PočetnaNajaveDanas počinje 22. Mediteran Film Festival

Danas počinje 22. Mediteran Film Festival

|

Projekcijom dokumentarnog filma “Lovci na tartufe” / “The Truffle Hunters” (2020) američkih redatelja Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa, večeras (srijeda, 25.8.) u 21 sat će biti otvoreno 22. izdanje Mediteran Film Festivala (25. – 28.8.) u Širokom Brijegu. Jedan od najznačajnijih filmskih događaja u BiH i regiji u natjecateljskom programu prikazat će dvadeset dokumentarnih filmova – selektor festivala Zdravko Mustać izabrao je po deset filmova u kategoriji kratkometražnog filma (do 30 minuta), odnosno deset filmova u kategoriji onog dugometražnog (iznad 30 minuta).

Prvi dan festivala na programu u kinu Borak u suradnji s Filmskim centrom Sarajevo, pravnim nasljednikom arhive bosanskohercegovačke kinematografije, bit će prikazano sedam filmova. Riječ je o remek djelima bh. kinematografije koja su u vremenu u kojima su nastala bila miljenici i publike i žirija na festivalima diljem svijeta.

Uz snažan program u konkurenciji, program “U fokusu” donosi najbolja ostvarenja kinematografije zemalja Mediterana iz protekle godine. Po izboru festivalskog selektora bit će prikazano jedanaest dokumentaraca koji su već obilježili filmsku godinu ili njihovo vrijeme tek dolazi.

U četvrtak, 26. kolovoza, na programu je i prvi dokumentarni film o legendarnim Indexima, redatelja Zorana Kubure i Bojana Hadžiabdića. Nagrađivani dokumentarac “Indexi” (2020) donosi priču o rokerima u odijelu koji su, u svoja četiri desetljeća postojanja, lutali od avangarde do festivalskih šlagera i natrag, ostajući jedan od najautentičnijih fenomena jugoslavenske glazbene scene i zaštitni znak svog grada.

Dokumentarac o razotkrivanju korupcije unutar rumunjskog zdravstvenog sustava

Hrabar i društveno angažirani dokumentarac “Colectiv” / “Collective”, kojeg kritika svrstava u Novi val rumunjske kinematografije, Mediteran Film Festival prikazat će u petak 27. kolovoza u partnerstvu s mrežom HBO Adria. Priča redatelja Alexandera Nanaua o razotkrivanju korupcije unutar zdravstvenog sustava u Rumunjskoj, predstavlja kritiku i sliku ne baš sjajnog društva i državnog sustava uopće.

Treći festivalski dan obilježit će i projekcija kratkog dokumentarca iz programa “Domaćih autora”. “Zatvoreno” (2021) redatelja Tomislava Bubala i Zdenka Jurilja, donosi slike jedne Hercegovine i vremena kada je korona virus ovu regiju, kao i ostale dijelove svijeta, zatvorio.

O najboljima na MFF-u odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 28. kolovoza u 21 sat izabrati pobjednike 22. Mediteran Film Festivala i dodijeliti MFF Grand prix i MFF Best Short, tradicionalno treću nagradu svojim glasovima dodjeljuje publika.

“Ljubav oko svijeta”

Na ceremoniji zatvaranja, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson, u Širokom Brijegu snimili mladi polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, filmašima iz Amerike.

Ovogodišnji Mediteran Film Festival, nakon svečane dodjele nagrada, zatvorit će ne jedna nego 33 priče o ljubavi. Naime, dokumentarni kolaž  “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) autorskog para Anđela i Davor Rostuhar, film je kojim će u subotu 28. kolovoza, na Otvorenom kinu, biti zatvoren mediteranski festival. Dokumentarac predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka kad su se upoznali ili imali prvi spoj, preko odluke da se vjenčaju ili zajedno usele te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka.

Opširnije informacije o programu i događanjima na 22. Mediteran Film Festivalu pročitajte na njihovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.