PočetnaVijestiNagrada i hrvatskom dokumentarcu na 14. Beldocsu

Nagrada i hrvatskom dokumentarcu na 14. Beldocsu

-

Od 9. do 16. rujna u Beogradu i online održavao se 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. U sedam festivalskih dana ukupno je prikazano 107 filmova u šesnaest programskih cjelina, uključujući hrvatske dokumentarce “Još malo do Nove godine” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2021.) Marka Bičanića te “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) autorskog para Anđela i Davor Rostuhar. Na festivalu je prikazan i dokumentarac “Sava” (2021) britanskog redatelja Matthewa Somervillea te hrvatskog izvršnog producenta Tibora Kesera.

Nagradu za najbolji film u selekciji “Beldocs Teen” (žiri: Anđela Nikolić, Dunja Trifunović, Gordan Šašić, Nađa Vučković i Tarja Antić) ovogodišnjeg Beldocsa, pripao je hrvatskom dokumentarcu “Ljubav oko svijeta”. Kako prenosi službena festivalska stranica, žiri je ocijenio da je film “nositelj univerzalne teme s kojom se svatko od nas u nekom trenutku mogao poistovjetiti” i da osjećaj katarze koji je u njima probudio oslikava veliku vrijednost ovog djela.

“Ovim putem želim zahvaliti žiriju na dodijeljenoj nagradi za najbolji film u teen programu. Rad s mladima i projekcije u školama velik su dio svakog našeg projekta, pa tako i posljednjeg ‘Ljubav oko svijeta’. Zato nam je drago upravo od te skupine dobiti priznanje za naš film. Trenutno radimo na organizaciji kino-turneje u Srbiji, tako da se uskoro vidimo u Beogradu, nadam se u velikom broju”, izjavila je suautorica filma Anđela Rostuhar.

“Ljubav oko svijeta” doživio je svjetsku premijeru na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a prati 33 različite priče o ljubavi i izazovima odnosa u vezu, i to s najrazličitijih strana svijeta. Bračni par Rostuhar potpisuje scenarij i režiju, Davor Rostuhar kameru. Ivan Živalj je bio montažer, Marin Nekić asistent montaže, dok su producenti Anđela i Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba te Andreas Martin.

Najboljim dokumentarcem Srpske natjecateljske selekcije 14. Beldocsa proglašen je film “Pejzaži otpora” (2021) Marte Popivode, onu međunarodnu osvojilo je ostvarenje “This Rain Will Never Stop” (2020) ukrajinske autorice Aline Gorlove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.