PočetnaVijestiNagrada i hrvatskom dokumentarcu na 14. Beldocsu

Nagrada i hrvatskom dokumentarcu na 14. Beldocsu

-

Od 9. do 16. rujna u Beogradu i online održavao se 14. Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs. U sedam festivalskih dana ukupno je prikazano 107 filmova u šesnaest programskih cjelina, uključujući hrvatske dokumentarce “Još malo do Nove godine” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2021.) Marka Bičanića te “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) autorskog para Anđela i Davor Rostuhar. Na festivalu je prikazan i dokumentarac “Sava” (2021) britanskog redatelja Matthewa Somervillea te hrvatskog izvršnog producenta Tibora Kesera.

Nagradu za najbolji film u selekciji “Beldocs Teen” (žiri: Anđela Nikolić, Dunja Trifunović, Gordan Šašić, Nađa Vučković i Tarja Antić) ovogodišnjeg Beldocsa, pripao je hrvatskom dokumentarcu “Ljubav oko svijeta”. Kako prenosi službena festivalska stranica, žiri je ocijenio da je film “nositelj univerzalne teme s kojom se svatko od nas u nekom trenutku mogao poistovjetiti” i da osjećaj katarze koji je u njima probudio oslikava veliku vrijednost ovog djela.

“Ovim putem želim zahvaliti žiriju na dodijeljenoj nagradi za najbolji film u teen programu. Rad s mladima i projekcije u školama velik su dio svakog našeg projekta, pa tako i posljednjeg ‘Ljubav oko svijeta’. Zato nam je drago upravo od te skupine dobiti priznanje za naš film. Trenutno radimo na organizaciji kino-turneje u Srbiji, tako da se uskoro vidimo u Beogradu, nadam se u velikom broju”, izjavila je suautorica filma Anđela Rostuhar.

“Ljubav oko svijeta” doživio je svjetsku premijeru na ovogodišnjem ZagrebDoxu, a prati 33 različite priče o ljubavi i izazovima odnosa u vezu, i to s najrazličitijih strana svijeta. Bračni par Rostuhar potpisuje scenarij i režiju, Davor Rostuhar kameru. Ivan Živalj je bio montažer, Marin Nekić asistent montaže, dok su producenti Anđela i Davor Rostuhar, Miodrag Sila, Nebojša Taraba te Andreas Martin.

Najboljim dokumentarcem Srpske natjecateljske selekcije 14. Beldocsa proglašen je film “Pejzaži otpora” (2021) Marte Popivode, onu međunarodnu osvojilo je ostvarenje “This Rain Will Never Stop” (2020) ukrajinske autorice Aline Gorlove.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije