PočetnaNajaveKratki utorak: Digitalno restauirani filmovi Tatjane Ivančić

Kratki utorak: Digitalno restauirani filmovi Tatjane Ivančić

|

Novi Kratki utorak u zagrebački Kino Tuškanac sutra (utorak, 3.11.) od 20 sati u programu “Teksture svakodnevice – pronađeni svjetovi Tatjane Ivančić” predstavlja digitalno restaurirane filmove Tatjane Ivančić (1912. – 1987.), nekadašnje članice Kinkoluba Zagreb. Ivančić je pionirka ženskog stvaralaštva u kontekstu hrvatskog amaterskog i eksperimentalnog filma te jedna od najproduktivnijih autora KKZ-a. Njeni filmovi bili su prikazivani na brojnim festivalima diljem regije, ali i na međunarodnim natjecanjima, na kojima je ostvarivala zapažene filmske uspjehe, upisavši se u povijest kao jedina žena koja je ujedno i osvojila onodobnu titulu Majstora amaterskog filma. U periodu od 1967. do 1986. godine Ivančić je napravila preko 70 filmova, no unatoč svojim pionirskim naporima do današnjeg je dana ostala gotovo nevidljiva.

Digitalna restauracija filmova Tatjane Ivančić početni je korak kojim Kinoklub Zagreb želi započeti proces sustavnog rada na očuvanju i prezentaciji svoje arhive amaterskog i eksperimentalnog filma. Većina filmova amaterske eksperimentalistkinje Tatjane Ivančić bavi se ljepotom svakodnevice, sitnim detaljima prirodnog svijeta i teksturama biosfere – osobito mora, pokazujući virtuoznost transformacije odlučujućeg trenutka u neprekinuti niz slika. Ivančić je jednako vješto, domišljato, pažljivo i poetično snimala mikrokozmos morskih plaža, gradsku vrevu reflektiranu u staklu izloga kao i prve korake svojih unuka.

Filmove hrvatske autorice digitalno su restaurirali Austrijski filmski muzej (Beč) i Light Shop/Digital Magic Studio (Zagreb) tijekom 2019./2020. godine. Digitalizacija slike u rezoluciji 2K i zvuka na 48kHz te digitalna restauracija slike izvedeni su u Austrijskom filmskom muzeju uz korištenje kopija na Super 8mm filmskoj vrpci s magnetskim tonom iz zbirke Kinokluba Zagreb. Zvuk je restaurirao Light Shop/Digital Magic Studio. Cilj projekta bio je restaurirati drugu generaciju filmske vrpce uz očuvanje postojećih slikovnih obilježja i tragova korištenja izvornog Super 8 preokretnog filma.

Ukupno će na Kratkom utorku biti prikazano četrnaest filmova Tatjane Ivančić, uključujući i “Putositnice” (Kinoklub Zagreb, 1976.) o kojem smo već pisali na našem portalu. Filmove će predstaviti Petra Belc, voditeljica projekta digitalne restauracije. Ulaz je slobodan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

20. ZagrebDox: “Flašaroši” – Posljednji balkanski kauboji

Srpski autor Nemanja Vojinović svoj je film "Flašaroši" (2023) zamislio kao svojevrstan "hommage" kasnim vesternima.

20. ZagrebDox: “Blago Kraljevstva Dahomey” – Priča o duhu iz statue

"Blago kraljevstva Dahomey" (2024) Mati Diop fokusira se na događaj iz 2021., kada se 26 umjetnina, od francuske vlade odobrenih za restituciju, premješta na mjesto odakle su otuđene.

20. ZagrebDox: “Šume šume” – Stilski sukobi

"Šume šume" produktivno je sagledavati kao integralni dio opusa Renate Poljak jer najuspjelije momente čine tematsko-stilski ekvivalenti.

Igor Mirković: “Fotografije uvijek pričaju priču o ljudima”

Igor Mirković je na 20. ZagrebDoxu predstavio svoj novi dokumentarni film, "Lijepi i dragi ljudi" (Motovun Film Festival, 2024.).

20. ZagrebDox: “Rusko tiho sunce” – Djevuške u Putinovim raljama

Stilski dinamizam koji poetizira cjelinu duša filma "Rusko tiho sunce", dok profiliranje likova autoricu, čini se, vrlo malo zanima.

Rea Rajčić: “Kod dokumentaraca često sama situacija diktira autorski tim i podjelu poslova”

Producentica i redateljica Rea Rajčić za naša portal govori o svom debitantskom filmu "1001 noć" (Eclectica, 2023.).

20. ZagrebDox: “Tamo gdje raste trava” – Mettlerovi paradoksi

Peter Mettler u "Tamo gdje raste trava", između ostalog, snima svoju majku i oca u poznim godinama, očevu samrtničku postelju i kremiranje...

20. ZagrebDox: “Radije bih bila kamen” – Mala Jela sjedi na kamenu

Identitet i metamorfoza istog zasigurno je jedna od fokusnih točaka filma "Radije bih bila kamen" (Studio Pangolin, 2024.) Ane Hušman.

20. ZagrebDox: “Lijepi i dragi ljudi” – Milenijska fotografija

"Lijepi i dragi ljudi" (2024) Igora Mirkovića mogao je donijeti znatno više informacija i zaći mnogo dublje u izabrani odsječak svijeta.

20. ZagrebDox: “Književna groupie” – Banalno o banalnom

Željko Špoljar je (glavni) lik dokumentarnog filma "Književna groupie" (Factum, 2024.), debitantskog samostalnog rada Nikice Marovića.