PočetnaVijestiZagrebDox Pro: Nagrada i hrvatskom projektu redatelja Luke Mavretića

ZagrebDox Pro: Nagrada i hrvatskom projektu redatelja Luke Mavretića

-

Proglašenjem pobjedničkih projekata dovršeno je ovogodišnje izdanje ZagrebDox Proa, programa usavršavanja koji se u organizaciji Međunarodnog festivala dokumentarnog filma ZagrebDox održava još od 2006., okupljajući sudionike koji rade na vlastitim autorskim dokumentarnim projektima u različitim fazama razvoja i produkcije. Program se sastoji se od petodnevne radionice i Pitching Foruma, gdje autori ili autorski timovi svoje projekte predstavljaju međunarodnom panelu sastavljenom od televizijskih urednika, predstavnika filmskih fondova i distributera, te pojedinačnih sastanaka s članovima žirija i ostalim stručnjacima.

Autori, odnosno autorski timovi ukupno dvanaest projekata odabrani su za sudjelovanje u ovogodišnjoj radionici, a Nagradu HBO Europe koja uključuje dvije tisuće eura za razvoj projekta osvojio je hrvatski projekt “U rodu s Johnom Malkovichem” Luke Mavretića, koji nastaje u koprodukciji s Italijom i Švedskom. Priča o mladom scenaristu, pjesniku i filmofilu koji istražuje obiteljski mit o srodstvu sa slavnim holivudskim glumcem prepoznata je kao “slojevita, zanimljiva, duhovita i svježa perspektiva na obiteljske odnose i nasljeđe”, prema riječima žirija.

Nagrada Al Jazeera Balkans koja uključuje tisuću eura za daljnji razvoj pripala je projektu “Nijema kuća” / “Silent House” (Iran / Filipini) u kojem redateljski dvojac, Farnaz i Mohammadreza Jurabchian, sa svojom majkom, iranskom aktivisticom, razgovara o obiteljskoj povijesti. “Putem obiteljske arhivske građe, utkane u priču zajedno sa slikama iz sadašnjosti i razgovorima s majkom, redatelji će prikazati kako se njihova obitelj u Iranu mijenjala tijekom četrdeset godina. Njihovo putovanje odlikuje jedinstven redateljski pristup, ali i daje glas novoj generaciji mladih”, stoji u obrazloženju nagrade.

Nagrada ZagrebDox Pro Online Mentor koja donosi jednogodišnje online mentorstvo s producenticom Vanjom Jambrović, dodijeljena je projektu “Kabinski tlak” / “Cabin Pressure” Eszter Nagy i Sáre Czira (Mađarska / Španjolska) koji prati jednu mladu neudanu ženu na putovanju prema netradicionalnom majčinstvu. Poticajnu nagradu Europskog udruženja dokumentarista DAE, koja uključuje besplatno jednogodišnje članstvo u ovoj europskoj mreži, osvojio je pak projekt “Čuvari naše savjesti” / “Guardians Of Our Conscience” Stanislava Dončeva (Bugarska), suvremeni socio-psihološki portret ljudi iz urbanih krajeva Bugarske koji obavljaju omražene i nepopularne poslove.

Kao i lani, i ove je godine ZagrebDox Pro održan u online formatu, uz mentore Leenu Pasanen, direktoricu festivala Biografilm, te redatelja i producenta Stefana Tealdija. “ZagrebDox Pro dokazao se na međunarodnoj sceni i svake godine pristižu nam zanimljivi i intrigantni projekti iz regije, ali i drugih zemalja. Iran, Mallorca (Španjolska), Švicarska i Švedska samo su neke od njih. No, ove godine svjedočimo posljedicama pandemije za dokumentarni film: redatelji su se suočavali s poteškoćama u provođenju istraživanja, odabiru lokacija i snimanju najavnih filmova, te u nekim slučajevima i s frustracijama zbog odgađanja i kašnjenja produkcije i po nekoliko mjeseci. Na pitching sesiji predstavljeno je dvanaest projekata koji su ostavili vrlo dobar dojam na žiri koji dodjeljuje nagrade i na stručnjake koji ih savjetuju o budućim kontaktima s prikazivačima, selektorima festivala i prodajnim agentima. Ponajprije nas zanimaju priče i kako su one ispričane filmskim jezikom, a teme koje su ove godine bile zastupljene tiču se obitelji, mlađih generacija i povijesti”, kazali su mentori.

Program ZagrebDox Proa započeo je u ponedjeljak, 21. lipnja, neposredno nakon zatvaranja ovogodišnjeg izdanja festivala ZagrebDox koje je kulminiralo dodjelom nagrada u subotu, 19. lipnja. Zanimljivo je istaknuti da je Nagrada publike ove godine pripala jednom filmu koji je prošle godine sudjelovao upravo u ZagrebDox Pro programu – domaćem ostvarenju “Ljubav oko svijeta” (Klub za ekspedicionizam i kulturu / Drugi Plan / Autentic; 2020.), Anđele i Davora Rostuhara.

Popis svih sudionika ovogodišnjeg ZagrebDox Proa možete provjeriti na sljedećoj poveznici.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".