PočetnaNajaveKratki utorak: Zen i eksperimentalna etnografija Roberta E. Fultona

Kratki utorak: Zen i eksperimentalna etnografija Roberta E. Fultona

-

Nova sezona Kratkog utorka počinje sutra (utorak, 28.9.) u 21 sat u zagrebačkom Kinu Tuškanac. Bit će prikazan program filmova jednog od kultnih likova američke filmske avangarde – Roberta E. Fultona. Ovaj profesionalni pilot bio je u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća jedan od najpoznatijih snimatelja i fotografa iz zraka, angažiran u radu na mnogim reklamama, video spotovima i prirodoznanstvenim dokumentarcima (Nagrada Emmy 1997. za film “Denali: Alaska’s Great Wilderness”), no u slobodno vrijeme snimio je i režirao pedesetak fascinantnih eksperimentalnih etnografskih filmova, u kojima na unikatan način hvata poetske sličice ljudi, životinja, prirode i tehnologije, pritom se vodeći načelima budizma.

Kratki utorak donosi šest njegovih najimpresivnijih djela, najprije “Svjetlost zvijezda” / “Starlight” (1969) gdje Fulton prati tibetanskog svećenika u sedmom mjesecu samoće, u kolibi koju je sam izgradio. Paralelno vidimo i njegovog učenika, suprugu mu, mladog dječaka, psa i mačku.

Sljedeći film “Trčeća sjena – prvi dio” / “Running Shadow Part 1” snimljen je 1971. godine. Filmaš Ken Paul Rosenthal o njemu je rekao: “Poslije gledanja filma obuzeo me nevjerojatan osjećaj. To je bila organska energija koja je postepeno rasla unutar mene dok sam promatrao ovo veličanstveno remek-djelo. Ako je ‘Mothlight’ Stana Brakhagea dobar, ovaj film je napravio sam Bog!'”

Nakon toga se prikazuje “Ulični film – peti dio” / “Street Film Part 5” (1977). Ovdje se Fulton igra s time-lapse fotografijom, stvarajući nadrealni staccato pokret snimajući mjesečinu na jednoj plaži u Brazilu. Palme koje plešu na vjetru, mokri pločnici i rešetke od kanalizacije, kao i pijesak, stvaraju fantastične apstraktne oblike dok trepere na platnu.

Zatim slijedi njegov najpoznatiji film “Svjetlost Inka” / “Inca Light” iz 1972., fascinantni etnografski dokumentarac o Machu Picchuu. U njemu Fulton ne fetišizira ljude i njihov dom kao kakav turist, nego se prepušta iskustvenoj, eliptičnoj, empiričkoj perspektivi, iscrtavajući protagoniste u vremenu kao usputni poetski prolaznik.

Na programu je i “Ulični film – sedamneasti dio” / “Street Film Part 17” (1975) – igre s time-lapseom, sat marke Omega, cigareta, ljudska ruka, osobni zapisi, soprano saksofon u slici i zvuku, autoportret u zrcalu u pokretu… Ovaj film djeluje kao sažetak cijelog Fultonovog stvaralaštva u tri minute.

Za kraj je tu i gotovo jedan sat dugi “Put prestanka” / “Path of Cessation” (1974), meditativni dijalog s tibetanskom kulturom realiziranom kroz kameru. Fulton snima (ne)događanja u jednom budističkom samostanu, prateći tibetanske svećenike, ali i new-ageovske učenike.

Opširnije informacije doznajte na FB stranici Kratkog utorka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije