PočetnaVijesti52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu "Bez lica" Davida Lušičića

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

|

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj održavala online od 20. do 22. studenog 2020. godine.

Ovogodišnji žiri sačinjavali su redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Žiriranje je pak održano javno, prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e.

Jednu od dvije prve nagrade dobilo je dokumentarno ostvarenje “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića. U njemu autor prati postavljanje kipa prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Jedna od dvije druge nagrade pripala je Antonu Mezuliću za dokumentarni film “Melem na rane” (ADU Zagreb, 2020.), koji prati nekonvencionalni mladi bračni par. Takošer, jednu od četiri treće nagrade dobio je dokumentarac “Mila” (ADU Zagreb / Blank; 2020.) Karla Voriha o mladoj protagonistici iz naslova, koja bez dlake na jeziku govori o svojoj problematičnoj prošlosti.

I konačno, jedno od pet Posebnih priznanja pripalo je dokumentarcu “Komad Mirana” (Blank, 2020.) grupe autora (Miran Cencič, Anđelka Pisnjak, Mišo Bubalo, Neda Janovski, Marija Crvenković, Mira Inkret, Eduard Pešun, Davor Hrastović, Mišo Mašić i Ivica Neralić) o muškarcu koji objašnjava zašto je nakon smrti odlučio svoje dijelo pokloniti Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u Sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji filmski festival na području Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Dokunet podcast #2: Damir Markovina i Ivan Ramljak

U našem drugom podcastu ugostili smo redatelje Damira Markovinu i Ivana Ramljaka.

Silvestar Kolbas: “Živimo u kulturi uspjeha i ljudi u pravilu ne vole pokazivati svoje slabosti”

Silvestar Kolbas je na ovogodišnjem ZagrebDoxu predstavio svoj najnoviji dokumentarni film, "Naša djeca" (Factum, 2024.).

“Dont Look Back” – Začetak autorske rock dokumentaristike

U prvom tekstu serije eseje "Rockdocs" pišemo o filmu "Dont Look Back" (1967) američkog autora D.A. Pennebakera.

Preminuo Morgan Spurlock

U četvrtak je od posljedica raka u 53. godini preminuo američki redatelj, scenarist i producent Morgan Spurlock.

17. Subversive Film Festival: “Zemlja za nas” – Bez motike nema kruha

"Zemlja za nas", cjelovečernji prvenac Karle Crnčević, otpočinje razmjerno tajanstveno, sugerirajući ulazak u kakav svijet misterija...

“Crna kutija: Dnevnici” Shiori Ito najbolji dokumentarni film 17. Subversive Film Festivala

Svečanom dodjelom nagrada "Wild Dreamer Dragan Rubeša", u subotu je završeno sedamnaesto izdanje Subversive Film Festivala.

17. Subversive Film Festival: “Soundtrack za državni udar” – (De)džezifikacija Konga

"Soundtrack za državni udar" (2024) je impresivan film koji se može uvrstiti među najviša dostignuća svetske dokumentaristike tekuće dekade.

Zlatna palma za film “Čovjek koji nije mogao šutjeti” Nebojše Slijepčevića!

Igrani film "Čovjek koji nije mogao šutjeti" Nebojše Slijepčevića osvojio je Zlatnu palmu za najbolji kratkometražni film 77. Cannesa!

17. Subversive Film Festival: “Moj ukradeni planet” – Nakon revolucije

"Moj ukradeni planet" sjetan je film, natopljen s mnogo gorčine, jer je autorica u svojoj domovini Iranu provela više od četrdeset godina.

17. Subversive Film Festival: “Stanari” – Tri sprovoda i dva štrajka glađu

"Stanari" / "The Flats" (2024) Alessandre Celesije, usmjereni su na posljedice Nevolja (The Troubles / Na Trioblóidi), kako ih zovu u Irskoj.