PočetnaNajaveAnimacija i glazba u Dokukinu KIC

Animacija i glazba u Dokukinu KIC

|

Nakon svemirskog bezdana ovaj tjedan u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je imaginativnoj moći animacije koja ljudskoj egzistenciji daje poseban štimung, djelujući kao nadopuna i nadogradnja ljudske misli i povijesti. Šaroliki izbor uključuje tri hibridna animirano-dokumentaristička ostvarenja i jedan glazbeni dokumentarac o antirasističkoj inicijativi iz 70-ih.

Program započinje danas (petak, 11.6.) u 19.30 sati s projekcijom “Traženih 18” / “The Wanted 18” (2014), apsurdističke komedije Paula Cowena i Amera Shomalija koja rekreira duh palestinske pobune iz 1987. kombinirajući arhivske snimke, intervjue i scene snimljene stop-animacijom uz osobna iskustva preživjelih. Osamnaest je krava koje je palestinska zajednica nabavila kasnih 1980.-ih kako bi stanovnike grada iz centra Okupiranih Palestinskih Teritorija opskrbljivale mlijekom. Izraelski vojnici uskoro počinju tražiti ilegalne krave zbog “prijetnje za nacionalnu sigurnost”, kada otpočinje igra skrivača sa stanovnicima grada pod okupacijom.

Otkačeni i podjednako apsurdistički “Tito na ledu” / “Tito on Ice” (2012) švedskih redatelja-animatora Maxa Anderssona i Helene Ahonen na programu je u subotu (12.6. u 19.30 sati). Okosnicu filma čini turneja zemljama negdašnje Jugoslavije na kojoj autori Max Andersson i Lars Sjunnesson predstavljaju svoju novu knjigu stripa “Bosnian Flat Dog”, a kako bi stvar bila zanimljivija u društvu im je mumificirani veliki maršal, sam Josip Broz Tito. Lutka od kaširanog papira pomalo je zastrašujuća pojava koja u hibridu animacije i dokumentarca dokazuje koliko je zbilja čudnija od fikcije, stvarajući paralelni svemir u kojem Tito spoznaje koliko se svijet promijenio od njegove smrti.

Nedjelja (13.6. u 19.30 sati) donosi misaono ostvarenje “Jesu li visoki ljudi sretni?” / “Is the Man Who Is Tall Happy?” (2014) koje spaja dva legendarna imena: Oscarom nagrađenog francuskog redatelja Michela Gondryja s lingvistom Noamom Chomskyjem. Njihovi razgovori osobni su i opušteni koliko su i ozbiljni i snažni: od ranih pobuna u djetinjstvu, do usvajanja jezika i stvaranju sjećanja. Sve teme, motive i digresije Gondry u vlastitom rukopisu oblikuje tehnikama glazbenih spotova, animacije i pomoću 16-mm kamere, čime se amplificiraju psihološki uvidi do kojih dolaze. Neuhvatljiva priroda misli u srži je filma o jednom putovanju kroz introspekciju.

Od petka do nedjelje u 21 sat zasvirat će mnogi progresivni i popularni velikani s glazbene scene s kraja 70-ih i početka 80-ih u zapaženom glazbenom dokumentarcu “White Riot” (2019). Britanska redateljica Rubika Shah koristi se dosad neobjavljenim arhivskim snimkama i intervjuima sa sudionicima pokreta Rock Against Racism i isporučuje nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma iz nestabilnog političkog vremena kasnih 70-ih, a koji rezonira i danas u doba (post)Brexita i uspona ekstremne desnice. Britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinson, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69 i drugi) okupljeni oko fanzina Temporary Holding izravno se obraćaju mladima i gaže pretvaraju u žarišta otpora.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".