusu” te filmovi za djecu u programu “MFF Fora”.

Svečana ceremonija dodjele nagrada bit će održana u petak 13. listopada, dok će festival biti zatvoren u subotu 14. listopada projekcijom dokumentarnog filma o košarkaškom geniju Draženu Petroviću, “Naš Mali” (2023) redateljice Ivane Guberine.

Mediteran Film Festival održava se od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu. U konkurenciji je deset dugometražnih dokumentaraca koji će se boriti za nagradu “MFF ‘Grand Prix'”, te deset kratkometražnih dokumentarnih filmova koji se natječu za “MFF ‘Best Short'”. Najbolji film birat će i publika, a taj film čeka nagrada “MFF ‘Audience Award'”. Od ove je godine novost nagrada “Best Camera”, koju festival dodjeljuje u suradnju s Asocijacijom snimateljica i snimatelja u BiH.

Cjelokupan program ovogodišnjeg Mediteran Film Festivala provjerite na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.