PočetnaVijesti52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu "Bez lica" Davida Lušičića

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

-

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj održavala online od 20. do 22. studenog 2020. godine.

Ovogodišnji žiri sačinjavali su redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Žiriranje je pak održano javno, prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e.

Jednu od dvije prve nagrade dobilo je dokumentarno ostvarenje “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića. U njemu autor prati postavljanje kipa prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Jedna od dvije druge nagrade pripala je Antonu Mezuliću za dokumentarni film “Melem na rane” (ADU Zagreb, 2020.), koji prati nekonvencionalni mladi bračni par. Takošer, jednu od četiri treće nagrade dobio je dokumentarac “Mila” (ADU Zagreb / Blank; 2020.) Karla Voriha o mladoj protagonistici iz naslova, koja bez dlake na jeziku govori o svojoj problematičnoj prošlosti.

I konačno, jedno od pet Posebnih priznanja pripalo je dokumentarcu “Komad Mirana” (Blank, 2020.) grupe autora (Miran Cencič, Anđelka Pisnjak, Mišo Bubalo, Neda Janovski, Marija Crvenković, Mira Inkret, Eduard Pešun, Davor Hrastović, Mišo Mašić i Ivica Neralić) o muškarcu koji objašnjava zašto je nakon smrti odlučio svoje dijelo pokloniti Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u Sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji filmski festival na području Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

U Art-kinu predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma

U riječkom Art-kinu u utorak će biti organizirano predstavljanje filmova polaznika 3. Nove škole dokumentarnog filma.

Dokukino KIC: Novi ciklus “Hall of Famea” i “20 dana u Mariupolju”

U zagrebačko Dokukino KIC između ostalog dolazi novi ciklus programa "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma".

Fantomske niti

U zagrebačkom Dokukinu KIC nedavno je održan program "Čile: Filmom protiv zaborava".

Hrvatski dokumentarci u Sloveniji i Rumunjskoj

Predstojećih dana i tjedana šest hrvatskih dokumentarnih filmova bit će prikazano na festivalima u Sloveniji i Rumunjskoj.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen” Nicolasa Philiberta od 21. ožujka u hrvatskim kinima

U hrvatska kina od 21. ožujka dolazi dokumentarac "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023) Nicolasa Philiberta.

“The Barber of Little Rock” – Banking while black

"The Barber of Little Rock" američkog redateljskog dvojca John Hoffman - Christine Turner, osvojio je ovogodišnjeg kratkometražnog doku-Oscara.

96. Oscari: Očekivani Zlatni kipić za “20 dana u Mariupolju” Mstislava Černova

U losanđeleskom Dolby Theatreu sinoć je održana 96. po redu svečana dodjela nagrade Oscar.

Otvorene prijave za treći “AJD Industry Days @ AJB DOC”

Otvorene su prijave za treći "AJD Industry Days @ AJB DOC", koji se održava u sklopu Festivala dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans.

Ususret Oscarima u Dokukinu KIC

Vikend u zagrebačkom Dokukinu KIC posvećen je programu "Ususret Oscarima".

[VIDEO] Tamara Babun: “Crowdfunding ne može biti redoviti način financiranja filmova”

Producentica Tamara Babun za naš portal govori o svojoj producentskoj kući Wolfgang&Dolly te između ostalog i novom projektu 'Sakupljač snova'.