PočetnaNajaveAnimacija i glazba u Dokukinu KIC

Animacija i glazba u Dokukinu KIC

-

Nakon svemirskog bezdana ovaj tjedan u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je imaginativnoj moći animacije koja ljudskoj egzistenciji daje poseban štimung, djelujući kao nadopuna i nadogradnja ljudske misli i povijesti. Šaroliki izbor uključuje tri hibridna animirano-dokumentaristička ostvarenja i jedan glazbeni dokumentarac o antirasističkoj inicijativi iz 70-ih.

Program započinje danas (petak, 11.6.) u 19.30 sati s projekcijom “Traženih 18” / “The Wanted 18” (2014), apsurdističke komedije Paula Cowena i Amera Shomalija koja rekreira duh palestinske pobune iz 1987. kombinirajući arhivske snimke, intervjue i scene snimljene stop-animacijom uz osobna iskustva preživjelih. Osamnaest je krava koje je palestinska zajednica nabavila kasnih 1980.-ih kako bi stanovnike grada iz centra Okupiranih Palestinskih Teritorija opskrbljivale mlijekom. Izraelski vojnici uskoro počinju tražiti ilegalne krave zbog “prijetnje za nacionalnu sigurnost”, kada otpočinje igra skrivača sa stanovnicima grada pod okupacijom.

Otkačeni i podjednako apsurdistički “Tito na ledu” / “Tito on Ice” (2012) švedskih redatelja-animatora Maxa Anderssona i Helene Ahonen na programu je u subotu (12.6. u 19.30 sati). Okosnicu filma čini turneja zemljama negdašnje Jugoslavije na kojoj autori Max Andersson i Lars Sjunnesson predstavljaju svoju novu knjigu stripa “Bosnian Flat Dog”, a kako bi stvar bila zanimljivija u društvu im je mumificirani veliki maršal, sam Josip Broz Tito. Lutka od kaširanog papira pomalo je zastrašujuća pojava koja u hibridu animacije i dokumentarca dokazuje koliko je zbilja čudnija od fikcije, stvarajući paralelni svemir u kojem Tito spoznaje koliko se svijet promijenio od njegove smrti.

Nedjelja (13.6. u 19.30 sati) donosi misaono ostvarenje “Jesu li visoki ljudi sretni?” / “Is the Man Who Is Tall Happy?” (2014) koje spaja dva legendarna imena: Oscarom nagrađenog francuskog redatelja Michela Gondryja s lingvistom Noamom Chomskyjem. Njihovi razgovori osobni su i opušteni koliko su i ozbiljni i snažni: od ranih pobuna u djetinjstvu, do usvajanja jezika i stvaranju sjećanja. Sve teme, motive i digresije Gondry u vlastitom rukopisu oblikuje tehnikama glazbenih spotova, animacije i pomoću 16-mm kamere, čime se amplificiraju psihološki uvidi do kojih dolaze. Neuhvatljiva priroda misli u srži je filma o jednom putovanju kroz introspekciju.

Od petka do nedjelje u 21 sat zasvirat će mnogi progresivni i popularni velikani s glazbene scene s kraja 70-ih i početka 80-ih u zapaženom glazbenom dokumentarcu “White Riot” (2019). Britanska redateljica Rubika Shah koristi se dosad neobjavljenim arhivskim snimkama i intervjuima sa sudionicima pokreta Rock Against Racism i isporučuje nezaobilazni vodič iz glazbenog aktivizma iz nestabilnog političkog vremena kasnih 70-ih, a koji rezonira i danas u doba (post)Brexita i uspona ekstremne desnice. Britanski aktivisti, reggae/ska i punk rock glazbenici (The Clash, Tom Robinson, X-Ray Spex, Steel Pulse, Sham 69 i drugi) okupljeni oko fanzina Temporary Holding izravno se obraćaju mladima i gaže pretvaraju u žarišta otpora.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Deset godina portala Dokumentarni.net

Vaš i naš Dokumentarni.net danas slavi deset godina postojanja!

6. AJB DOC: Sabiranje priča

Za AJB DOC Film Festival postaje jasno da se upisao na mapu festivala regionalnih festivala, donoseći prepoznatljiv sadržaj.

Dvanaest dokumentaraca u programu punoljetnog DOKUarta

Dvanaest dokumentaraca prikazat će se u programu ovogodišnjeg, punoljetnog DOKUarta (Bjelovar, 6. - 13.10.).

Objavljen program 24. Mediteran Film Festivala

Poznat je program 24. Mediteran Film Festivala, koji će se od 10. do 14. listopada održavati u Širokom Brijegu.

Otvorene prijave za radionicu u okviru programa “Mali DOKUart”

Otvorene su prijave za radionicu u okviru ovogodišnjeg programa "Mali DOKUart", bjelovarskog festivala DOKUart.

“Titicut Follies” – Čiste sobe i tužni varijetei

U trećem eseju treće sezone "Klasika svjetske dokumentaristike" pišemo o dokumentarcu "Titicut Follies" (1967) Fredericka Wisemana.

6. AJB DOC: “Dolazak proljeća u Buču” – Nakon okupacije

"Dolazak proljeća u Buču" / "When Spring Came to Bucha" (2022) Mile Tešajeve i Marcusa Lenza osvojio je glavnu nagradu na 6. AJB DOC-u.

6. AJB DOC: “Flotacija” – Flotiranje silnica svekolikosti

"Flotacija" (2023) Eluned Zoë Aiano i Alesandre Tatić osvojila je Posebno priznanje žirija na 6. AJB DOC-u.

Nagrada publike 6. AJB DOC-a dokumentarcu “Braća Musemić”

Ovogodiošnja Nagrada publike AJB DOC-a pripala je dokumentarnom filmu "Braća Musemić" autora Edina Isanovića i redatelja Nihada Ušanovića.

“El Shatt – nacrt za utopiju” Ivana Ramljaka pogledalo više od pet tisuća gledatelja

Dokumentarac "El Shatt – nacrt za utopiju" (KOMPOT /...