PočetnaVijestiGrand Prix 22. Mediteran Film Festivala dokumentarcu "The Last Tape From Bosnia"

Grand Prix 22. Mediteran Film Festivala dokumentarcu “The Last Tape From Bosnia”

-

Film “The Last Tape From Bosnia” (“Posljednja vrpca iz Bosne”, 2020.) redatelja Alberta Sole iz Španjolske, odlukom žirija osvojio je Grand Prix 22. Mediteran Film Festivala, koji se od 25. do 28. kolovoza održavao u Širokom Brijegu. Drugu nagradu MFF Best Short dobio je film “Heurtebise” (2020), također španjolskih redatelja Elise Torres i Octavija Guerre. Publika je pak najboljim proglasila film “My Body” / “Il mio corpo” (“Moje tijelo”, 2020.) talijanskog autora Michelea Penette.

U svojem obrazloženju, žiri u sastavu Tiha K. Gudac, Dafne Jemeršić i Srđan Šarenac naveli su kako je Albert Solé uspio na originalan filmski način ispričati emotivno svjedočanstvo o stradanju jedne obitelji i strahotama rata. “Španjolski redatelj je svojim nenametljivim autorskim stilom, zadržao vizuru glavne junakinje u prenošenju povijesno relevantnih događaja”, navedeno je u odluci.

Dvije Posebne nagrade

Dodijeljene su i dvije Posebne nagrade – filmu “My Body” Michelea Penette te “On the Line” / “Les expulsés de l’Amérique” (“Na liniji”, 2020.) redatelja Alexa Goharija i Lea Mattieija.  Žiri je naveo kako u talijansko-švicarskom dokumentarcu kroz priče glavnih likova ulazimo u realnost ideje o neprihvaćanju statusa quo i traženju boljeg života, te da redatelj u filmu “My Body” vodi gledatelje vrlo jasnim stilskim i vizualno upečatljivim pripovijedanjem, približavajući atmosferu siromaštva i njegovih refleksija.

Dokumentarac “On the Line”, kako navode članovi žirija, “vrijedna je priča apsurda o političkim odlukama kojima američki sustav iz osnova vlastitog društva čupa građane meksičkog podrijetla i deportira ih preko granice, te da ih situacija progona osuđuje na bezizlaznost egzistencije u pograničnoj zajednici s pogledom na oduzeti život.”

“Heurtebise” najbolji kratkometražni dokumentarac 22. MFF-a

Žiri za kratkometražni dokumentarni film, u sastavu Vuk Perović, Aleta Rajič i Luke Grigg, odlučio je da MFF Best Short, u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, pripadne ostvarenju “Heurtebise” španjolskih redatelja Elise Torres i Octavija Guerre. Kako su naveli u odluci, ovaj film pokazuje besprijekorno razumijevanje finoće potrebne za snimanje dokumentarnog filma i vizualno uvjerljivog i iskrenog prema svojoj temi. “Sposobnost prezentiranja i subjekta i priče s dovoljno strukture koja vodi gledatelja, a ipak pruža beskrajne poetske okvire istraživanja u trajanju od dvadeset minuta, razlog su našeg odabira u ovogodišnjoj selekciji”, naveo je žiri.

Na ceremoniji zatvaranja prikazani su kratki dokumentarni film “Stipe” te kratki igrani film “Pamet u glavu” koji su nastali na filmskoj radionici MFF School.

Producent Mediteran Film Festivala, Robert Bubalo, odjavljujući njegovo 22. izdanje, zahvalio je svima koji su podržali festival ove i ranijih godina, istaknuvši kako je ovaj put pred organizatorima bio velik izazov. “Poseban je osjećaj zatvoriti ovogodišnje izdanje festivala. Bilo je zaista neizvjesno do samog kraja. Jedna igra živaca, zbog vremena i kiše. No, u konačnici smo uspjeli”, rekao je Bubalo.

Na 22. Mediteran Film Festivalu, koji se od 25. do 28. kolovoza održavao u Širokom Brijegu, prikazano je dvadeset filmova u konkurenciji, sveukupno 45 uz nekoliko svjetskih i festivalskih premijera. Nakon svečane dodjele nagrada, 22. MFF zatvoren je projekcijom hrvatskog dokumentarnog filma “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) autorskog para Anđela i Davor Rostuhar.

Opširnije informacije o programu i događanjima na 22. Mediteran Film Festivalu pročitajte na njihovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije