PočetnaNajave"Nomad: Stopama Brucea Chatwina" Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

“Nomad: Stopama Brucea Chatwina” Wernera Herzoga u Dokukinu KIC

-

Na program zagrebačkog Dokukina KIC i ovog vikenda dolazi niz zanimljivih dokumentaraca, između ostalih u sklopu novih “Filmskih putopisa” i onaj legendarnog njemačkog redatelja Wernera Herzoga, te mladog i već višestruko nagrađivanog alžirskog dokumentarista Hassena Ferhanija.

Poznati engleski putopisac i nepopravljivi nomad Bruce Chatwin (“U Patagoniji”) bio je dugogodišnji prijatelj Wernera Herzoga i upravo je njemu posvećen Herzogov novi film, “Nomad: Stopama Brucea Chatwina” / “Nomad: In the Footsteps of Bruce Chatwin” (2019). Trideset godina nakon Chatwinove smrti Herzog konačno odlazi na putovanje s ruksakom na leđima, istim onim s kojim je Chatwin obišao svijet i koji je darovao Herzogu. Film je na repertoaru u petak (9.4. u 19 sati), subotu (10.4. u 17.30 sati) i nedjelju (11.4. u 21 sat).

“Pustinjska ulica 143” / “143 Sahara Street” / “143 rue du désert” (2019) dugometražni je dokumentarac Hassena Ferhanija koji je prikazan na velikom broju festivala širom svijeta, na kojima je pokupio i nemali broj nagrada, od Filmskog festivala u Locarnu do IDFA-e i CPH:DOX-a. Ferhanijevo budno oko prati ponosnu vlasnicu jednog i jedinog kafića usred goleme Sahare, Maliku, “čuvaricu praznine” koja cijeni svoju neovisnost ali svejedno toplo dočekuje sve prolaznike, one slučajne i namjerne. Kada se u blizini počnu graditi nova benzinska stanica i restoran, odlučuje se boriti za svoj komadić poznatoga svijeta. “Pustinjska ulica 143” na rasporedu je u petak (9.4. u 21 sat), subotu (10.4. u 21 sat) i nedjelju (11.4. u 19 sati).

Na programu Dokukina KIC je i “Zašto skačem” / “The Reason I Jump” (2020) britanskog autora Jerryja Rothwella, koji se temelji na istoimenom bestseleru Naokija Higashide. Film istražuje neurološke različitosti kroz iskustva petero djece iz različitih dijelova svijeta, od Velike Britanije preko Indije do Sierra Leonea, a koja imaju poremećaje iz spektra autizma. Umjesto da se film prikloni neurotipičnom svijetu, Rothwell prilagođava filmski jezik njima, poetski dočaravajući neurorazličitosti svojih subjekata. Dokumentarac će se prikazati u petak (9.4. u 17.30 sati), subotu (10.4. u 19 sati) i nedjelju (11.4. u 17:30 sati).


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije