PočetnaNajave"Lovci na tartufe" otvaraju, "Ljubav oko svijeta" zatvara 22. Mediteran Film Festival

“Lovci na tartufe” otvaraju, “Ljubav oko svijeta” zatvara 22. Mediteran Film Festival

|

Dokumentarnim filmom “Lovci na tartufe” / “The Truffle Hunters” (2020) američkih redatelja Michaela Dwecka i Gregoryja Kershawa bit će otvoreno 22. izdanje Mediteran Film Festivala u Širokom Brijegu, koje se ove godine održava od 25. do 28. kolovoza. Film, premijerno prikazan na prestižnom festivalu u Sundanceu, govori o skupini iskusnih stručnjaka iz talijanskog Pijemonta, tragača za rijetkim i dragocjenim tartufima za kojima žude najbogatiji svjetski kuhari i gurmani. Ovaj apsurdistički meditativni dokumentarac pruža uvid u svijet nedostižnih tartufa i rituala njihovih tragača, koji lukavo i šutljivo štite taj svijet od pohlepe i utjecaja izvanjskog svijeta, usput nam otkrivajući magiju koja se krije u prirodi.

Dokumentarni kolaž “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2021.) autorskog para AnđelaDavor Rostuhar iz Hrvatske, film je kojim će u subotu 28. kolovoza, na Otvorenom kinu, biti zatvoren mediteranski festival u Širokom Brijegu. Film predstavlja uzbudljiv kolaž subjektivnih iskaza ljudi koji dolaze iz različitih geografskih, ekonomskih i političkih konteksta i prati sve faze njihovih odnosa – od trenutka upoznavanja ili prvog spoja, preko odluke oko vjenčanja ili zajedničkog useljavanja, te njihovih kasnijih borbi i izazova pa sve do sadašnjeg trenutka. Bračni par Rostuhar ovaj je dokumentarni film snimio na svom jednogodišnjem putovanju, tijekom kojeg su posjetili 33 države na šest kontinenata, te o ljubavi intervjuirali više od 200 ljudi.

Opširnije informacije o programu i događanjima na 22. Mediteran Film Festivalu pročitajte na njihovoj službenoj stranici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.