PočetnaNajaveNova sezona "Hall of Famea" uz "Bruklinski most" Kena Burnsa

Nova sezona “Hall of Famea” uz “Bruklinski most” Kena Burnsa

|

U zagrebačkom Dokukinu KIC počinje nova sezona programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” – u sklopu ciklusa “Arhivski dokumentarci i politike sjećanja” u narednim ćemo mjesecima gledati najznačajnije dokumentarce koji se oslanjaju na pronađene snimke (found footage) i arhivske materijale kako bi propitivali zbilju i snagu sjećanja. Film se pokazuje plodnim medijem za proučavanje “modernog pamćenja”, a koje francuski povjesničar Pierre Nora opisuje “iznad svega arhivističkim”, u beskrajnoj reaproprijaciji slika.

Na prvom izdanju u petak 16. rujna, u 19 sati, filmski kritičar Nino Kovačić predstavit će film legendarnog američkog dokumentarista Kena Burnsa, za Oscara nominirani “Bruklinski most” / “Brooklyn Bridge” (1981), koji donosi turbulentnu i intrigantnu priču o izgradnji prvog visećeg mosta na svijetu, simbolu New Yorka, priču o imaginaciji graditelja, ali i poteškoćama na koje su nailazili.

Dokumentarist Burns inače je poznat po ambicioznim dokumentarnim projektima u kojima filigranski povezuje tekst i sliku, arhivsku materiju koristeći u predstavljanju američke povijesti. Posebno zapaženi bili su serijali koje je režirao za PBS o velikanima Hemingwayju, Muhammadu Aliju i Benjaminu Franklinu, a ovdje glavna uloga spada tehnološkom postignuću koje stoji kao dokaz vitalnosti, snalažljivosti i perspektivnosti američke kulture.

U petak se u Galeriji KIC otvara i izložba multimedijalne umjetnice Sanje Bistričić, naziva “Mislim da se sjećam / I think I remember”, koja se bavi istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka, nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. Kustosica je izložbe Dina Pokrajac, a izložba će biti otvorena do 29. rujna 2022.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.