PočetnaNajaveRetrospektiva filmova Bogdana Žižića u Kinu Tuškanac

Retrospektiva filmova Bogdana Žižića u Kinu Tuškanac

-

U travnju ove godine zauvijek nas je napustio višestruko nagrađivani hrvatski redatelj i scenarist Bogdan Žižić (Solin, 1934. – Zagreb, 2021.). Žižić je tijekom karijeri snimio stotinjak filmskih djela, uglavnom kratkometražnih dokumentaraca. Osvojio je između ostalih nagrada i dvije Zlatne Arene (“Kuća” i “Ne naginji se van”), Nagradu Vladimir Nazor za životno djelo i Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića za svekupan doprinos hrvatskoj kinematografiji i kulturi itd.

Žižić je diplomirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu, a radio je i kao dramaturg u Zagreb filmu, te kasnije i kao direktor ZF-a. Također je objavljivao i književne radove (“Gorući grm: Alfred Pal – život i djelo”, “Josip Bepo Karaman i Split njegova doba”, “Pješčana ura – sjećanja na Solin, Split, Pulu i Zagreb”).

U zagrebačkom Kinu Tuškanac od ponedjeljka do srijede (27. – 29.9.) bit će priređen retrospektivni program povodom smrti ovog velikana hrvatske filmske umjetnosti. Između ostalog, prikazat će se izbor njegovih kratkometražnih dokumentanih filmova (“Jasenovac”, 1966,; “Pohvala ruci”, 1968.; “Jedan život”, 1985.; “Gastarbeiter”, 1977.; “S one strane mora”, 1977.). U ponedjeljak, 27. rujna u 19 sati, uvodnu riječ o njegovom stvaralaštvu održat će viši filmski arhivist Juraj Kukoč.

Program je realiziran u suradnji s Hrvatskom kinotekom i Zagreb filmom, a opširnije informacije potražite na službenoj stranici Kina Tuškanac.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije