PočetnaVijesti20. Human Rights Festival: Novi dokumentarci Sergeja Loznice i fokus na filmove...

20. Human Rights Festival: Novi dokumentarci Sergeja Loznice i fokus na filmove preminulog redatelja Mantasa Kvedaravičiusa

-

Dvadeseto izdanje Human Rights Film Festivala posvećenog ljudskopravaškim temama i autorskom filmu održat će se od nedjelje, 4. prosinca do nedjelje, 11. prosinca 2022. godine u kinima Tuškanac i Kinoteka, te u Dokukinu KIC gdje će se odvijati popratni, diskurzivni program i klubu Močvara rezerviranom za glazbeni program. Festival organiziraju Multimedijalni institut/MaMa Zagreb i URK/Močvara, a ulaz na sve programe osim glazbenog je slobodan.

Filmski program 20. HRFF-a predstavlja 26 igranih i dokumentarnih filmova koji su obilježili ovu godinu, dok se festival otvara u nedjelju, 4. prosinca u Kinu Tuškanac filmom “Godine super osmice” (2022) dobitnice Nobelove nagrade za književnost Annie Ernaux, kojeg autorski supotpisuje sa sinom Davidom Ernaux-Briotom. Film čine obiteljski filmovi snimljeni između 1972. i 1981. godine koji predstavljaju više od puke obiteljske arhive i funkcioniraju kao zrcalo načina života i društva u desetljeću nakon 1968. te direktno utječu na teme kojima se bavi u svom šezdesetogodišnjem stvaralačkom životu.

U posebnom programskom fokusu ovogodišnjeg HRFF-a četiri su filma Mantasa Kvedaravičiusa, litvanskog redatelja kojeg su ubili ruski vojnici dok je snimao u ukrajinskom Mariupolju početkom travnja ove godine: dokumentarni “Barzah” / “Barzakh” (2011), “Mariupolis” (2016), “Mariupolis 2” (2022) i igrani “Partenon” (2019); te dva najnovija dokumentarna filma Sergeja Loznice iz 2022. godine: “Prirodna povijest uništavanja” / “The Natural History of Destruction”
o neadekvatnom odgovoru njemačke poslijeratne književnosti na stradanja vlastita naroda u vrijeme britanskog tepih-bombardiranja gradova koji nisu mogli biti ratni ciljevi – naročito Dresdena, te “Kijevski proces” / “The Kiev Trial” o Kijevskom Nürnbergu iz 1946., jednom od prvih sudskih procesa koji naciste i njihove suradnike drži odgovornima za zločine počinjene tijekom Drugog svjetskog rata. Propagande radi, produkcijski tim Moskovskog središnjeg dokumentarnog studija popratio je događanje, no snimljeni se materijal ipak nigdje nije prikazivao sve do sad.

Programski poslovično snažno prisutnu autorsku filmsku produkciju regije ove godine na HRFF-u, među ostalima, predstavlja novi film Mladena Kovačevića koji se nakon šljokicama posute kapitalističke more u filmu “Sretan Božić, Yiwu” (2020), na HRFF vraća medicinskim dokumentarnim trilerom “Još jedno proleće” (2022) o epidemiji variole vere (velikih boginja) u Jugoslaviji 1972. godine. Na festivalu će svjetsku premijeru doživjeti i dokumentarac “Mekani brodovi” (2022), film preminulog multimedijalnog umjetnika Željka Zorice Šiša, čija će se projekcija održati na njegov rođendan, u petak 9. prosinca. Hrvatsku premijeru imat će nagrađivani dokumentarni film “Pomrčina” (2022) Nataše Urban u kojem se uz pomoć očevih dnevnika bavi recentnom srpskom poviješću.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije