PočetnaNajaveOgrađivanje i hakiranje pravde u novom doku-tjednu Dokukina KIC

Ograđivanje i hakiranje pravde u novom doku-tjednu Dokukina KIC

-

Prema posljednjim podacima UN-a iz Ukrajine je dosad zbog rata izbjeglo više od šest milijuna ljudi. I dok europske zemlje spremno primaju izbjeglice, dokumentarni film Tihe K. Gudac “Žica” (Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media; 2021.) vraća nas dosta drugačiji političko-sigurnosni krajolik u vrijeme izbjegličke krize 2015. godine, kada ruke Europe nisu bile toliko otvorene. Dokumentarac donosi priču o žičanoj ogradi, tzv. žilet-žici urezanoj na hrvatsko-slovenskoj granici u kanjonu rijeke Kupe, na zadnjoj liniji schengenske zone.

Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu, na kojem je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a o njegovom dosegu puno govori što je na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan Papi Franji. Uvid je to u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama i implikacije koje ono ima za lokalne zajednice. Nakon prve projekcije u četvrtak 2. lipnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se razgovor u kojem će sudjelovati redateljica filma Tiha K. Gudac i Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije. Moderatorica je novinarka Ivana Perić. “Žica” je još na repertoaru od petka 3. do nedjelje 5. lipnja.

U subotu i nedjelju u Dokukinu ja na rasporedu i dokumentarac Clare López i Juana Pancorba, “Hakirana pravda” / “Hacking Justice” (2017). U njemu pratimo slučaj najpoznatijeg zapadnog političkog zatvorenika Juliana Assangea od samog početka njegova desetogodišnjeg pritvora i borbe protiv izručenja u SAD, gdje mu prijeti 175 godina zatvora radi otkrivanja američkih ratnih zločina. O sudbini Assangea, istraživačkog novinarstva no i cijelog tzv. slobodnog svijeta ovih dana odlučuje britansko sudstvo.

Ovaj tjedan, u petak 3. lipnja u 21.30 sati, Dokukino ugošćuje i značajnu pjesničku manifestaciju, 59. Goranovo proljeće, s projekcijom dokumentarca o slovenskom pjesniku Tomažu Šalamunu, “Tikva na vrućem krovu svijeta” / “Pumpkin on the Hot Roof of the World” / “Buča na vroči strehi sveta” (2019). U njemu putujemo od rodnog mu Kopra, preko New Yorka, Berlina i drugih svjetskih metropola, sve do Venecije i zavirujemo u stvaralački proces i buran privatni život predanog pjesnika. Prije projekcije bit će održan razgovor sa slovensko-američkim autorskim dvojcem, Nejcom Saje i Jeffreyjem Youngom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije