PočetnaVijesti52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu "Bez lica" Davida Lušičića

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

-

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva, koja se zbog epidemiološke situacije u Hrvatskoj održavala online od 20. do 22. studenog 2020. godine.

Ovogodišnji žiri sačinjavali su redatelji Snježana Tribuson i Matija Pisačić, montažerka Dubravka Premar, filmski snimatelj Silvestar Kolbas i multimedijski umjetnik Goran Škofić. Žiriranje je pak održano javno, prema pravilima međunarodne filmske organizacije UNICA-e.

Jednu od dvije prve nagrade dobilo je dokumentarno ostvarenje “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića. U njemu autor prati postavljanje kipa prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu. Jedna od dvije druge nagrade pripala je Antonu Mezuliću za dokumentarni film “Melem na rane” (ADU Zagreb, 2020.), koji prati nekonvencionalni mladi bračni par. Takošer, jednu od četiri treće nagrade dobio je dokumentarac “Mila” (ADU Zagreb / Blank; 2020.) Karla Voriha o mladoj protagonistici iz naslova, koja bez dlake na jeziku govori o svojoj problematičnoj prošlosti.

I konačno, jedno od pet Posebnih priznanja pripalo je dokumentarcu “Komad Mirana” (Blank, 2020.) grupe autora (Miran Cencič, Anđelka Pisnjak, Mišo Bubalo, Neda Janovski, Marija Crvenković, Mira Inkret, Eduard Pešun, Davor Hrastović, Mišo Mašić i Ivica Neralić) o muškarcu koji objašnjava zašto je nakon smrti odlučio svoje dijelo pokloniti Medicinskom fakultetu u Zagrebu.

Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva jedna je od najstarijih smotri neprofesijskog filma na kojoj se jedanput godišnje okupljaju autori, teoretičari, predstavnici filmskih organizacija i ostali zaljubljenici u Sedmu umjetnost koji sa zanimanjem prate nova stremljenja u različitim žanrovima hrvatske filmske produkcije. Kao završna godišnja priredba neprofesijskog filmskog stvaralaštva u Hrvatskoj, Revija se svake godine održava u drugom gradu. Ona je centralno okupljalište hrvatskog filmskog amaterizma, a uz Pulski filmski festival i najstariji filmski festival na području Hrvatske.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije