PočetnaVijesti"Knin - Zadar" Melite Vrsaljko najbolji film 21. Liburnia Film Festivala

“Knin – Zadar” Melite Vrsaljko najbolji film 21. Liburnia Film Festivala

-

Na Maloj ljetnoj pozornici u Opatiji sinoć su dodijeljene nagrade najboljim dokumentarnim filmovima nastalim u 2022. i 2023. godini koji su se našli u konkurenciji 21. Liburnia Film Festivala. O nagradama je, osim publike, odlučivao međunarodni žiri – montažerka i dizajnerica zvuka Iva Ivan, montažerka, redateljica i producentica Vanja Kovačević, suosnivačica Pravo Ljudski Film Festivala (Sarajevo) i redateljica Kumjana Novakova, snimateljica Dinka Radonić te multimedijalni umjetnik, redatelj i snimatelj Davor Sanvincenti.

I žiri i filmski kritičar Nikola Strašek (Nagrada filmskog kritičara “Dragan Rubeša”) slažu se da je najbolji film 21. LFF-a “Knin – Zadar” (Dinaridi Film, 2023.) Melite Vrsaljko. Žiri je dodijelio nagradu jer se radi o filmu koji ostavlja vedrinu tihim svjedočanstvom o ideji ustrajnosti. Nikola Strašek u svom je obrazloženju napisao: “‘Knin – Zadar’ Melite Vrsaljko film je bez viška, zaokružen, istovremeno bezvremenski jednostavan i univerzalan te kompleksan i posve koncentriran na ovdje i sada. Iz tog spoja prošlosti i sadašnjosti, trenutka i vječnosti, pokreta i paralize, progovara o poziciji ljudskoj na ovom svijetu sasvim precizno, nenametljivo i što nikako nije nevažno – opušteno i razigrano.”

Publika je među dvadeset filmova, koliko ih je bilo u konkurenciji za nagrade, najvišu prosječnu ocjenu od 4,54 dodijelila filmu “El Shatt – nacrt za utopiju” (KOMPOT / Horopter / Kino klub Split; 2023.) Ivana Ramljaka.

Najboljem filmu po izboru žirija i publike festival je dodijelio novčanu nagradu od 1000 eura koju dijele redatelj/ica i produkcijska kuća.

Karla Crnčević, redateljica filma “Divlje cvijeće” (Elias Querejeta Zine Eskola / Samostalna produkcija; 2022.) dobila je Posebno priznanje žirija, jer se bavila temom fragilnosti sjećanja kroz nekonvencionalnu filmsku formu, stvarajući cinematičnu minijaturu, oživljavanjem obiteljske arhive.

Najboljim regionalnim filmom žiri je proglasio prvijenac Luke Karla Kauzlarića “Kantrida” (Filmaktiv, Nova škola dokumentarnog filma; 2023.), kao motivaciju za daljnji razvoj, istraživanje i učenje filmskog izraza.

Od ove godine, novčanu nagradu za najbolji regionalni film u iznosu od 700 eura dodjeljuju TV kuća Al Jazeera Balkans i AJB Doc Film Festival. Balkan Documentary Centar iz Sofije osigurava autoru direktan ulaz na radionicu za razvoj dokumentarnog filma s njegovim sljedećim projektom te popust od 50 posto troškova kotizacije.

“El Shattovi” podijelili strukovne nagrade

Strukovne nagrade podijelila su dva filma koja su se bavila El Shattom – egipatskim logorom u kojem je tijekom 1943. i 1944. spas pronašlo više od 20 tisuća stanovnika Dalmacije i Dalmatinske Zagore.

Ana Bilankov primila je Nagradu za najbolju režiju filma “Dohvatiti sunce: El Shatt” (Filmska udruga Šuma, 2023.), jer preciznošću režijskih postupaka te vizualnim i zvučnim rješenjima zamjenjuje konvencionalan dijalog i tekst, time uspostavljajući dosljedan i jasan narativ.

Nagradu za najbolju fotografiju 21. LFF-a dobio je Boris Poljak, koji je nagradu primio za oba filma o izbjegličkom logoru El Shatt (“Dohvatiti sunce: El Shatt” i “El Shatt – nacrt za utopiju”), zbog različitog i dosljednog vizualnog tretmana istog filmskog prostora.

Nagradu za najbolju montažu dobila je Jelena Maksimović za “El Shatt – nacrt za utopiju”, zbog neočekivanog povezivanja slike i zvuka u svrhu kreiranja novih prostornih i vremenskih okvira i odnosa te intuitivan pristup arhivskoj građi.

Najbolji dizajner zvuka je Yiannis Loukos za svoj rad na filmu “Dohvatiti sunce: El Shatt”, zbog stvaranja slojevitih auditivnih tekstura te kompleksnosti dizajna i formiranja zvučnih pejzaža, koji potiču kako imaginativne slike tako i emotivni doživljaj.

Nagradu za najbolji dizajn zvuka i najbolju fotografiju podržava AVC Zagreb opremom u iznosu od 700 eura, a najbolju montažu tvrtka ACER projektorom vrijednosti 700 eura. Najbolja redateljica osigurala je direktan ulaz na radionicu Ex Oriente Film sa svojim sljedećim projektom. Radionicu organizira Institut dokumentarnog filma – IDF iz Praga.

Svi laureati primili su originalne statue kastavskog umjetnika Saše Jantoleka. Produkcijskoj kući koja stoji iza najboljeg filma, Nagrade publike i najboljeg regionalnog filma, Restart će izraditi DCP za neki od sljedećih projekata.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.