Početna Vijesti Kino Tuškanac odbilo premijeru "Kumeka" Darija Juričana

Kino Tuškanac odbilo premijeru “Kumeka” Darija Juričana

-

Kao što smo već objavili na našoj stranici, u nedjelju, 22. studenog, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma “Kumek” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija / Blank; 2020.) redatelja Darija Juričana. Premijerno prikazivanje filma trebalo je biti upriličeno u Kinu Tuškanac, no na kraju je sve prebačeno u Kino SC. Razloge je na svojoj Facebook stranici Želim biti Milan Bandić, gradonačelnik svemira, obrazložio sam autor, citirajući dijelove dopisa koje mu je poslao Tonći Gaćina, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza. Pozadinsku problematiku oko Tuškanca istražili smo pak još 2017. godine u tekstu Ive Rosandić, kojeg možete pročitati ovdje.

“Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma ‘Kumek’. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je ‘moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit’ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu ‘nažalost protumačiti kao politički stav’, odnosno da će se čak to ‘protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu’. Boje se da bi ‘kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza’. Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere ‘Kumeka’ donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika”, napisao je Juričan.

Pretpremijera filma je zakazana za 17 sati, premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje ide u 19 sati, a dodatna projekcija za građane u 21 sat. “Kumek” je treći dokumentarni film iz ciklusa “Gazda” (“Gazda”, “Gazda: Početak”), a posvećen je dugogodišnjem gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Al Jazeera Balkans: “Kumek” i “Kuća Male Zvijezde”

Na program Al Jazeere Balkans ovaj tjedan stižu "Kumek" Darija Juričana i "Kuća Male Zvijezde" Slađane Lučić.

“76 Days” – Javljanje iz središta koronavirusne oluje

"76 Days" (2020) prati početak izbijanja pandemije koronavirusa u nekoliko vuhanskih bolnica početkom 2020. godine.

“Usidjelice” – Udaja kao imperativ

Problemsko središte filma "Usidjelice" jest jedna od nevolja suvremene Kine - danas je u toj zemlji 30 milijuna (!) muškaraca više nego žena.

“All In: The Fight for Democracy” – Pokret koji je prelomio izbore

Trumpovi simpatizeri vjerojatno će "All In: The Fight for Democracy" (2020) otpisati kao jeftinu propagandu usmjerenu protiv njih samih.

Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata uz buket filmova za 8. mart

S Međunarodnim danom žena pred vratima, Dokukino KIC ponovno otvara svoja vrata u zagrebačkoj Preradovićevoj 5.

Etnografija nadrealnog filmskog eksperimenta

Na 50. IFFR-u (1. - 7. veljače), u Tiger Short selekciji prikazana su četiri etnofikcijska i eksperimentalno-dokumentarna naslova.

“Usidjelice” u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Usidjelice" (2019) izraelskih dokumentaristica Shosh Shlam i Hille Medalije.

Al Jazeera Balkans: “Galeb” i “Kuća Male Zvijezde”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazat će se između ostalih dokumentarni filmovi "Galeb" i "Kuća Male Zvijezde".

“What Would Sophia Loren Do?” – Putevima Sophije Loren

"What Would Sophia Loren Do?" Rossa Kauffmana spaja dva naizgled nespojiva života - Sophije Loren i "obične" Italoamerikanke Nancy Kulik.

Objavljeni rezultati 6. Scenarističkog programa “Krsto Papić”

Objavljeni su rezultati 6. Scenarističkog programa "Krsto Papić" Društva hrvatskih filmskih redatelja.