PočetnaNajaveNovi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

|

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku diskurzivnih programa i novog projekta naziva “Kulturna infrastruktura zajednice”, u organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra (KIC). U sklopu programa planiran je niz panela, filmskih projekcija i umjetničkih akcija u razdoblju od siječnja do travnja 2023., a prva panel-rasprava čeka nas u utorak, 24. siječnja u 19 sati: “Kulturna kartografija grada: centar i periferija kulturne proizvodnje”.

Sudionici prvog panela – umjetnici, kustosi, arhitekti i urbanisti – ponudit će kritičku analizu stanja kulturne infrastrukture grada, promisliti o drugačijim modusima njezine upotrebe i namjene, predložiti nove kulturne punktove ili žarišta, te se osvrnuti na dva paralelna procesa: razvoj kulturne strategije i oblikovanje novog gradskog urbanističkog plana.

Srijeda (25.2. u 19 sati) u Dokukino KIC donosi projekcije dvaju utjecajnih dokumentaraca o urbanom planiranju kao uvertira u višemjesečni filmski ciklus koji će tematizirati neke od gorućih problema urbane svakodnevice i identiteta gradova. Aktivistkinja i teoretičarka urbanizma Jane Jacobs u “City Limits” (1971) te urbanist i sociolog William H. Whyte u “Social Life of Small Urban Spaces” (1980) iznose svoje kritičke analize i vizije gradskih prostora “po mjeri čovjeka” kao mjesta spontanih susreta i interakcija.

Uvod u filmove napravit će filmska kritičarka i politologinja Dina Pokrajac. Ulaz na panel i projekciju je besplatan.

U nastavku tjedna predstavit će se i novi ciklus posvećen Iranu, uz tri zapažena dokumentarca (“Puč ’53.” Taghija Amiranija, “Obiteljska rendgenska slika” Firouzeh Khosrovani te “Ovo nije film” Jafara Panahija) koji iz različitih, ali uvijek insajderskih očišta prilaze kompleks(nost)ima ne tako dalekog društva, tradicije i ljudskosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.