PočetnaVijestiKino Tuškanac odbilo premijeru "Kumeka" Darija Juričana

Kino Tuškanac odbilo premijeru “Kumeka” Darija Juričana

-

Kao što smo već objavili na našoj stranici, u nedjelju, 22. studenog, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma “Kumek” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank; 2020.) redatelja Darija Juričana. Premijerno prikazivanje filma trebalo je biti upriličeno u Kinu Tuškanac, no na kraju je sve prebačeno u Kino SC. Razloge je na svojoj Facebook stranici Želim biti Milan Bandić, gradonačelnik svemira, obrazložio sam autor, citirajući dijelove dopisa koje mu je poslao Tonći Gaćina, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza. Pozadinsku problematiku oko Tuškanca istražili smo pak još 2017. godine u tekstu Ive Rosandić, kojeg možete pročitati ovdje.

“Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma ‘Kumek’. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je ‘moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit’ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu ‘nažalost protumačiti kao politički stav’, odnosno da će se čak to ‘protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu’. Boje se da bi ‘kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza’. Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere ‘Kumeka’ donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika”, napisao je Juričan.

Pretpremijera filma je zakazana za 17 sati, premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje ide u 19 sati, a dodatna projekcija za građane u 21 sat. “Kumek” je treći dokumentarni film iz ciklusa “Gazda” (“Gazda”, “Gazda: Početak”), a posvećen je dugogodišnjem gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije