PočetnaNajaveNova sezona "Hall of Famea" uz "Bruklinski most" Kena Burnsa

Nova sezona “Hall of Famea” uz “Bruklinski most” Kena Burnsa

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC počinje nova sezona programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” – u sklopu ciklusa “Arhivski dokumentarci i politike sjećanja” u narednim ćemo mjesecima gledati najznačajnije dokumentarce koji se oslanjaju na pronađene snimke (found footage) i arhivske materijale kako bi propitivali zbilju i snagu sjećanja. Film se pokazuje plodnim medijem za proučavanje “modernog pamćenja”, a koje francuski povjesničar Pierre Nora opisuje “iznad svega arhivističkim”, u beskrajnoj reaproprijaciji slika.

Na prvom izdanju u petak 16. rujna, u 19 sati, filmski kritičar Nino Kovačić predstavit će film legendarnog američkog dokumentarista Kena Burnsa, za Oscara nominirani “Bruklinski most” / “Brooklyn Bridge” (1981), koji donosi turbulentnu i intrigantnu priču o izgradnji prvog visećeg mosta na svijetu, simbolu New Yorka, priču o imaginaciji graditelja, ali i poteškoćama na koje su nailazili.

Dokumentarist Burns inače je poznat po ambicioznim dokumentarnim projektima u kojima filigranski povezuje tekst i sliku, arhivsku materiju koristeći u predstavljanju američke povijesti. Posebno zapaženi bili su serijali koje je režirao za PBS o velikanima Hemingwayju, Muhammadu Aliju i Benjaminu Franklinu, a ovdje glavna uloga spada tehnološkom postignuću koje stoji kao dokaz vitalnosti, snalažljivosti i perspektivnosti američke kulture.

U petak se u Galeriji KIC otvara i izložba multimedijalne umjetnice Sanje Bistričić, naziva “Mislim da se sjećam / I think I remember”, koja se bavi istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka, nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. Kustosica je izložbe Dina Pokrajac, a izložba će biti otvorena do 29. rujna 2022.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.