PočetnaVijestiU Kinu Tuškanac sinoć otvoren 20. Human Rights Film Festival

U Kinu Tuškanac sinoć otvoren 20. Human Rights Film Festival

-

Projekcijom filma “Godine super osmice” / “The Super 8 Years” / “Les années Super-8” (2022) dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, sinoć je u Kinu Tuškanac otvoren 20. Human Rights Film Festival u organizaciji Multimedijalnog instituta/MaMa Zagreb i URK/Močvare. Okupljene ljubitelje autorskog filma i ljudskopravaških tema pozdravili su direktor festivala Petar Milat i zamjenica gradonačelnika Grada Zagreba Danijela Dolenec, te ih pozvali na besplatan filmski i govorni program koji će se odvijati do nedjelje 12. prosinca u kinima Tuškanac, Kinoteka i Dokukinu KIC. Većina filmova iz programa ima reprize, točni termini dostupni su u rasporedu programa, a besplatne ulaznice se mogu podići na blagajnama kina jedan sat prije prve projekcije dana.

U fokusu 20. HRFF-a je rat u Ukrajini pa se najvažniji dio filmskog i govornog programa bavi upravo tim sukobom i njegovim neposrednim posljedicama. Prikazat će se čak četiri filma litvanskog redatelja Mantasa Kvedaravičiusa koji je u travnju poginuo u Mariupolju: dokumentarni “Mariupolis” (2016), “Mariupolis 2” (2022) i “Barzah” / “Barzakh” (2011) te igrani “Partenon” (2019), a ovogodišnja “Akademija Saharov” (petak, 9.12, Dokukino KIC) se u potpunosti bavi Ukrajinom.

Ponedjeljak, utorak i srijeda (5., 6. i 7. prosinca) donose prve događanja govornog programa 20. HRFF-a: radionicu “Kako zagovarati ljudska prava i zadobiti podršku?”, javnu raspravu “Mentalno zdravlje u slovima, brojkama i životima”, “Seminar za prekarna vremena”, tribinu “Možemo li si priuštiti sigurno stanovanje?” te razgovor i projekciju dokumentarnog filma (“Sve obitelji su ravnopravne”) o udomljavanju i usvajanju u LGBTQI+ obitelji u Hrvatskoj i Norveškoj. Od dokumentarnog dijela HRFF-a, filmski program prva tri dana festivala obilježit će projekcije filmova “Casa Susanna” (2022) redatelja Sébastiena Lifshitza (“Mala djevojčica”, HRFF 2020.) o istoimenoj kultnoj kući i utočištu za transseksualce u američkim planinama Catskills pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća, te filmovi Mantasa Kvedaravičiusa (“Mariupolis” i “Barzah”).

Nizu autora čiji se filmovi redovno prikazuju u na HRFF-u pripadaju Véréna Paravel i Lucien Castaing-Taylor (“Leviathan”, HRFF 2012.; “Caniba”, HRFF 2017.) koji se na festival vraćaju filmom “De humani corporis fabrica” (2022) snimanim u raznim pariškim bolnicama posebno dizajniranom kamerom za dubinsko snimanje unutar ljudskog tijela; i Mladen Kovačević (“Sretan Božić, Yiwu”, HRFF 2020.) čiji se medicinski dokumentarni triler “Još jedno proljeće” / “Još jedno proleće” (2022) bavi epidemijom variole vere u Jugoslaviji 1972. godine.

U drugom dijelu festivala hrvatske premijere imat će dokumentarni film “Mariupolis 2” Mantasa Kvedaravičiusa te dobitnik Nagrade publike u programu Panorama na ovogodišnjem Berlinaleu, film “Ljubav, smrt i njemačke marke” / “Love, Deutschmarks and Death” (2022) Cem Kaye koji se kroz društveno-političke promjene bavi turskim glazbenim podzemljem.

Prikazat će se i višestruko nagrađivani autobiografski film Marusje Siroječovskaje, “Kako spasiti mrtvog prijatelja” / “How to Save a Dead Friend” (2022) o redateljičinim suicidalnim godinama, odnosno najnoviji filmovi majstora arhivskog filma Sergeja Loznice (“Kijevski proces”, “Prirodna povijest uništavanja”). Regionalnu filmsku dokumentarnu produkciju, među ostalima, predstavit će filmovi “Mekani brodovi” (Studio Artless, 2022.) preminulog multimedijalnog umjetnika Željka Zorice Šiša o Kugla glumištu te autobiografska “Pomrčina” / “The Eclipse” / “Formørkelsen” Nataše Urban.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Human Rights Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.