PočetnaNajaveNova sezona "Hall of Famea" uz "Bruklinski most" Kena Burnsa

Nova sezona “Hall of Famea” uz “Bruklinski most” Kena Burnsa

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC počinje nova sezona programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” – u sklopu ciklusa “Arhivski dokumentarci i politike sjećanja” u narednim ćemo mjesecima gledati najznačajnije dokumentarce koji se oslanjaju na pronađene snimke (found footage) i arhivske materijale kako bi propitivali zbilju i snagu sjećanja. Film se pokazuje plodnim medijem za proučavanje “modernog pamćenja”, a koje francuski povjesničar Pierre Nora opisuje “iznad svega arhivističkim”, u beskrajnoj reaproprijaciji slika.

Na prvom izdanju u petak 16. rujna, u 19 sati, filmski kritičar Nino Kovačić predstavit će film legendarnog američkog dokumentarista Kena Burnsa, za Oscara nominirani “Bruklinski most” / “Brooklyn Bridge” (1981), koji donosi turbulentnu i intrigantnu priču o izgradnji prvog visećeg mosta na svijetu, simbolu New Yorka, priču o imaginaciji graditelja, ali i poteškoćama na koje su nailazili.

Dokumentarist Burns inače je poznat po ambicioznim dokumentarnim projektima u kojima filigranski povezuje tekst i sliku, arhivsku materiju koristeći u predstavljanju američke povijesti. Posebno zapaženi bili su serijali koje je režirao za PBS o velikanima Hemingwayju, Muhammadu Aliju i Benjaminu Franklinu, a ovdje glavna uloga spada tehnološkom postignuću koje stoji kao dokaz vitalnosti, snalažljivosti i perspektivnosti američke kulture.

U petak se u Galeriji KIC otvara i izložba multimedijalne umjetnice Sanje Bistričić, naziva “Mislim da se sjećam / I think I remember”, koja se bavi istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka, nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. Kustosica je izložbe Dina Pokrajac, a izložba će biti otvorena do 29. rujna 2022.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Vlad Petri: “Ovo nije samo film o politici, već i o ljudima, prijateljstvu, ljubavi i povezanosti”

Rumunjski redatelj Vlad Petri na skorašnjem će ZagrebDoxu predstaviti svoj novi film, "Između revolucija" (2023).

Hrvatski projekti i filmovi na East Doc Platformu i Oberhausenu

Hrvatska dokumentaristika bit će zastupljena na dva važna filmska programa/manifestacije: East Doc Platformu te 69. Oberhausenu.

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.