PočetnaNajave"Veće od traume" i "Žica" u Dokukinu KIC

“Veće od traume” i “Žica” u Dokukinu KIC

-

Nadolazeći vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je dvama recentnim hrvatskim dokumentarcima koji su režirale žene, a koji su osvojili brojna festivalska i druga priznanja u regiji zahvaljujući odvažnom načinu na koji pristupaju relevantnim temama traume, kolektivne povijesti i granica, kako geopolitičkim, tako i onim osobnim.

U petak, 10. lipnja u 19 sati, prikazat će se “Veće od traume” (Metar60, 2022.), film priznate hrvatske novinarke, redateljice i scenaristice Vedrane Pribačić o životu triju žena silovanih u Domovinskom ratu, njihovom nošenju s traumom i potrebi da nadiđu svoje potresne priče.  Film je nagrađen je posebnim priznanjem i nagradom publike na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a na Danima hrvatskog filma pokupio je čitav niz nagrada, među ostalim Nagradu za etiku i ljudska prava te još jednu Nagradu publike. Nakon premijerne projekcije održat će se razgovor s redateljicom, koji moderira filmska kritičarka Jelena Pašić. Veće od traume na programu je i u subotu 11. i nedjelju 12. lipnja u 18 sati.

U subotu i nedjelju u 20 sati na rasporedu je na ZagrebDoxu nagradom FIPRESCI ovjenčana “Žica” (Off World / Kinoteka / URGH! / In_Script / Relation04 Media; 2021.) Tihe K. Gudac. Film je nastao u okviru doku-serijala koji se bavi kontroverznim i kompleksnim pitanjima granica u Europi i vodi nas u kanjon rijeke Kupe, između Hrvatske i Slovenije, na mjesto gdje se urezala žičana ograda radi zaustavljanja protoka ilegalnih migranata. Posljedice na lokalno stanovništvo, ali i krajolik, pokazuju se ipak mnogo većima.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije