PočetnaNajaveKreće nova sezona Dokukina KIC

Kreće nova sezona Dokukina KIC

|

Nova Dokukino KIC sezona počinje s programom koji u fokus stavlja koncept univerzalne ljubavi te je u znaku solidarnosti s afganistanskim narodom i državom koja posljednjih tjedana prolazi kroz posebno turbulentne promjene.

“Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) svjetskih putnika Anđele i Davora Rostuhara otvara kino-sezonu u petak, 10. rujna u 19 sati. Davor Rostuhar hrvatskoj publici poznat je prvenstveno kao odvažan putopisac i fotograf koji je odradio nezaboravne ekspedicije diljem svijeta i opisao ih u svojim knjigama (“Samo nek’ se kreće”, “Na putu u skrivenu dolinu”, “Hrvatska iz zraka” itd.). Među ostalim tu je i ona opisana u Polarnom snu, kojom je postao prvi Hrvat koji je samostalno uspio prijeći preko tisuću kilometara od ruba Antarktika do Južnog pola. Za svoj novi podvig odlučuje se na putovanje nešto intimnije prirode – nadahnut ulaskom u bračnu luku, sa suprugom Anđelom obilazi trideset zemalja na šest kontinenata, od najskrovitijih šumskih predjela, do najvećih metropola. U tom bogatstvu lica, boja i kultura kriju se mnoga naličja ljubavi, prikazana bez ikakvih tabua, predumišljaja ili zacrtanih stavova. Osim petka, “Ljubav oko svijeta” na rasporedu Dokukina KIC je i u subotu i nedjelju (11. i 12.9.).

U petak, u 21 sat, slijedi dokumentarac nešto zagasitijeg kolorita, “Kabul, vjetroviti grad” / “Kabul, City in the Wind” (2018). Riječ je o ostvarenju afganistanskog redatelja s nizozemskom adresom, Aboozara Aminija, koji je svojom pješčanom pričom pomeo i posebnu nagradu žirija na IDFA-i 2018. godine. Film nas vodi u iznimno kompleksno srce Afganistana, grad o kojem se uglavnom govori u kontekstu rata, terorističkih napada i nedostatnih ljudskih prava. U želji da pokaže Kabul bez sveprisutnog senzacionalizma, Amini se fokusira na obične živote običnih ljudi: neustrašivog vozača autobusa koji ulice grada vječito zametenog vjetrom poznaje kao vlastiti džep te dvojicu braće koji se pokušavaju nositi s ulogom glave kuće. Pritom naznake katastrofe drži van kadra, puštajući međuljudskoj toplini da dođe do izražaja, time redefinirajući kako zamišljamo egzistenciju u tom dijelu svijeta. “Kabul, vjetroviti grad” još je na programu u nedjelju 12. rujna, a nakon projekcija održat će se tribina pod naslovom “Afganistan – između liberalnog intervencionizma i teokracije” koju će moderirati politički analitičar Karlo Jurak.

Prije subotnje projekcije “Ljubavi oko svijeta”, u 19 sati bit će prikazan i “Zabranjeni film” / “The Forbidden Reel” (2019), hvaljeno ostvarenje kanadskog redatelja afganistanskih korijena, Ariela Nasra, o spašavanju filmske umjetnosti od ekstremističke čistke. Uz scene iz igranih i dokumentarnih filmova iz arhiva Afganistanskog državnog filmskog instituta, Nasr okuplja razne stručnjake iz područja filma koji svjedoče o izdržljivosti umjetnosti u doba velikih društvenih nesigurnosti, posebnu pažnju obrativši na nekolicinu pojedinaca koji su uspjeli od nasilnog zaborava spasiti vrijedne arhivske materijale. O društveno-političkom kontekstu Afganistana nije lako progovarati, a još je teže kada za vratom uzdišu aveti kompleksne prošlosti starih i novih režima. Naslov “Zabranjeni film” tim je vrjedniji jer široj publici približava ono što sustav želi sakriti – bogat ali rijetko viđen kulturni život zemlje na iranskoj visoravni.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Goran Dević: “Kad su vidjeli da politička elita dolazi preko reda, ljudi su zaključili da cijepljenje nije loše”

Jedan od najvećih hrvatskih živućih dokumentarista, Goran Dević govori o svom najnovijem dokumentarcu, "Paviljon 6" (2024).

Art-kino: “Tijelo” Petre Seliškar i retrospektiva Wernera Herzoga

Na repertoar riječkog Art-kina dolazi dokumentarni film "Tijelo" Petre Seliškar i velika retrospektiva Wernera Herzoga.

Ivanu Ramljaku ovogodišnja Nagrada “Vladimir Nazor” za najbolji film

Ovogodišnja Nagrada "Vladimir Nazor" za najbolji film, pripala je Ivanu Ramljaku za njegov dokumentarac "El Shatt - Nacrt za utopiju".

Petra Seliškar: “‘Tijelo’ je dokaz kako nastaviti živjeti i voljeti život”

Redateljica Petra Seliškar i glavna protagonistica Urška Ristić, za naš su portal pričali o dokumentarnom filmu "Tijelo" (2023).

Uskoro se održava 17. Gledalište Kinokluba Zagreb

Sedamnaesto po redu Gledalište Kinokluba Zagreb, održavat će se od 29. svibnja do 1. lipnja u kinu Kinoteka.

Opatijska projekcija dokumentarca “Funne: Djevojke koje sanjaju more”

U sklopu programa "Liburnia uplovljava", u Opatiji će se prikazati dokumentarac "Funne: Djevojke koje sanjaju more" (2016) Katije Bernardi.

Nagrada hrvatskom projektu na 39. DOK.fest Münchenu

Projekt hrvatskog dokumentarnog filma "Kuće na pijesku" redatelja Vida Begića osvojio je industrijsku nagradu na 39. DOK.fest Münchenu.

Pobjednik CPH:DOX-a predvodi dokumentarnu konkurenciju 17. Subversive Film Festivala

Od 20. do 26. svibnja u kinu Kinoteka i Dokukinu KIC održat će se 17. izdanje Subversive Film Festivala, uz lijep broj dokumentarnih filmova.

Projekcija “Tijela” Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom

U zagrebačkom Dokukinu KIC sutra će se održati projekcija filma "Tijelo" Petre Seliškar uz razgovor s autoricom i glavnom protagonisticom.

Svjetska premijera “Paviljona 6” Gorana Devića na 31. Sheffield DocFestu

Hrvatski dokumentarist Goran Dević svoj će najnoviji dokumentarni film "Paviljon 6" (2024) najprije predstaviti na 31. Sheffield DocFestu.