PočetnaOsvrti6. AJB DOC, dan drugi: Tematski kontinuiteti

6. AJB DOC, dan drugi: Tematski kontinuiteti

-

Iz Sarajeva za Dokumentarni.net: Iva Rosandić

Svaki uvid u industry program otvara pitanje kako mu pristupiti iz perspektive, ne nužno profesionalaca, već zainteresirane publike. Odgovor koji se nameće je uvid u tendencije i trendove koji se razvijaju paralelno ili unatoč dominantnim produkcijskim tokovima. Ovogodišnji “Main Pitch” u sklopu AJB DOC-ova industry programa “AJD Industry Days @ AJB DOC” pokazao je da su ostvarenja u realizaciji i dalje na tragu tematike izbjeglištva, odrastanja u nepovoljnim uvjetima, lokalno relevantne problematike ili uvida u aktualne sukobe. Pritom, kao da inzistiranje na informativnoj dimenziji rezultira zanemarivanjem estetskog pomaka, a koji bi obogatio temeljnu narativnu liniju. Nama je najzanimljiviji projekt redatelja Alessija Bozzera i Ivane Marinić Kragić “Bezbroj poljubaca” / “Con 24000 baci” (Marinis Media), koji kroz izolaciju popkulturnih momenata na relaciji Italija – Jugoslavija istražuje političke veze u pozadini.

Natjecateljski je program ponudio film “Return to Raqqa” (2022) redatelja Alberta Soléa i Raúla Cuevasa, a koji se posredno zaokuplja problematikom ratnog reporterstva i donosi priču novinara otetih od strane Islamske države. Nakon desetljeća intenzivnog zanimanja, bilo u reportažnom, bilo filmskom smislu, današnja je društvena situacija sirijskog područja uglavnom istisnuta iz fokusa i prepuštena statusu quo. Film podsjeća na i dalje aktualne fenomene kroz novinarsku perspektivu, pri čemu nije zanemarivo da Albert Solé ima reportersko iskustvo još iz ratnog Sarajeva. Razumijevajući posljedice traumatskih događanja donosi priču kolege, a da bi izbjegao eksploataciju film premrežuje animiranim segmentima. Međutim, animacija funkcionira prije ilustrativno, no što iskorištava potencijal za razvoj daljnjih interpretativnih rukavaca.

“My Name is Happy” (2022) Nicka Reada i Ayse Toprak aktivno se priključuje na aktualnu problematiku femicida i pratećih diskusija, koje jednako za cilj imaju propitati latentno nasilje proizašlo iz društvenih struktura, kao i okvir kaznenog zakona, koji najčešće ne funkcionira preventivno. Turska je zbog pozicije na razmeđu progresivnih i konzervativnih tendencija, zemlja u kojoj je femicid itekako prepoznat kao relevantno pitanje, stoga i sam film od osobne priče stremi prema prikazu širih građanskih pokreta i organizacija, odnosno značaja društvenog pritiska koji odatle proizlazi.

Program u okviru “AJB Prikazuje” pak najbolje komunicira s lokalnom publikom, a tako je bilo i u slučaju filma Midhata Mujkića i Tomislava Cvitanušića, “Svako ima svoj Everest” (2023). Očito, karizmatične su ličnosti dovoljne da bi nadvladale slabosti filma tipične strukture, koji funkcionira na izmjeni osobnih dojmova u talking heads maniri i snimki nastalih prilikom ekspedicije na Mount Everest. Komunikacija s publikom ipak priziva autentičnost, a prepuni BKC svjedoči do koje je mjere publika spremna podržati filmove koji joj se direktno obraćaju.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka u natjecateljskoj konkurenciji 66. DOK Leipziga

Hrvatski dokumentarac "EL Shatt - nacrt za utopiju" Ivana Ramljaka ušao je u natjecateljsku konkurenciju 66. DOK Leipziga.

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.