PočetnaNajaveNovi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

Novi kulturni projekt o kulturnoj kartografiji grada Subversive Festivala i KIC-a

-

Siječanj se u zagrebačkom Dokukinu KIC nastavlja u znaku diskurzivnih programa i novog projekta naziva “Kulturna infrastruktura zajednice”, u organizaciji Subversive Festivala i Kulturno informativnog centra (KIC). U sklopu programa planiran je niz panela, filmskih projekcija i umjetničkih akcija u razdoblju od siječnja do travnja 2023., a prva panel-rasprava čeka nas u utorak, 24. siječnja u 19 sati: “Kulturna kartografija grada: centar i periferija kulturne proizvodnje”.

Sudionici prvog panela – umjetnici, kustosi, arhitekti i urbanisti – ponudit će kritičku analizu stanja kulturne infrastrukture grada, promisliti o drugačijim modusima njezine upotrebe i namjene, predložiti nove kulturne punktove ili žarišta, te se osvrnuti na dva paralelna procesa: razvoj kulturne strategije i oblikovanje novog gradskog urbanističkog plana.

Srijeda (25.2. u 19 sati) u Dokukino KIC donosi projekcije dvaju utjecajnih dokumentaraca o urbanom planiranju kao uvertira u višemjesečni filmski ciklus koji će tematizirati neke od gorućih problema urbane svakodnevice i identiteta gradova. Aktivistkinja i teoretičarka urbanizma Jane Jacobs u “City Limits” (1971) te urbanist i sociolog William H. Whyte u “Social Life of Small Urban Spaces” (1980) iznose svoje kritičke analize i vizije gradskih prostora “po mjeri čovjeka” kao mjesta spontanih susreta i interakcija.

Uvod u filmove napravit će filmska kritičarka i politologinja Dina Pokrajac. Ulaz na panel i projekciju je besplatan.

U nastavku tjedna predstavit će se i novi ciklus posvećen Iranu, uz tri zapažena dokumentarca (“Puč ’53.” Taghija Amiranija, “Obiteljska rendgenska slika” Firouzeh Khosrovani te “Ovo nije film” Jafara Panahija) koji iz različitih, ali uvijek insajderskih očišta prilaze kompleks(nost)ima ne tako dalekog društva, tradicije i ljudskosti.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Still: A Michael J. Fox Movie” – U filmskom pokretu

Oskarovac Davis Guggenheim na tržište je izbacio svoj novi dokumentarac, "Still: A Michael J. Fox Movie" (2023).

16. Gledalište Kinokluba Zagrebu u Kinoteci

Od 31 svibnja do 2. lipnja u zagrebačkom Kinu Kinoteka održat će se 16. Gledalište Kinokluba Zagreb.

“Zalagaonica” Łukasza Kowalskog u hrvatskim kinima

U hrvatska kina stiže dokumentarni film "Zalagaonica" (2022) poljskog redatejla Łukasza Kowalskog.

“12:08 Istočno od Bukurešta” u Klubu Pulske filmske tvornice

U Klubu Pulske filmske tvornice danas će biti prikazan dokumentarni film "12:08 Istočno od Bukurešta" (2008) Corneliua Porumboiua.

16. Beldocs: Filmske topologije

Osobitost netom završenog, 16. Beldocsa (Beograd, 10. - 17.5.), možda je upravo inzistiranje na zasebnom srpskom natjecateljskom programu.

16. Subversive Film Festival: “Knit’s Island” – Koliko je ‘stvarna’ virtualna stvarnost

"Knit’s Island" (2023) pored primarne teme granice između stvarnosti i VR-a, istražuje vrlo aktualne teme izolacije i otuđenosti društva.

“Oeconomia” i drugi nastavak “Putinovih svjedoka” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans ovog će se tjedna prikazati prvi dio filma "Oeconomia", odnosno drugi "Putinovih svjedoka".

“Sakupljači bilja” Jumane Manne najbolji dokumentarac 16. Subversive Film Festivala

Dokumentarni film "Sakupljači bilja" (2022) redateljice Jumane Manne proglašen je najboljim dokumentarcem 16. Subversive Film Festivala.

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma dokumentarcu “Horror Vacui” Borisa Poljaka

Grand Prix 32. Dana hrvatskog filma pripao je dokumentarcu "Horror Vacui" (Hrvatski filmski savez, 2023.) Borisa Poljaka.

32. Dani hrvatskog filma: “Punim plućima” – Bez slatkorječivosti

Studentski dokumentarac Leile Elhoweris "Punim plućima" nadilazi "vježbovnost", govori o svekolikosti i budi pozitivne, konstruktivne porive.