PočetnaVijesti38. Sundance Film Festival: Velike nagrade žirija dokumentarcima "The Exiles" i "All...

38. Sundance Film Festival: Velike nagrade žirija dokumentarcima “The Exiles” i “All That Breathes”

-

Američki novinari završetak najnovijeg, 38. Sundance Film Festivala (20. – 30.1.), oslikavaju pomalo antiklimaktičkim tonovima. Premda su se organizatori do samog početka festivala nadali održavanju hibridnog SFF-a, najnovija situacija s povećanim brojem oboljelih od koronavirusa prisilila ih je na druge poteze. Tako je je ovogodišnji Sundance prebačen u virtualnu streaming sferu, a i sama svečana dodjela održana je bez voditelja, tek s izjavama autora i videoklipovima preko Twittera. U odnosu na prošlu godinu, ove je prikazano čak pedeset filmova više, točnije 84 dugometražnih te 59 kratkometražnih.

Što se tiče dokumentarnog dijela programa, Veliku nagradu žirija za najbolji američki dokumentarni film 38. Sundance Film Festivala (žiri: Garrett Bradley, Joan Churchill i Peter Nicks) osvojio je “The Exiles” (2022) redatelja Bena Kleina i Violet Columbus. U njemu dokumentaristica Christine Choy pronalazi tri prognana disidenta iz masakra na Trgu Tiananmen, kako bi okončala svoju priču vezanu za nedovršeni film započet s autoricom Renee Tajima-Peñom, još davne 1989. godine.

Velika nagrada žirija za najbolji dokumentarni film međunarodne, World Cinema konkurencije (The World Cinema Grand Jury Prize; žiri: Emilie Bujès, Patrick Gaspard i Dawn Porter), dodijeljen je dokumentarcu “All That Breathes” (2022) indijskog redatelja Shaunaka Sena. Film prati dvojicu braće iz New Delhija, Nadeemu i Saudu, koji pokušavaju spasiti crne zmajeve – poznate ptice grabljivice kojima slaba vidljivost te loša kvaliteta zraka posebno smetaju.

Ovogodišnja Nagrada publike u konkurenciji američkog dokumentarnog filma otišla je ostvarenju “Navalny” (2022). Ovdje redatelj Daniel Roher pred svoju kameru dovodi ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navalnog, koji iznosi šokantna otkrića o pokušaju atentata na njega u kolovozu 2020. godine. Film je osvojio i nagradu Festival Favorite, za najbolji film po izboru publike među 84 dugometražno-filmska kandidata. Nagrada publike u svjetskoj doku-konkurenciji pripala je dokumentarcu “The Territory” (2022) Alexa Pritza, priči o sukobu brazilskih poljoprivrednika i domorodačkog stanovništva oko zaštićenog dijela zemlje u amazonskoj prašumi.

Od strukovnih nagrada u dokumentarnom dijelu programa, treba izdvojiti dvije režijske: nagradu za najbolju režiju domaćeg dijela programa osvojio je Reid Davenport za “I Didn’t See You There” (2022) o naslijeđu nakaza (freak show – u cirkusu, primjerice, gdje su građani plaćali da bi vidjeli deformirane pojedince) te kako on kao osoba s invaliditetom promatra svijet koji njega smatra nevidljivim; nagrada za režiju najboljeg međunarodnog dokumentarnog filma pripala je danskom autoru Simonu Lerengu, i to za film “A House Made Of Splinters” (2022) o djeci iz istočne Ukrajine, odvedenoj iz svojih domova dok čekaju sudske odluke o skrbništvu.

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Sundance Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije