PočetnaNajaveNova sezona "Hall of Famea" uz "Bruklinski most" Kena Burnsa

Nova sezona “Hall of Famea” uz “Bruklinski most” Kena Burnsa

-

U zagrebačkom Dokukinu KIC počinje nova sezona programa “Hall of Fame – vodič kroz povijest dokumentarnog filma” – u sklopu ciklusa “Arhivski dokumentarci i politike sjećanja” u narednim ćemo mjesecima gledati najznačajnije dokumentarce koji se oslanjaju na pronađene snimke (found footage) i arhivske materijale kako bi propitivali zbilju i snagu sjećanja. Film se pokazuje plodnim medijem za proučavanje “modernog pamćenja”, a koje francuski povjesničar Pierre Nora opisuje “iznad svega arhivističkim”, u beskrajnoj reaproprijaciji slika.

Na prvom izdanju u petak 16. rujna, u 19 sati, filmski kritičar Nino Kovačić predstavit će film legendarnog američkog dokumentarista Kena Burnsa, za Oscara nominirani “Bruklinski most” / “Brooklyn Bridge” (1981), koji donosi turbulentnu i intrigantnu priču o izgradnji prvog visećeg mosta na svijetu, simbolu New Yorka, priču o imaginaciji graditelja, ali i poteškoćama na koje su nailazili.

Dokumentarist Burns inače je poznat po ambicioznim dokumentarnim projektima u kojima filigranski povezuje tekst i sliku, arhivsku materiju koristeći u predstavljanju američke povijesti. Posebno zapaženi bili su serijali koje je režirao za PBS o velikanima Hemingwayju, Muhammadu Aliju i Benjaminu Franklinu, a ovdje glavna uloga spada tehnološkom postignuću koje stoji kao dokaz vitalnosti, snalažljivosti i perspektivnosti američke kulture.

U petak se u Galeriji KIC otvara i izložba multimedijalne umjetnice Sanje Bistričić, naziva “Mislim da se sjećam / I think I remember”, koja se bavi istraživanjem slike, zvuka i fragmenata sjećanja u formi dnevničkog zapisa kroz dokumentarno-eksperimentalni filmski jezik. Kod pokretne slike koristi različite tehnike snimanja te intervenirajući na njima kroz metodu zrcaljenja, povećanja, umnožavanja u procesima snimanja i montažnih postupaka, nastoji najbolje predočiti vlastita sjećanja kao fragmentirane isječke sanjivog senzibiliteta. Kustosica je izložbe Dina Pokrajac, a izložba će biti otvorena do 29. rujna 2022.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Mate” – Antikapitalistički manifest iz Dalmatinske zagore

"Mate" (Samostalna produkcija, 2023.) splitskog autora Ivana Efendića jedan je od najdojmljivijih domaćih doku-kratkiša u recentnom razdoblju.

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.