PočetnaRecenzije19. ZagrebDox: "Istočna fronta" - Na Istoku ništa novo

19. ZagrebDox: “Istočna fronta” – Na Istoku ništa novo

-

Kada jedan od najistaknutijih dokumentarista današnjice Vitalij Manski izbaci novi film, onda je to u najmanju ruku razlog za pozornost, češće i (ne)malo uzbuđenje. Danas 60-godišnji Manski (“Cjevovod”, “Ispod sunca”, “Rodbina”, “Putinovi svjedoci”, “Gorbačov. Raj”) čovjek je zanimljive prošlosti, pa i geografske – ruski redatelj rođen je u Lavovu (Ukrajina), studirao i djelovao u Rusiji, da bi danas zbog svojih stavova protiv putinovske Rusije živio u latvijskom egzilu. Nije to spriječilo Manskog u izražavanju svojih (filmskih) stavova, pa i njegov najnoviji dokumentarac “Istočna fronta” / “Eastern Front” / “Shidniy front” (2023), svjetski-premijerno predstavljen na ovogodišnjem Berlinaeu, možemo promatrati kao još jedan kritički žalac usmjeren protiv autokratskog ruskog režima. U ovom konkretnom slučaju, isti se odnosi na invaziju Ukrajine započetu 24. veljače 2022. godine, ali i općenito agresivnu imperijalističku politiku Rusije prema susjednoj državi okrunjenoj 2014. godine nasilnom aneksijom Donbasa i Krima. Manskom se u suredateljskoj ulozi pridružuje Jevhen Titarenko, autor većine pogibeljnijih snimki s prve linije fronte. Dvojica redatelja i njihov montažer Andrej Paperni morali su, pak, probrati između stotinjak sati sirovog materijala, od kojeg dio još uvijek ledi krv u žilama, unatoč sveprisutnoj dehumanizaciji žrtava i desenzibilizaciji običnih konzumenata necenzuriranih ratnih sadržaja putem Twittera i Telegrama.

A do trenutka kad će cijeli svijet napokon obratiti pažnju na istočni problem trebalo je proći punih osam godina, no ne treba ovdje previše kriviti daleke zapadne meridijane i paralele kad su i mnogi domaći – govori ruski autor na samom početku u jedinom offu dokumentarca – odlučili u potpunosti ignorirati rat na istoku zemlje. Svome istoku zemlje. Ne i Titarenko, nadimka Rezhik (režiser), te njegov prijatelj Kosa uz još nekoliko mladića, koji će 2014. godine osnovati dobrovoljačku bojnu “The Hospitallers”, zaduženu za davanje prve pomoći i zbrinjavanje ranjenika u Donbasu.

“Istočna fronta” započinje dvominutnim, (gotovo) neprekinutim kadrom kolone civila koji prelaze nabujalu rijeku preko improviziranog prijelaza, tik pokraj srušenog mosta u Irpinu na početku ruske invazije. Trenutak kasnije kamera s leđa fokusira djevojčicu s rozim ruksakom, dok pola koraka naprijed spasitelji u nosilu transportiraju njenu, srećom ne životno ugroženu majku. Druga sekvenca svojom životnom brutalnošću još snažnije udara u pleksus – naše protagoniste putem Go-Pro i ostalih priručnih kamera gledamo kako se bore protiv vremena, prevozeći teško ranjenog vojnika prema obližnjoj bolnici, kao u akcijskim filmovima zaobilazeći kontrolne točke i automobile na gradskim ulicama. “Hop-hop” i “Zavoj!”, uzvikuje vozač, upozoravajući na grbavu cestu i nagle zavoje koji mogu dodatno pogoršati stanje ranjenika, u ionako uskom i prenapučenom vozilu hitne pomoći. Nije prošlo, čini se, ni pet minuta od početka vožnje, no ovdje svaka uzalud potrošena sekunda samo dodatno rašiva dragocjeni životni vez. Razlika između života i smrti na prvoj liniji fronte često je jedva zamjetna. Za razliku od početne, druga filmska vinjeta “Istočne fronte” nije završila sretnim ishodom – ranjenik je zbog teških ozljeda glave preminuo netom prije dolaska u bolnicu, unatoč očajničkim pozivima za dolazak neurokirurga i svakako potrebnog, ali svejedno mučnog prikaza neuspješne reanimacije.

“Istočna fronta” svakako jest na strani ukrajinskih branitelja, ali to radi s lijepom dozom humanizma, empatije i podosta humora, bježeći i od natruha mogućeg propagandnog upregnuća. Od Manskog, dakako, drugo nismo ni očekivali.

Do kraja dokumentarca Manski i Titarenko neće bježati od brutalnih kadrova posljedica koje moderno ili nešto manje moderno oružje ostavlja na tijela vojnika, naročito u završnici filma koje u potpunosti želi anulirati bilo kakvo romantiziranije rata, kroz odlazak na prvu liniju fronte gdje pod kišom granata čekaju polomljeni, deformirani i životno ugroženi ukrajinski vojnici. Kao protutežu scenama s eksplozijama granata tik ispred Titarenkove kamere, Manski nudi gotovo lirski, meditativni total obale rijeke (ili jezera?), kojeg u sjedećem i ležećem, očigledno udobnom položaju i razgovarajući, popunjavaju protagonisti i ruski dokumentarist. Za razliku od zemljano-žućkastih ratnih kadrova, vodena idila i svi ostali civilni prizori kontrastno su i svjesno saturirani puno bliže prirodnijim bojama, iako u ponešto hladnijim tonovima. Koliko god će ratni prizori na prvu najviše zaintrigirati prosječnog gledatelja, toliko će ovi, daleko od strahota prvih linija, negdje na zapadu zemlje, ponuditi svoju dozu zanimljivosti, kroz etnički i kulturološki kontekst, naročito Istočne Ukrajine (Harkiv, primjerice) gdje se dobar dio dotad proruski orijentiranog stanovništva, nakon invazije jasno okrenuo protiv ruskog okupatora. U filmu, ne treba ni to zaboraviti, svi protagonisti govore i ruski i ukrajinski, pretežno ruski, bez obzira na rusku propagandnu mašinu koja i danas trubi o zatiranju njihove kulture i jezika. “Istočna fronta” svakako jest na strani ukrajinskih branitelja, ali to radi s lijepom dozom humanizma, empatije i podosta humora, bježeći i od natruha mogućeg propagandnog upregnuća. Od Manskog, dakako, drugo nismo ni očekivali.

"Istočna fronta" / "Eastern Front" / "Shidniy front"
Režija: Vitalij Manski i Jevhen Titarenko
Scenarij: Vitalij Manski
Producenti: Natalija Manskaja i Natalija Hazan
Direktor fotografije: Jevhen Titarenko
Montaža: Andrej Paperni
Zemlje podrijetla: Latvija / Češka / SAD
Godina proizvodnje: 2023.
Trajanje: 98 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoreno 16. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sinoć je prvim dvjema projekcijama u Kinu Kinoteka otvoreno 16. Gledalište, godišnji festival Kinokluba Zagreb.

“Radovi u tijeku” Joséa Luisa Guerína u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice dana će biti organizirana projekcija filma "Radovi u tijeku" (2001) Joséa Luisa Guerína.

“Zalagaonica” – Daleko je Las Vegas

"Zalagaonica" (2022) poljskog redatelja Łukasza Kowalskog prati događaje i interakcije unutar jedne od najvećih europskih zalagaonica.

12. Škola dokumentarnog filma: Dometi minimalističkog

Najnovija, Restartova 12. Škola dokumentarnog filma okončana je svečanom premijerom filmova polaznika, 11. svibnja u Dokukinu KIC.

“Posljednji” – Sizifov osmijeh

"Posljednji" Aleksandra F. Stasenka u deset minuta trajanja bez korištenja govora prikazuje posljednje pjeskare u mjestu Privlaka pored Nina.

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagreb u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.
Režija: Vitalij Manski i Jevhen Titarenko<br> Scenarij: Vitalij Manski<br> Producenti: Natalija Manskaja i Natalija Hazan<br> Direktor fotografije: Jevhen Titarenko<br> Montaža: Andrej Paperni<br> Zemlje podrijetla: Latvija / Češka / SAD<br> Godina proizvodnje: 2023.<br> Trajanje: 98 minuta19. ZagrebDox: "Istočna fronta" - Na Istoku ništa novo