PočetnaNajaveRetrospektiva filmova Bogdana Žižića u Kinu Tuškanac

Retrospektiva filmova Bogdana Žižića u Kinu Tuškanac

-

U travnju ove godine zauvijek nas je napustio višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Bogdan Žižić (Solin, 1934. – Zagreb, 2021.). Žižić je tijekom karijeri snimio stotinjak filmskih djela, uglavnom kratkometražnih dokumentaraca. Osvojio je između ostalih nagrada i dvije Zlatne Arene (“Kuća” i “Ne naginji se van”), Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za svekupan doprinos hrvatskoj kinematografiji i kulturi itd.

Žižić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a radio je i kao dramaturg u Zagreb filmu, te kasnije i kao direktor ZF-a. Također je objavljivao i književne radove (“Gorući grm: Alfred Pal – život i djelo”, “Josip Bepo Karaman i Split njegova doba”, “Pješčana ura – sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb”).

U zagrebačkom Kinu Tuškanac od ponedjeljka do srijede (27. – 29.9.) bit će priređen retrospektivni program povodom smrti ovog velikana hrvatske filmske umjetnosti. Između ostalog, prikazat će se izbor njegovih kratkometražnih dokumentanih filmova (“Jasenovac”, 1966,; “Pohvala ruci”, 1968.; “Jedan život”, 1985.; “Gastarbeiter”, 1977.; “S one strane mora”, 1977.). U ponedjeljak, 27. rujna u 19 sati, uvodnu riječ o njegovom stvaralaštvu održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, a opširnije informacije potražite na službenoj stranici Kina Tuškanac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 32. Dane hrvatskog filma

Otvorene su prijave za 32. Dane hrvatskog filma, koji će se održati od 15. do 20. svibnja 2023. u Studentskom centru Sveučilišta u Zagrebu.

“All the Beauty and the Bloodshed” – Glas kroz fotoaparat

Najnoviji film Laure Poitras, "All the Beauty and the Bloodshed" rastvara život Nan Goldin, poznate američke fotografkinje i aktivistice.

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.