PočetnaNajaveOgrađivanje i hakiranje pravde u novom doku-tjednu Dokukina KIC

Ograđivanje i hakiranje pravde u novom doku-tjednu Dokukina KIC

|

Prema posljednjim podacima UN-a iz Ukrajine je dosad zbog rata izbjeglo više od šest milijuna ljudi. I dok europske zemlje spremno primaju izbjeglice, dokumentarni film Tihe K. Gudac “Žica” (Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media; 2021.) vraća nas dosta drugačiji političko-sigurnosni krajolik u vrijeme izbjegličke krize 2015. godine, kada ruke Europe nisu bile toliko otvorene. Dokumentarac donosi priču o žičanoj ogradi, tzv. žilet-žici urezanoj na hrvatsko-slovenskoj granici u kanjonu rijeke Kupe, na zadnjoj liniji schengenske zone.

Film je premijerno prikazan na ZagrebDoxu, na kojem je nagrađen priznanjem Međunarodnog udruženja filmskih kritičara FIPRESCI, a o njegovom dosegu puno govori što je na posebnoj audijenciji u Vatikanu usmjerenoj integraciji emigranata predan Papi Franji. Uvid je to u društvene promjene uvjetovane političkim odlukama i implikacije koje ono ima za lokalne zajednice. Nakon prve projekcije u četvrtak 2. lipnja, u zagrebačkom Dokukinu KIC održat će se razgovor u kojem će sudjelovati redateljica filma Tiha K. Gudac i Antonia Pindulić iz Centra za mirovne studije. Moderatorica je novinarka Ivana Perić. “Žica” je još na repertoaru od petka 3. do nedjelje 5. lipnja.

U subotu i nedjelju u Dokukinu ja na rasporedu i dokumentarac Clare López i Juana Pancorba, “Hakirana pravda” / “Hacking Justice” (2017). U njemu pratimo slučaj najpoznatijeg zapadnog političkog zatvorenika Juliana Assangea od samog početka njegova desetogodišnjeg pritvora i borbe protiv izručenja u SAD, gdje mu prijeti 175 godina zatvora radi otkrivanja američkih ratnih zločina. O sudbini Assangea, istraživačkog novinarstva no i cijelog tzv. slobodnog svijeta ovih dana odlučuje britansko sudstvo.

Ovaj tjedan, u petak 3. lipnja u 21.30 sati, Dokukino ugošćuje i značajnu pjesničku manifestaciju, 59. Goranovo proljeće, s projekcijom dokumentarca o slovenskom pjesniku Tomažu Šalamunu, “Tikva na vrućem krovu svijeta” / “Pumpkin on the Hot Roof of the World” / “Buča na vroči strehi sveta” (2019). U njemu putujemo od rodnog mu Kopra, preko New Yorka, Berlina i drugih svjetskih metropola, sve do Venecije i zavirujemo u stvaralački proces i buran privatni život predanog pjesnika. Prije projekcije bit će održan razgovor sa slovensko-američkim autorskim dvojcem, Nejcom Saje i Jeffreyjem Youngom.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.