PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u Rijeku i Mali Lošinj

Liburnia uplovljava u Rijeku i Mali Lošinj

|

“Liburnia uplovljava”, turneja pobjedničkih filmova s prethodnog izdanja Liburnia Film Festivala, u ovom će tjednu gostovati na dvije lokacije: u srijedu, 6. srpnja u ljetnom kinu Društvenog centra Drenova u Rijeci te u četvrtak, 7. srpnja, u Kinu Vladimir Nazor u Malom Lošinju.

U srijedu, 6. srpnja, program kreće u 21 sat s dva kratkometražna filma. To su “Martin Torpedo” (Filmaktiv, 2021.) Tonija Jelenića, dobitnik Nagrade za najbolji regionalni film lanjskog LFF-a, i “Bijeli Božić” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2020.) Josipa Lukića, dobitnik Posebnog priznanja lanjskog LFF-ovog žirija.

“Martin Torpedo” kratkometražni je dokumentarac Riječanina Tonija Jelenića, nastao u sklopu Nove škole dokumentarnog filma u organizaciji Filmaktiva. Martin je starčić bez doma koji je svoje mjesto pod suncem pronašao u lučici bivše tvornice Torpedo. Tik do mora, u napuštenom betoniranom prostoru, skrasio se s nešto svoje imovine – slikom (koju je pronašao u kanti za smeće), štapom za pecanje i biciklom. Štapom vadi lignje, a s volana bicikle vise plastične boce koje Martin ne vraća jer nije klošar. Luta dugačkom industrijskom ulicom, vodi monologe ispred aparata za kavu i puši crveni York.

“Bijeli Božić” je neobični igrano-dokumentarni film s temom gradskog parka redatelja Josipa Lukića. Na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Beldocs 2020. – Meteori – dobio je nagradu za najbolji kratkometražni film te na Tabor Film Festivalu za najbolji hrvatski film. Kako su obrazložili članovi žirija LFF-a, nagradu je dobio “zbog intimističkog portreta bijelog muškarca u poziciji nemoći i angažiranog vapaja u kojem se stereotipi hrvatstva rasprskavaju poput vatrometa koji za sobom ostavlja tek pepeo i letargiju”.

U četvrtak, od 21 sat, “Martin Torpedo” bit će prikazan u Kinu Vladimir Nazor u Malom Lošinju, zajedno s najboljim filmom po izboru publike 19. Liburnia Film Festivala, dokumentarcem “Jedna od nas” (Pipser, 2020.) redatelja Đure Gavrana. On u svom najnovijem dokumentarcu iz 2020. godine donosi atmosferu petnaeste godišnjice mature svog razreda. Kako večer odmiče, sljedovi hrane i pića se nižu, razgovori su sve otvoreniji, ali jednu temu s nelagodom izbjegavaju sve dok ih alkohol ne ohrabri da započnu razgovor o šokantnom pismu koje su svi primili. Pismo im je poslala njihova kolegica iz razreda, a u njemu iznosi svoju mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju koje je proživljavala kao dijete i srednjoškolka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.