PočetnaNajaveDokukino KIC: "Sretan Božić, Yiwu", "Novo evanđenje" i "Kroćenje vrta"

Dokukino KIC: “Sretan Božić, Yiwu”, “Novo evanđenje” i “Kroćenje vrta”

|

Nakon božićnih slavlja i novogodišnje pomame, zagrebačko Dokukino KIC novu godinu otvara trima dokumentarcima koji na različite načine problematiziraju kapitalističke tekovine, počesto i općeprihvaćene, u pozadini naših svakodnevica.

Od petka 7. siječnja do nedjelje 9. siječnja bit će prikazivan božićni film Mladena Kovačevića, “Sretan Božić, Yiwu” / “Merry Christmas, Yiwu” (2020). Daleko je on od tipičnog obiteljskog filma, mada je važno da se u okviru obitelji otvore teme konzumerizma i ljudskih prava u tzv. radionica Djeda Božićnjaka u Kini. Kovačevićev nagrađivani dokumentarac ne daje prodike već opservacijskom istančanošću apostrofira što stoji iza tako često viđene oznake Made in China. Mlada generacija radnika potpuno izgubljena u kemikalijama i šljokicama pokušavaju pronaći svoju neovisnost.

“Novo evanđelje” / “The New Gospel” / “Das Neue Evangelium” (2020) švicarskog redatelja Mila Raua koje Dokukino donosi u petak i subotu (7. i 8.1.), koristi kontekst drugog kršćanskog blagdana kako bi obradio šire teme od društvenog značaja. Polazi od pitanja, što bi Isus propovijedao dvije tisuće nakon svoje smrti? Tko bi bili njegovi pratitelji, a tko neprijatelji? Filmska ekipa stiže na jug Italije i na lokacijama na kojima su snimani svi veliki filmovi o Isusu postavljaju kazališnu predstavu, pasiju Isusa Krista. Ulogu Isusa Rau daje kamerunskom političkom aktivistu Yvanu Sagnetu i s njime iskorištava trenutak ne bi li mobilizirao migrantske radnike koji rade na plantažama rajčice u ropskim uvjetima. Film je na programu u petak u 21 sat i subotu u 17 sati.

Repertoar nudi i dokumentarni film gruzijske redateljice Salomé Jashi o zabrinjavajućoj moći novca. “Kroćenje vrta” / “Taming the Garden” (2021) funkcionira kao sinegdoha, gdje nepregledno bogatstvo prirode podlaže računicama i raznim kvantifikacijama; za dovoljno duboki džep čak i priroda postaje tek vrt koji se prilagođava željama pojedin(a)ca. Jedan moćnik traži stabla za svoj privatni posjed, potezom ruke naređujući njihovo iskapanje iz okruženja u kojem se nalaze već desetljećima, ako ne i stoljećima. Električni se kabeli moraju pomicati i novi putevi utabati, makar i kroz plantaže mandarina, a stanovnici se tome samo mogu prilagoditi. Film pogledajte u subotu, 8.1. u 19 sati ili nedjelju, 9.1. u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.