PočetnaVijestiKino Tuškanac odbilo premijeru "Kumeka" Darija Juričana

Kino Tuškanac odbilo premijeru “Kumeka” Darija Juričana

|

Kao što smo već objavili na našoj stranici, u nedjelju, 22. studenog, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma “Kumek” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank; 2020.) redatelja Darija Juričana. Premijerno prikazivanje filma trebalo je biti upriličeno u Kinu Tuškanac, no na kraju je sve prebačeno u Kino SC. Razloge je na svojoj Facebook stranici Želim biti Milan Bandić, gradonačelnik svemira, obrazložio sam autor, citirajući dijelove dopisa koje mu je poslao Tonći Gaćina, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza. Pozadinsku problematiku oko Tuškanca istražili smo pak još 2017. godine u tekstu Ive Rosandić, kojeg možete pročitati ovdje.

“Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma ‘Kumek’. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je ‘moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit’ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu ‘nažalost protumačiti kao politički stav’, odnosno da će se čak to ‘protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu’. Boje se da bi ‘kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza’. Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere ‘Kumeka’ donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika”, napisao je Juričan.

Pretpremijera filma je zakazana za 17 sati, premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje ide u 19 sati, a dodatna projekcija za građane u 21 sat. “Kumek” je treći dokumentarni film iz ciklusa “Gazda” (“Gazda”, “Gazda: Početak”), a posvećen je dugogodišnjem gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".

17. Gledalište: “Oda” – Crvena avet

Mia Maros Živković je u filmu "Oda" ispisala dimenzijama malu, skromnu, intimističku, no dojmom oveliku odu hrabrim, ustrajnim ženama.

17. Beldocs: “Porodica na određeno vrijeme” – Putovanje onkraj providnog

"Porodica na određeno vrijeme" vizualno je i sadržajno poticajno ostvarenje, koje gledatelja okupira modifikacijama prepoznatljivih tema i motiva.

Dva dokumentarca u glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala

U glavnom programu 71. Pulskog filmskog festivala našla su se i dva hrvatska dokumentarna filma.