Početna Vijesti 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu "Bez lica" Davida Lušičića

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

-

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj održavala online od 20. do 22. studenog 2020. godine.

Ovogodišnji žiri sačinjavali su redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Žiriranje je pak održano javno, prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e.

Jednu od dvije prve nagrade dobilo je dokumentarno ostvarenje “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića. U njemu autor prati postavljanje kipa prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Jedna od dvije druge nagrade pripala je Antonu Mezuliću za dokumentarni film “Melem na rane” (ADU Zagreb, 2020.), koji prati nekonvencionalni mladi bračni par. Takošer, jednu od četiri treće nagrade dobio je dokumentarac “Mila” (ADU Zagreb / Blank; 2020.) Karla Voriha o mladoj protagonistici iz naslova, koja bez dlake na jeziku govori o svojoj problematičnoj prošlosti.

I konačno, jedno od pet Posebnih priznanja pripalo je dokumentarcu “Komad Mirana” (Blank, 2020.) grupe autora (Miran Cencič, Anđelka Pisnjak, Mišo Bubalo, Neda Janovski, Marija Crvenković, Mira Inkret, Eduard Pešun, Davor Hrastović, Mišo Mašić i Ivica Neralić) o muškarcu koji objašnjava zašto je nakon smrti odlučio svoje dijelo pokloniti Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u Sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji filmski festival na području Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Once the Dust Settles” – Selfie na poprištu katastrofe

Johna Appela kroz film "Once the Dust Settles" vode empatija i dobrodušnost, uz razumijevanje nemoći da se promijeni ono što se dogodilo.

Otvorene prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”

Otvorene su prijave za 6. Scenaristički program “Krsto Papić”.

Al Jazeera Balkans: Drugi nastavci filmova “Generacija ’68” i “Nedjelja 13.” te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana

Ovotjedni program AJB-a donosi druge nastavke filmova "Generacija '68" i "Nedjelja 13." te dokumentarac o kineskom nadziranju svojih građana.

Top 10: Najbolji dokumentarni filmovi 2020. godine

Marko Stojiljković donosi svoju listu najboljih dokumentarnih filmova 2020. godine.

Preminuo Michael Apted, redatelj serijala “Up”

Poznati britanski dokumentarist Michael Apted, najpoznatiji po kultnom serijalu "Up", preminuo je u četvrtak u svom losanđeleškom domu.

Otvorene prijave za 68. Martovski festival

Otvorene su prijave za 68. Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma - Martovski festival.

“I Walk” – Odsebljeno putovanje u srce tame

Jørgen Leth u novom filmu "I Walk" / "Jeg går" (2019) dočarava neveselu stranu svoga psihofizičkoga stanja posljednjih desetak godina.

Al Jazeera Balkans: “Generacija ’68” i “Bugarski san”

Na programu AJB-a ovog će se tjedna između ostalih prikazati i dokumentarci "Generacija '68" Nenada Puhovskog "Bugarski san" Srđana Šarenca.

“Family Romance, LLC” – Samozavaravanje, plaćeno i neplaćeno

U dosadašnjim osvrtima "Family Romance, LLC" ocijenjen je u rasponu od "slabiji Herzogov film" do "jedan od najintrigantnijih u autorovu opusu".

Pomoć za Kino klub Sisak

Razorni potresi koji su ovih dana pogodili Sisak i Sisačko-moslavačku županiju uništili su i Kino klub Sisak, ali i domove kinoklubaša, njihovih prijatelja i obitelji.