PočetnaNajave17. Festival 25 FPS: Šest domaćih filmova u programskoj sekciji "Refleksi"

17. Festival 25 FPS: Šest domaćih filmova u programskoj sekciji “Refleksi”

-

Ovogodišnje, sedamnaesto izdanje Festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, koje će se održati od 23. do 26. rujna 2021. u prostorima Studentskog centra u Zagrebu, donosi pored međunarodnog natjecateljskog programa i presjek aktualnih strujanja na domaćoj eksperimentalnoj sceni u već tradicionalnoj programskoj sekciji “Refleksi”. U programu će se prikazati šest filmova hrvatskih autora i autorica različitih generacija i senzibiliteta, koji se služe inovativnim filmskim postupcima kako bi dočarali različite pojavnosti osobnih i društvenih trenja.

Višestruko nagrađivana multimedijalna umjetnica, Renata Poljak (“Porvenir”, “Još jedan odlazak”), vraća se na festival novim kratkometražnim radom “Split” (REA, 2021.) – meditativnim filmskoj refleksijom u kojoj vedute opustošene splitske stare jezgre u jeku pandemije autorici služe kako bi iznijela vrlo intimnu i bolnu priču o rastanku.

S druge strane, autorski dvojac Davor Konjikušić i Nika Petković, u svom eseju “Uvala” (Kolektor – Centar za vizualne umjetnosti / SNV – Srpsko Narodno Vijeće; 2021.), koriste kulisu surovog kamenog krajobraza jedne kvarnerske uvale kako bi istražili načine na koje prostor pamti i u sebe trajno utiskuje čovjekovo djelovanje – u ovome slučaju njegove nezapamćene zločine.

U programu će biti prikazana i dva intrigantna ostvarenja iznikla iz vrlo plodne kinoklubaške scene: Martina Lončar predstavit će filmom “Sve u životu došlo mi je kasno” (Kinoklub Zagreb, 2021.) – enigmatičnim i poetskim esejom koji dojmljivo sjedinjuje stvarnost i fikciju, dok Mateja Zidarić u “Plejadama” (Kinoklub Zagreb, 2021.), inovativnom novomedijskom hibridu koji u cijelosti snima na računalnom zaslonu (tzv. desktop film), poseže za mitologijom i Mjesečevim kraterima kao metaforama njezinih unutarnjih previranja.

S Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu stiže “Trafika” (ADU, 2021.), redateljski debi diplomirane romanistice i studentice montaže Dore Slakoper, koja vješto koristi stilizirane montažne postupke kako bi predočila dehumanizirajuće uvjete rada prodavačica na kioscima, dok mladi student režije, David Gašo, u svojoj vrckavoj autobiografskoj vježbi “Laci bježi u Mađarsku” (ADU, 2021.) režira spektakularan bijeg iz obiteljskog gnijezda u maniri američkih slapstick komedija.

Hrvatski filmovi u programu “Refleksi” konkuriraju za Nagradu Green DCP koju dodjeljuje Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS. Sedamnaesto izdanje 25 FPS-a održat će se od 23. do 26. rujna 2021. u Kinu SC-a u Zagrebu. Sve projekcije za gledatelje su besplatne.

Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije