PočetnaNajaveKratki utorak: Digitalno restauirani filmovi Tatjane Ivančić

Kratki utorak: Digitalno restauirani filmovi Tatjane Ivančić

-

Novi Kratki utorak u zagrebački Kino Tuškanac sutra (utorak, 3.11.) od 20 sati u programu “Teksture svakodnevice – pronađeni svjetovi Tatjane Ivančić” predstavlja digitalno restaurirane filmove Tatjane Ivančić (1912. – 1987.), nekadašnje članice Kinkoluba Zagreb. Ivančić je pionirka ženskog stvaralaštva u kontekstu hrvatskog amaterskog i eksperimentalnog filma te jedna od najproduktivnijih autora KKZ-a. Njeni filmovi bili su prikazivani na brojnim festivalima diljem regije, ali i na međunarodnim natjecanjima, na kojima je ostvarivala zapažene filmske uspjehe, upisavši se u povijest kao jedina žena koja je ujedno i osvojila onodobnu titulu Majstora amaterskog filma. U periodu od 1967. do 1986. godine Ivančić je napravila preko 70 filmova, no unatoč svojim pionirskim naporima do današnjeg je dana ostala gotovo nevidljiva.

Digitalna restauracija filmova Tatjane Ivančić početni je korak kojim Kinoklub Zagreb želi započeti proces sustavnog rada na očuvanju i prezentaciji svoje arhive amaterskog i eksperimentalnog filma. Većina filmova amaterske eksperimentalistkinje Tatjane Ivančić bavi se ljepotom svakodnevice, sitnim detaljima prirodnog svijeta i teksturama biosfere – osobito mora, pokazujući virtuoznost transformacije odlučujućeg trenutka u neprekinuti niz slika. Ivančić je jednako vješto, domišljato, pažljivo i poetično snimala mikrokozmos morskih plaža, gradsku vrevu reflektiranu u staklu izloga kao i prve korake svojih unuka.

Filmove hrvatske autorice digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine. Digitalizacija slike u rezoluciji 2K i zvuka na 48kHz te digitalna restauracija slike izvedeni su u Austrijskom filmskom muzeju uz korištenje kopija na Super 8mm filmskoj vrpci s magnetskim tonom iz zbirke Kinokluba Zagreb. Zvuk je restaurirao Light Shop/Digital Magic Studio. Cilj projekta bio je restaurirati drugu generaciju filmske vrpce uz očuvanje postojećih slikovnih obilježja i tragova korištenja izvornog Super 8 preokretnog filma.

Ukupno će na Kratkom utorku biti prikazano četrnaest filmova Tatjane Ivančić, uključujući i “Putositnice” (Kinoklub Zagreb, 1976.) o kojem smo već pisali na našem portalu. Filmove će predstaviti Petra Belc, voditeljica projekta digitalne restauracije. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije