PočetnaVijestiNagrada i hrvatskom dokumentarcu na 14. Beldocsu

Nagrada i hrvatskom dokumentarcu na 14. Beldocsu

|

Od 9. do 16. rujna u Beogradu i online održavao se 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. U sedam festivalskih dana ukupno je prikazano 107 filmova u šesnaest programskih cjelina, uključujući hrvatske dokumentarce “Još malo do Nove godine” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2021.) Marka Bičanića te “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) autorskog para Anđela i Davor Rostuhar. Na festivalu je prikazan i dokumentarac “Sava” (2021) britanskog redatelja Matthewa Somervillea te hrvatskog izvršnog producenta Tibora Kesera.

Nagradu za najbolji film u selekciji “Beldocs Teen” (žiri: Anđela Nikolić, Dunja Trifunović, Gordan Šašić, Nađa Vučković i Tarja Antić) ovogodišnjeg Beldocsa, pripao je hrvatskom dokumentarcu “Ljubav oko svijeta”. Kako prenosi službena festivalska stranica, žiri je ocijenio da je film “nositelj univerzalne teme s kojom se svatko od nas u nekom trenutku mogao poistovjetiti” i da osjećaj katarze koji je u njima probudio oslikava veliku vrijednost ovog djela.

“Ovim putem želim zahvaliti žiriju na dodijeljenoj nagradi za najbolji film u teen programu. Rad s mladima i projekcije u školama velik su dio svakog našeg projekta, pa tako i posljednjeg ‘Ljubav oko svijeta’. Zato nam je drago upravo od te skupine dobiti priznanje za naš film. Trenutno radimo na organizaciji kino-turneje u Srbiji, tako da se uskoro vidimo u Beogradu, nadam se u velikom broju”, izjavila je suautorica filma Anđela Rostuhar.

“Ljubav oko svijeta” doživio je svjetsku premijeru na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a prati 33 različite priče o ljubavi i izazovima odnosa u vezu, i to s najrazličitijih strana svijeta. Bračni par Rostuhar potpisuje scenarij i režiju, Davor Rostuhar kameru. Ivan Živalj je bio montažer, Marin Nekić asistent montaže, dok su producenti Anđela i Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba te Andreas Martin.

Najboljim dokumentarcem Srpske natjecateljske selekcije 14. Beldocsa proglašen je film “Pejzaži otpora” (2021) Marte Popivode, onu međunarodnu osvojilo je ostvarenje “This Rain Will Never Stop” (2020) ukrajinske autorice Aline Gorlove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Sinoć otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox

U zagrebačkom Kaptol Boutiqe Cinema sinoć je svečano otvoren jubilarni, 20. ZagrebDox.

Elvis Lenić: “Poslovanje Uljanika godinama je funkcioniralo po piramidalnoj shemi”

Na 20. ZagrebDoxu bit će prikazan i "Brod" (Kinematograf, 2023.), najnoviji dokumentarac redatelja Elvisa Lenića.

Hrvoje Pukšec: “Inzistirati na rastu i količini, neminovno vodi u probleme”

Još nekoliko dana preostalo je do otvaranja jubilarnog, 20....

Vladimira Spindler: “Umjetnost jako često nalazi inspiraciju iz muke umjetnika”

Vladimira Spindler donosi priču o ženama iz svoje obitelji u dokumentarcu "Geni moje djece" (Zagreb film, 2024.).

Katarina Lukec: “‘Đe je kruva nema gladi’ vidim kao poetiziranje ideje doma”

Katarina Lukec za Dokumentarni.net govori o svom novom filmu "Đe je kruva nema gladi" (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2023.).

“Manifest” – Iz Rusije, uživo

"Manifest" / "Manifesto" (2022) Angie Vinchito je u svakom slučaju nesumnjiva kritika suvremene putinovske Rusije.

Predavanje o Chrisu Markeru u Kino klubu Split

U Kino klubu Split (Ulica Slobode 28), u okviru...

“Bol” Ivana Faktora u programu 70. Oberhausena

Dokumentarno-eksperimentalni film "Bol" (Sve gore i gore, 2024.) Ivana Faktora ušao je u natjecateljski program 70. Oberhausena.

Dokumentarni Oktavijani filmovima “Dezerteri” i “El Shatt – nacrt za utopiju”

HDFK u zagrebačkom kinu Kinoteka po trideset i drugi put dodjeljuje svoju godišnju nagradu za najbolje filmove, Oktavijan.

“Titicut Follies” Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC

"Ludilo u Titicutu" / "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana otvara travanjski program Dokukina KIC.