PočetnaNajaveKratki utorak: Zen i eksperimentalna etnografija Roberta E. Fultona

Kratki utorak: Zen i eksperimentalna etnografija Roberta E. Fultona

|

Nova sezona Kratkog utorka počinje sutra (utorak, 28.9.) u 21 sat u zagrebačkom Kinu Tuškanac. Bit će prikazan program filmova jednog od kultnih likova američke filmske avangarde – Roberta E. Fultona. Ovaj profesionalni pilot bio je u 70-im i 80-im godinama prošlog stoljeća jedan od najpoznatijih snimatelja i fotografa iz zraka, angažiran u radu na mnogim reklamama, video spotovima i prirodoznanstvenim dokumentarcima (Nagrada Emmy 1997. za film “Denali: Alaska’s Great Wilderness”), no u slobodno vrijeme snimio je i režirao pedesetak fascinantnih eksperimentalnih etnografskih filmova, u kojima na unikatan način hvata poetske sličice ljudi, životinja, prirode i tehnologije, pritom se vodeći načelima budizma.

Kratki utorak donosi šest njegovih najimpresivnijih djela, najprije “Svjetlost zvijezda” / “Starlight” (1969) gdje Fulton prati tibetanskog svećenika u sedmom mjesecu samoće, u kolibi koju je sam izgradio. Paralelno vidimo i njegovog učenika, suprugu mu, mladog dječaka, psa i mačku.

Sljedeći film “Trčeća sjena – prvi dio” / “Running Shadow Part 1” snimljen je 1971. godine. Filmaš Ken Paul Rosenthal o njemu je rekao: “Poslije gledanja filma obuzeo me nevjerojatan osjećaj. To je bila organska energija koja je postepeno rasla unutar mene dok sam promatrao ovo veličanstveno remek-djelo. Ako je ‘Mothlight’ Stana Brakhagea dobar, ovaj film je napravio sam Bog!'”

Nakon toga se prikazuje “Ulični film – peti dio” / “Street Film Part 5” (1977). Ovdje se Fulton igra s time-lapse fotografijom, stvarajući nadrealni staccato pokret snimajući mjesečinu na jednoj plaži u Brazilu. Palme koje plešu na vjetru, mokri pločnici i rešetke od kanalizacije, kao i pijesak, stvaraju fantastične apstraktne oblike dok trepere na platnu.

Zatim slijedi njegov najpoznatiji film “Svjetlost Inka” / “Inca Light” iz 1972., fascinantni etnografski dokumentarac o Machu Picchuu. U njemu Fulton ne fetišizira ljude i njihov dom kao kakav turist, nego se prepušta iskustvenoj, eliptičnoj, empiričkoj perspektivi, iscrtavajući protagoniste u vremenu kao usputni poetski prolaznik.

Na programu je i “Ulični film – sedamneasti dio” / “Street Film Part 17” (1975) – igre s time-lapseom, sat marke Omega, cigareta, ljudska ruka, osobni zapisi, soprano saksofon u slici i zvuku, autoportret u zrcalu u pokretu… Ovaj film djeluje kao sažetak cijelog Fultonovog stvaralaštva u tri minute.

Za kraj je tu i gotovo jedan sat dugi “Put prestanka” / “Path of Cessation” (1974), meditativni dijalog s tibetanskom kulturom realiziranom kroz kameru. Fulton snima (ne)događanja u jednom budističkom samostanu, prateći tibetanske svećenike, ali i new-ageovske učenike.

Opširnije informacije doznajte na FB stranici Kratkog utorka.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.