PočetnaNajaveDokukino KIC: "Sretan Božić, Yiwu", "Novo evanđenje" i "Kroćenje vrta"

Dokukino KIC: “Sretan Božić, Yiwu”, “Novo evanđenje” i “Kroćenje vrta”

-

Nakon božićnih slavlja i novogodišnje pomame, zagrebačko Dokukino KIC novu godinu otvara trima dokumentarcima koji na različite načine problematiziraju kapitalističke tekovine, počesto i općeprihvaćene, u pozadini naših svakodnevica.

Od petka 7. siječnja do nedjelje 9. siječnja bit će prikazivan božićni film Mladena Kovačevića, “Sretan Božić, Yiwu” / “Merry Christmas, Yiwu” (2020). Daleko je on od tipičnog obiteljskog filma, mada je važno da se u okviru obitelji otvore teme konzumerizma i ljudskih prava u tzv. radionica Djeda Božićnjaka u Kini. Kovačevićev nagrađivani dokumentarac ne daje prodike već opservacijskom istančanošću apostrofira što stoji iza tako često viđene oznake Made in China. Mlada generacija radnika potpuno izgubljena u kemikalijama i šljokicama pokušavaju pronaći svoju neovisnost.

“Novo evanđelje” / “The New Gospel” / “Das Neue Evangelium” (2020) švicarskog redatelja Mila Raua koje Dokukino donosi u petak i subotu (7. i 8.1.), koristi kontekst drugog kršćanskog blagdana kako bi obradio šire teme od društvenog značaja. Polazi od pitanja, što bi Isus propovijedao dvije tisuće nakon svoje smrti? Tko bi bili njegovi pratitelji, a tko neprijatelji? Filmska ekipa stiže na jug Italije i na lokacijama na kojima su snimani svi veliki filmovi o Isusu postavljaju kazališnu predstavu, pasiju Isusa Krista. Ulogu Isusa Rau daje kamerunskom političkom aktivistu Yvanu Sagnetu i s njime iskorištava trenutak ne bi li mobilizirao migrantske radnike koji rade na plantažama rajčice u ropskim uvjetima. Film je na programu u petak u 21 sat i subotu u 17 sati.

Repertoar nudi i dokumentarni film gruzijske redateljice Salomé Jashi o zabrinjavajućoj moći novca. “Kroćenje vrta” / “Taming the Garden” (2021) funkcionira kao sinegdoha, gdje nepregledno bogatstvo prirode podlaže računicama i raznim kvantifikacijama; za dovoljno duboki džep čak i priroda postaje tek vrt koji se prilagođava željama pojedin(a)ca. Jedan moćnik traži stabla za svoj privatni posjed, potezom ruke naređujući njihovo iskapanje iz okruženja u kojem se nalaze već desetljećima, ako ne i stoljećima. Električni se kabeli moraju pomicati i novi putevi utabati, makar i kroz plantaže mandarina, a stanovnici se tome samo mogu prilagoditi. Film pogledajte u subotu, 8.1. u 19 sati ili nedjelju, 9.1. u 21 sat.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije