PočetnaRecenzije20. Liburnia Film Festival: "Lutajući oceanom" – Putopis bez toponima

20. Liburnia Film Festival: “Lutajući oceanom” – Putopis bez toponima

-

Naslov “Lutajući oceanom” (MiratecArts / Pulsar Studios / MedVid produkcija / Antitalent / Kinoklub Zagreb; 2022.) mnogoga će zainteresiranoga, zar ne, ponajprije navesti na pomisao da je pred njim djelo u kojem će se kakvim plovilom, bez čvrstoga plana, više-manje nasumce basati plavetnim nedogleđem. No posrijedi je ostvarenje najvećma smješteno na čvrsto tle, u kojem brodice ne zauzimaju značajniju ulogu. Azori, otočje devet većih otoka vulkanskog podrijetla i mnoštva malih grebena u Atlantskom oceanu, u duljini od oko 600 km, površine oko 2300 km2, oko 1360 kilometara od matičnog Portugala. Autonomna regija nastanjena s oko 247 tisuća žitelja. Hrvatski filmaš Toma Zidić svoj je prvi cjelovečernji film ostvario, ni više, ni manje, nego upravo ondje, u tom osebujnom, izoliranom kraju posred nigdine, u međunarodnoj, hrvatsko-portugalskoj koprodukciji. Kako možemo pročitati u razgovoru s autorom objavljenom na ovomu portalu, tako se slučilo spletom okolnosti, a ne stoga što bi snimanje na dalekim Azorima bilo, recimo, kakva davnašnja želja hrvatskog zaljubljenika u udaljeni arhipelag. Podjednako neplanirano rad se oblikovao u dug, a ne prvotno pretpostavljen kratki film, baš kao što su i tema i stil dobili konture na samom poprištu, spregom redateljeva ćućenja mjesta i tamošnjeg života i onoga što su prostori, krajobrazi, ljudi autentično nudili.

Snimljen na Azorima, s Azoranima kao (pretežnim) protagonistima, “Lutajući oceanom” nedvojbeno jest slikopis o tomu otočju, a opet kao da i nije. Gledatelj koji ne prepoznaje vedute područja, a takvih je vjerojatno većina, sve do odjavnice neće biti jasno upućen u to gdje se zbiva to što gleda, a ni sudionici se mahom ne laćaju specifičnih lokalnih tema, već preglavljuju one općeživotno svjetonazorne, načelne, prispodobive bilo kojem naseljenom mjestu na planetu, uglavnom se usmjeravajući na odnos čovjeka i prirode. Zidić je, čitamo, pokretne slike svoga filma bilježio na osam od devet velikih otoka otočja, no u samom djelu nikad nismo obaviješteni o tomu gdje se što zbiva. Svi su motivi upleteni u cjelovito tkanje čiji zasebni čimbenici ne razdvajaju, već objedinjuju. Štoviše, jedva ćemo, ako ćemo, i shvatiti da je riječ o otočju, nekmoli udaljenom, jer kako na otocima, “Lutajući oceanom” mogao bi se zbivati i u kakvom priobalju.

Tko su domaći, tko su privremene pridošlice, tko se bavi uobičajenim, svagdanskim poslovima, a tko kakvim hobijem, neće biti razlučeno. U raznovrsnim, redovito oku zamamnim predjelima – šumovitim, stjenovitim, gorovitim, nizinskim… – magličasto pastelnih, vlagom zasićenih zagasitosti, kamera filmaša (snimatelji su Zidić i Litavka Austėja Liupševičiūtė) upija redomice predivne, očaravajuće snimke. “Shvatio sam da bih mogao 24 sata dnevno imati kameru uperenu bilo kamo i bez previše razmišljanja imao bih prekrasne kadrove i prizore. Gdje god da se oko sebe okrenem, neko blago i ljepota čekali su da ih uhvatim”, sjeća se Zidić. Kao usputice, slučajno, nailazi se i na ljude koji će prozboriti koju, mnogu, vazda o životu i bivanju u nedosežnoj svekolikosti postojanja, ovozemaljskog i onostranog, na same mudroslovce što teže proniknuti u nepronično, onkraj uobičajenih, najšire prihvaćenih shvaćanja i spoznaja, pronaći svoje mjesto u vječnosti univerzuma i bljesku sadašnjice, smisao i zadaću vlastita kratkotrajna prolaska našim planetom.

Rješenja nisu ponuđena jer “Lutajući oceanom” nije dramatičan aktivistički film te vrste, no sadržajem i ugođajem pobuđuje na promišljanje, kao i na iskorak izvan rečenih ustaljenih narativa…

Zazvučat će, moguće, pretenciozno ili odbojno. No kako veli sam Zidić: “Ovaj se film sam napravio, sa mnom tek kao svjedokom.” Potvrda je to onoga što se gledatelju i nadaje kao jedna od izvjesnijih mogućnosti pristupa, stvaranja bez čvrstog plana, bez inzistiranja, bez tiskanja zbilje u kakav unaprijed zamišljen i određen okvir. Neobično je, nije li, da je Zidić nailazio redom na sugovornike koji su mozgali u toj sferi, na toj ravni, no obličje opuštenog lutanja, tumaranja, svojevrsnog putopisa bez toponima, bez hodoslijeda, bez rasporeda, bez jasno zacrtanog cilja, pulsira u suglasju s idejom o tomu da će se takvom autoru, znatiželjniku, prirodno prikloniti i otvoriti oni sličnih težnji. A bit će da je i autor osjetljivije ćutio osobnosti sklone poniranju u se i svojom ih sličnomišljeničkom nazočnošću potaknuo da slobodno iznose takve misli koje se, kao i bilo filma, doimaju radoznalim traganjem koje najčešće završava upitnicima ili trotočjima, malokad uskličnikom ili odlučnom točkom. Spekulacija i propitivanje, bez odrješitih tvrdnji i odgovora.

Slušamo li prazne riječi samoutjehe, (samo)zavaravanja, poželjnog samopredstavljanja, ne znamo. Kao ni to jesu li monolozi (samo)spoznajne mudrosti fantazija prikaza sebe javnosti ili se govornici djelom i živovanjem drže svojih izjava i izrečenih postavki. Zacijelo bi bilo zanimljivo zaći u njihove živote i razgrnuti takve upitnike, no bio bi to neki drugi film. U ovomu, koji i jest i nije o Azorima i Azoranima, i sa čijim se mislima možemo i ne moramo slagati, Zidić je ritam, vizuale, protagoniste i zamisli sljubio u skladnu cjelinu što se blago, ali bez neodlučnosti i nesigurnosti, zalaže za razboritiji i ponizniji odnos čovjeka prema iscrpljenoj prirodi. Narativi su, smatra jedan sugovornik, izmišljeni, jer ako ih nemamo, kao da plutamo, a time, tko zna zašto, nismo zadovoljni. Rješenja nisu ponuđena jer “Lutajući oceanom” nije dramatičan aktivistički film te vrste, no sadržajem i ugođajem pobuđuje na promišljanje, kao i na iskorak izvan rečenih ustaljenih narativa što su nas, ljude, čovječanstvo, moguće zatočili u svoje okove i zaklonili vidike drukčijih, plemenitijih obzora. Možda nam se, slično tomu filmu, valja prepustiti plutanju i u njemu pronaći zadovoljstvo i smisao.

"Lutajući oceanom"
Scenarij i režija: Toma Zidić
Producenti: Terry Costa, Tiago Cardoso i Toma Zidić
Kamera: Austėja Liupševičiūtė i Toma Zidić
Montaža: Dorotea Cerin
Glazba: Instil
Produkcija: MiratecArts / Pulsar Studios / MedVid produkcija / Antitalent / Kinoklub Zagreb
Zemlje podrijetla: Hrvatska / Portugal
Godina proizvodnje: 2022.
Trajanje: 77 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Dokukino Eter”: Novi studentski program u Dokukinu KIC

U suradnji s Klubom studenata FPZG-a i Radio Studentom, zagrebačko Dokukino KIC pokreće novi filmsko-diskurzivni program "Dokukino Eter".

Nenad Puhovski: “Uvijek smo se trudili na festivalu imati značajan broj hrvatskih filmova”

Direktor ZagrebDoxa Nenad Puhovski za naš portal najavljuje devetnaesto izdanje najvećeg domaćeg festivala dokumentarnog filma.

“Djeca magle” na Al Jazeeri Balkans

Na programu Al Jazeere Balkans danas i tijekom cijelog tjedna bit će prikazivan dokumentarni film "Djeca magle" (2021) autorice Diễm Hà Lệ.

Sveučilišni Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ u riječkom Art-kinu

Od 21. do 23. ožujka Sveučilište u Rijeci u Art-kino donosi Festival rodne ravnopravnosti ROAЯ.

Damir Markovina: “Mostar je iznimno vitalna beštija”

U svom drugom autorskom filmu - "Dezerteri" - Damir Markovina se prisjeća odrastanja u Mostaru i okolnosti odlaska iz grada.

Melita Vrsaljko: “Pruga Knin-Zadar je krik propuštene prilike i izraz besmislenih politika”

Melita Vrsaljko za naš portal govori o svom filmskom prvijencu "Knin-Zadar" (Dinaridi Film, 2023.).

Bogat popratni program 19. ZagrebDoxa

ZagrebDox i ove godine nudi bogat popratni programski sadržaj, koji se sastoji od "masterclassova", panela, posebnih programa itd.

“AHA!”: Nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija na HTV-u

Na Prvom programu HTV-a, 27. ožujka u 20.15 sati, s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija "AHA!" Tamare Babun i Une Radić.

“Između revolucija” na 20. CPH:DOX-u

Hrvatska koprodukcija "Između revolucija" (2023) rumunjskog autora Vlada Petrija ušla je u program 20. CPH:DOX-a.

Otvorene prijave za Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za novo izdanje Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.
Scenarij i režija: Toma Zidić<br> Producenti: Terry Costa, Tiago Cardoso i Toma Zidić<br> Kamera: Austėja Liupševičiūtė i Toma Zidić<br> Montaža: Dorotea Cerin<br> Glazba: Instil<br> Produkcija: MiratecArts / Pulsar Studios / MedVid produkcija / Antitalent / Kinoklub Zagreb<br> Zemlje podrijetla: Hrvatska / Portugal<br> Godina proizvodnje: 2022.<br> Trajanje: 77 minuta20. Liburnia Film Festival: "Lutajući oceanom" – Putopis bez toponima