PočetnaVijestiPreminuo Bogdan Žižić

Preminuo Bogdan Žižić

|

U četvrtak, 29. travnja, u 87. godini preminuo je višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Bogdan Žižić (Solin, 1934. – Zagreb, 2021.). Od svog prvog (dokumentarnog) filma “Poplava” (1964) Žižić je snimio stotinjak filmskih ostvarenja (“Jasenovac”, “Pohvala ruci”, “Sajmište”, “Jedan život”, “Damnatio memoriae”…), uglavnom kratkometražnih dokumentarnih filmova. Posljednji Žižićev film, “Jasenovački memento” (2016), izašao mu je prije pet godina.

Preminuli autor osvojio je dvije Zlatne Arene za svoja prva dva dugometražna filma, igrana ostvarenja “Kuća” (1975) i “Ne naginji se van” (1977). Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj rad (Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za svekupan doprinos hrvatskoj kinematografiji i kulturi), uključujući brojne ugledne međunarodne filmske festivale poput njemačkog Oberhausena (“Presa”).

Žižić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a radio je i kao dramaturg u Zagreb filmu (1960. – 1964.) te obnašao posao direktora ove filmske ustanove od 1984. do 1990. godine. Posebno mjesto u Žižićevom opusu zauzimaju dokumentarci o slikarskoj umjetnosti (Šime Vulas, Leo Junek…), dok je njegov “Goli otok” (1994) o zatvorskom iskustvu prijatelja slikara Alfreda Pala, nagrađen Oktavijanom Hrvatskog društva filmskih kritičara.

Naš filmski autor objavljivao je i književna djela (“Gorući grm: Alfred Pal – život i djelo”, “Josip Bepo Karaman i Split njegova doba”, “Pješčana ura – sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb”). Portal Dokumentarni.net prije pet godina objavio je intervju sa Žižićem, fokusiran na njegov zapaženi dokumentarac “Jedan život” (1984) za kojeg je 1985. na Krakow Film Festivalu dobio FIPRESCI nagradu kritike.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.

“Stop Making Sense” – Veliko djelo, veliko odijelo

Vizuali iz "Stop Making Sense" Jonathana Demmea zauvijek će ostati urezani u kolektivnoj svijesti, kao prva asocijacija na Talking Heads.

“The War Game” – Ogledni primjerak pseudodokumentarnog filma

U prvom eseju "Dokumentiranje fikcije" bavimo se Oscarom nagrađenim filmom "The War Game" (1966) redatelja Petera Watkinsa.

Dodjela Nagrade Dokumetar u Dokukinu KIC

U organizaciji portala Dokumentarni.net, u zagrebačkom Dokukinu KIC će u utorak, 18. lipnja u 19 sati, po peti put biti dodijeljena Nagrada Dokumetar.

17. Beldocs: Razbijanje utopije o dominantne poretke

Na ovogodišnjem Beldocsu svjedočili smo još jednom presjeku produkcije srpskog dokumentarnog filma.

“Posljednji valcer” – Film koji se pušta glasno

"Posljednji valcer" / "The Last Waltz" (1978) Martina Scorsesea publika i kritika nazivaju jednim od najboljih rock filmova svih vremena.