PočetnaVijesti38. Sundance Film Festival: Velike nagrade žirija dokumentarcima "The Exiles" i "All That Breathes"

38. Sundance Film Festival: Velike nagrade žirija dokumentarcima “The Exiles” i “All That Breathes”

|

Američki novinari završetak najnovijeg, 38. Sundance Film Festivala (20. – 30.1.), oslikavaju pomalo antiklimaktičkim tonovima. Premda su se organizatori do samog početka festivala nadali održavanju hibridnog SFF-a, najnovija situacija s povećanim brojem oboljelih od koronavirusa prisilila ih je na druge poteze. Tako je je ovogodišnji Sundance prebačen u virtualnu streaming sferu, a i sama svečana dodjela održana je bez voditelja, tek s izjavama autora i videoklipovima preko Twittera. U odnosu na prošlu godinu, ove je prikazano čak pedeset filmova više, točnije 84 dugometražnih te 59 kratkometražnih.

Što se tiče dokumentarnog dijela programa, Veliku nagradu žirija za najbolji američki dokumentarni film 38. Sundance Film Festivala (žiri: Garrett Bradley, Joan Churchill i Peter Nicks) osvojio je “The Exiles” (2022) redatelja Bena Kleina i Violet Columbus. U njemu dokumentaristica Christine Choy pronalazi tri prognana disidenta iz masakra na Trgu Tiananmen, kako bi okončala svoju priču vezanu za nedovršeni film započet s autoricom Renee Tajima-Peñom, još davne 1989. godine.

Velika nagrada žirija za najbolji dokumentarni film međunarodne, World Cinema konkurencije (The World Cinema Grand Jury Prize; žiri: Emilie Bujès, Patrick Gaspard i Dawn Porter), dodijeljen je dokumentarcu “All That Breathes” (2022) indijskog redatelja Shaunaka Sena. Film prati dvojicu braće iz New Delhija, Nadeemu i Saudu, koji pokušavaju spasiti crne zmajeve – poznate ptice grabljivice kojima slaba vidljivost te loša kvaliteta zraka posebno smetaju.

Ovogodišnja Nagrada publike u konkurenciji američkog dokumentarnog filma otišla je ostvarenju “Navalny” (2022). Ovdje redatelj Daniel Roher pred svoju kameru dovodi ruskog opozicijskog čelnika Alekseja Navalnog, koji iznosi šokantna otkrića o pokušaju atentata na njega u kolovozu 2020. godine. Film je osvojio i nagradu Festival Favorite, za najbolji film po izboru publike među 84 dugometražno-filmska kandidata. Nagrada publike u svjetskoj doku-konkurenciji pripala je dokumentarcu “The Territory” (2022) Alexa Pritza, priči o sukobu brazilskih poljoprivrednika i domorodačkog stanovništva oko zaštićenog dijela zemlje u amazonskoj prašumi.

Od strukovnih nagrada u dokumentarnom dijelu programa, treba izdvojiti dvije režijske: nagradu za najbolju režiju domaćeg dijela programa osvojio je Reid Davenport za “I Didn’t See You There” (2022) o naslijeđu nakaza (freak show – u cirkusu, primjerice, gdje su građani plaćali da bi vidjeli deformirane pojedince) te kako on kao osoba s invaliditetom promatra svijet koji njega smatra nevidljivim; nagrada za režiju najboljeg međunarodnog dokumentarnog filma pripala je danskom autoru Simonu Lerengu, i to za film “A House Made Of Splinters” (2022) o djeci iz istočne Ukrajine, odvedenoj iz svojih domova dok čekaju sudske odluke o skrbništvu.

Ostale pobjednike provjerite na službenoj stranici Sundance Film Festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.