PočetnaNajaveKratki utorak: Zen i eksperimentalna etnografija Roberta E. Fultona

Kratki utorak: Zen i eksperimentalna etnografija Roberta E. Fultona

|

Nova sezona Kratkog utorka počinje sutra (utorak, 28.9.) u 21 sat u zagrebačkom Kinu Tuškanac. Bit će prikazan program filmova jednog od kultnih likova američke filmske avangarde – Roberta E. Fultona. Ovaj profesionalni pilot bio je u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća jedan od najpoznatijih snimatelja i fotografa iz zraka, angažiran u radu na mnogim reklamama, video spotovima i prirodoznanstvenim dokumentarcima (Nagrada Emmy 1997. za film “Denali: Alaska’s Great Wilderness”), no u slobodno vrijeme snimio je i režirao pedesetak fascinantnih eksperimentalnih etnografskih filmova, u kojima na unikatan način hvata poetske sličice ljudi, životinja, prirode i tehnologije, pritom se vodeći načelima budizma.

Kratki utorak donosi šest njegovih najimpresivnijih djela, najprije “Svjetlost zvijezda” / “Starlight” (1969) gdje Fulton prati tibetanskog svećenika u sedmom mjesecu samoće, u kolibi koju je sam izgradio. Paralelno vidimo i njegovog učenika, suprugu mu, mladog dječaka, psa i mačku.

Sljedeći film “Trčeća sjena – prvi dio” / “Running Shadow Part 1” snimljen je 1971. godine. Filmaš Ken Paul Rosenthal o njemu je rekao: “Poslije gledanja filma obuzeo me nevjerojatan osjećaj. To je bila organska energija koja je postepeno rasla unutar mene dok sam promatrao ovo veličanstveno remek-djelo. Ako je ‘Mothlight’ Stana Brakhagea dobar, ovaj film je napravio sam Bog!'”

Nakon toga se prikazuje “Ulični film – peti dio” / “Street Film Part 5” (1977). Ovdje se Fulton igra s time-lapse fotografijom, stvarajući nadrealni staccato pokret snimajući mjesečinu na jednoj plaži u Brazilu. Palme koje plešu na vjetru, mokri pločnici i rešetke od kanalizacije, kao i pijesak, stvaraju fantastične apstraktne oblike dok trepere na platnu.

Zatim slijedi njegov najpoznatiji film “Svjetlost Inka” / “Inca Light” iz 1972., fascinantni etnografski dokumentarac o Machu Picchuu. U njemu Fulton ne fetišizira ljude i njihov dom kao kakav turist, nego se prepušta iskustvenoj, eliptičnoj, empiričkoj perspektivi, iscrtavajući protagoniste u vremenu kao usputni poetski prolaznik.

Na programu je i “Ulični film – sedamneasti dio” / “Street Film Part 17” (1975) – igre s time-lapseom, sat marke Omega, cigareta, ljudska ruka, osobni zapisi, soprano saksofon u slici i zvuku, autoportret u zrcalu u pokretu… Ovaj film djeluje kao sažetak cijelog Fultonovog stvaralaštva u tri minute.

Za kraj je tu i gotovo jedan sat dugi “Put prestanka” / “Path of Cessation” (1974), meditativni dijalog s tibetanskom kulturom realiziranom kroz kameru. Fulton snima (ne)događanja u jednom budističkom samostanu, prateći tibetanske svećenike, ali i new-ageovske učenike.

Opširnije informacije doznajte na FB stranici Kratkog utorka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.