PočetnaNajave"Nomad: Stopama Brucea Chatwina" Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

“Nomad: Stopama Brucea Chatwina” Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

-

Na program zagrebačkog Dokukina KIC i ovog vikenda dolazi niz zanimljivih dokumentaraca, između ostalih u sklopu novih “Filmskih putopisa” i onaj legendarnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga, te mladog i već višestruko nagrađivanog alžirskog dokumentarista Hassena Ferhanija.

Poznati engleski putopisac i nepopravljivi nomad Bruce Chatwin (“U Patagoniji”) bio je dugogodišnji prijatelj Wernera Herzoga i upravo je njemu posvećen Herzogov novi film, “Nomad: Stopama Brucea Chatwina” / “Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin” (2019). Trideset godina nakon Chatwinove smrti Herzog konačno odlazi na putovanje s ruksakom na leđima, istim onim s kojim je Chatwin obišao svijet i koji je darovao Herzogu. Film je na repertoaru u petak (9.4. u 19 sati), subotu (10.4. u 17.30 sati) i nedjelju (11.4. u 21 sat).

“Pustinjska ulica 143” / “143 Sahara Street” / “143 rue du désert” (2019) dugometražni je dokumentarac Hassena Ferhanija koji je prikazan na velikom broju festivala širom svijeta, na kojima je pokupio i nemali broj nagrada, od Filmskog festivala u Locarnu do IDFA-e i CPH:DOX-a. Ferhanijevo budno oko prati ponosnu vlasnicu jednog i jedinog kafića usred goleme Sahare, Maliku, “čuvaricu praznine” koja cijeni svoju neovisnost ali svejedno toplo dočekuje sve prolaznike, one slučajne i namjerne. Kada se u blizini počnu graditi nova benzinska stanica i restoran, odlučuje se boriti za svoj komadić poznatoga svijeta. “Pustinjska ulica 143” na rasporedu je u petak (9.4. u 21 sat), subotu (10.4. u 21 sat) i nedjelju (11.4. u 19 sati).

Na programu Dokukina KIC je i “Zašto skačem” / “The Reason I Jump” (2020) britanskog autora Jerryja Rothwella, koji se temelji na istoimenom bestseleru Naokija Higashide. Film istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea, a koja imaju poremećaje iz spektra autizma. Umjesto da se film prikloni neurotipičnom svijetu, Rothwell prilagođava filmski jezik njima, poetski dočaravajući neurorazličitosti svojih subjekata. Dokumentarac će se prikazati u petak (9.4. u 17.30 sati), subotu (10.4. u 19 sati) i nedjelju (11.4. u 17:30 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Otvorene prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator

Otvorene su prijave za 6. CIRCLE Women Doc Accelerator.

Hrvatska koprodukcija u programu 73. Berlinalea

U sklopu ovogodišnjeg Berlinalea, hrvatska će dokumentaristika biti zastupljena s jednim filmom, "Između revolucija" (2023) Vlada Petrija.

“38 at the Garden” – Osjetilo se i u Zagrebu

"38 at the Garden" (2022) debitantskog redatelja Franka Chija bavi se poznatim fenomenom košarkaškog "Linsanityja".

“All That Breathes” – Do neba i nazad

Za Oscara nominirani "All That Breathes" (2022) indijskog filmaša Shaunaka Sena, jedan je od najboljih dokumentaraca 2022. godine.

39. Sundance Film Festival: Velike nagrade doku-žirija filmovima “Going to Mars” i “The Eternal Memory”

Na 39. Sundance Film Festivalu Velike nagrade doku-žirija pripale su filmovima "Going to Mars" i "The Eternal Memory".

Nagrade za hrvatske projekte na industrijskom ogranku 34. Filmskog festivala u Trstu

Na trinaestom izdanju industrijskog programa "When East Meets West" 34. Filmskog festivala u Trstu nagrađena su i dva hrvatska projekta.

Tko će osvojiti ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara?

Pogledali smo svih pet ovogodišnjih kandidata za nagradu Oscar u kratkometražnoj konkurenciji dokumentarnog filma.

Poznate (dokumentarne) nominacije 95. Oscara

Poznate su nominacije za 95. nagrade Oscar, čija će se svečanost održati 12. ožujka u losanđeleškom Dolby Theatreu.

“Fire of Love” – U vulkanskom grotlu

"Fire of Love" (2022) američke redateljice Sare Dose prati putešesvije francuskih vulkanologa i bračnog para Krafft.

“Only the Devil Lives Without Hope” Magnusa Gerttena na programu Al Jazeere Balkans

Al Jazeera Balkans ovog tjedna prikazuje i dokumentarac "Only the Devil Lives Without Hope" (2020) švedskog autora Magnusa Gerttena.