PočetnaRecenzije19. Liburnia Film Festival: "Trafika" - Klaustrofobija radne rutine

19. Liburnia Film Festival: “Trafika” – Klaustrofobija radne rutine

|

“Pauza!”, najavljuje pijevno blagajnica na početku filma otvaranja 19. Liburnia Film Festivala, “Trafika” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2021.) redateljice Dore Slakoper. Njena glavna protagonistica povlači prozorčić za minijaturnu kvaku, zatvarajući i nas u unutrašnjost kioska/trafike iz koje ćemo narednih šest minuta, koliko dokumentarac traje, promatrati jedan njezin radni dan. Promasira potom rame, sjedne na stolac i upali grijanje prije nego što se kadar opet vrati na prozorsko staklo, sada pogurano u suprotnom smjeru – otvara, pauza je već gotova. “Jedan espresso; 24 sata; Marlboro četvorka; dugi plavi Rothman’s”, zbrajaju se glasovi kupaca. Vidimo im trup pred pultom ili ruke dok pružaju novac, i njezine koja ga uzima, prebraja i vraća, rastvarajući (jutro je) pakete cigareta i novina. Tempo se usporava izlaskom kamere iz kioska, na trenutak je u perspektivi kojom ju uobičavamo doživjeti, s ulice, izvan, da bismo ponovo bili usisani natrag, gdje se dotadašnje geste počinju rapidno smjenjivati, poput vrtloga akceleriranog odbijanjem od jednog tijesnog zida do drugog. Svaki je kadar u planu detalja, približava prostor dovoljno skučen da u njemu i manji predmeti budu primjetni, krupni, u klaustrofobičnosti od koje nema mjesta ni obuhvatiti cijelost mjesta. Ne stane ni radnica, čini se, prikazana samo detaljima ruku i prstiju, nogu koje joj pred kioska inače ne vidimo, očiju dok iz memorije doziva cifre. I zvuk je detaljiziran pojačanim šuškanjem, zveckanjem, krckanjem – čini se da smo (suviše) blizu predmetima, pa je slutnja klaustrofobije ostvarena i akustički. Kovanice i novčanice, kartica ili keš, računi, časopisi, naslovi, cigarete i tramvajske kartice, smoki i šibice, devetnaest, pet, sedamnaest, trinaest, dvadeset i jedan, pedeset, dvadeset i pet, trinaest… Cikličnost sadržaja ukazuje na repetitivan karakter posla, ali kadrovi idu sve brže, navodeći nas prema razrješenju cilja.

“Pauza!”, čujemo ju opet. Kao da se pauzom sada ugasio i svijet, protagonistkinja ostaje u tami, na praznom podiju nalik kazališnom, gdje bijele se samo linije pravokutnika koji predstavlja kiosk i u čijem središtu ona sjedi. Odigrava potom svoje svakodnevne kretnje, ponavlja ih zrakom, bez objekta, ali zvukovi koje bi inače proizveli montirani su uz pokrete, čime se zamišljenim evocira stvarno. Uz to, ovdje je mogućnost sublimiranja zamornih aspekata posla u kazališno-scenskom činu postavljenom kao prostoru njezine svijesti. I premda scena svojim eksperimentalnim karakterom dokida dotadašnji pristup usmjeren na realistično bilježenje radnog dana u kiosku, ni on nije bio čista opservacija. Planovima izbliza, pojačanim zvukovima, naglim rezovima i ritmičnim detaljiziranjem, apstrahirala se granica realistične percepcije, a kako je kamera tik do protagonistkinje, ne promatra samo nju nego i s njom, pa objektivnost klizi prema sferi subjektivnog i stil u žanrovsku hibridnost.

Za inspiraciju teme svog debitantskog filma redateljica Dora Slakoper navela je istraživanje Mreže antifašistkinja Zagreba o radnim uvjeta blagajnica, objavljenog u ciklusu tekstova “Blagajnica hoće ići na WC” 2020. godine.

Za inspiraciju teme svog debitantskog filma, redateljica Dora Slakoper navela je istraživanje Mreže antifašistkinja Zagreba o radnim uvjetima blagajnica, objavljenog u ciklusu tekstova “Blagajnica hoće ići na WC” 2020. godine, u kojima su intervjuirane četiri zaposlenice različitih kioska i trgovina. Komentirale su prešućene probleme svoga rada, nerijetko dijeleći podudarna iskustva neplaćenih prekovremenih sati, mobinga šefova ili kupaca, nemogućnosti sjedenja i, čega se “Trafika” dotiče, nepostojanja pauze. Problematična je i nemogućnost korištenja/nemanje zahoda, zabrinjavaju komentari zaposlenica o žurbi da obave što imaju u najbližem kafiću i praksi izbjegavanja unošenja tekućine kako ne bi često morale u zahod. Izjave koje bi u dvadeset i prvom stoljeću trebale šokirati, nažalost su svakodnevica mnogih radnika. Ona se u “Trafici” izravno ne problematizira niti osuđuje, ali tu je negdje, stisnuta u skučenosti, prisutna u cjelini koju vidimo na kraju filma. Finalni kadrovi različiti su gradski kiosci pri činu zatvaranja, montirani kao da se radi o jednom. Sve ovo sugerira da je dan ovog kioska kao i u drugima, dio mreže šireg pitanja. Osobna iskustva i mišljenja naše protagonistkinje glede ovog pitanja nismo doznali. Kao gledatelji doživjeli smo atmosferu njenog radnog mjesta, ona je posao faktografski opisala putem što, kako i koliko, a komentar “I tak” kojim završava svoje izlaganje, najbliži je iznošenju stava. Pauza se filmom, ipak, dozivala.

"Trafika"
Scenarij i režija: Dora Slakoper
Producent: Aleksandar Arsovski
Direktor fotografije: Ivan Idžojtić
Montaža: Iva Ivan
Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu
Zemlja podrijetla: Hrvatska
Godina proizvodnje: 2021.
Trajanje: 6 minuta

Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Što je nama kino danas? Nacrt za istraživanje djelovanja Art-kina Croatia u Rijeci

Čak i površno poznavanje riječke kulturno-filmske scene prepoznaje Art-kino Croatia kao središnje mjesto kojem ostale inicijative graviraju.

Mia Maros Živković: “‘Oda’ je pjesma, hvalospjev ženama”

Naša najnovija sugovornica je Mia Maros Živković, redateljica dokumentarca "Oda" (2024), koji je na Gledalištu osvojio Posebno priznanje.

Julien Temple u riječkom Art-kinu

U sklopu programa "Cinehill hoće ići na more", u Art-kino stiže višestruko nagrađivani britanski autor Julien Temple.

Rani padovi Stanleya Kubricka

Četvrti tekst esejističkog serijala "Mineur/majeur" donosi pogled na manje poznate dokumentarce Stanleya Kubricka.

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.
Scenarij i režija: Dora Slakoper<br> Producent: Aleksandar Arsovski<br> Direktor fotografije: Ivan Idžojtić<br> Montaža: Iva Ivan<br> Produkcija: Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu<br> Zemlja podrijetla: Hrvatska<br> Godina proizvodnje: 2021.<br> Trajanje: 6 minuta19. Liburnia Film Festival: "Trafika" - Klaustrofobija radne rutine