Početna Vijesti Kino Tuškanac odbilo premijeru "Kumeka" Darija Juričana

Kino Tuškanac odbilo premijeru “Kumeka” Darija Juričana

-

Kao što smo već objavili na našoj stranici, u nedjelju, 22. studenog, održat će se svečana premijera dokumentarnog filma “Kumek” (Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija, 2020.) redatelja Darija Juričana. Premijerno prikazivanje filma trebalo je biti upriličeno u Kinu Tuškanac, no na kraju je sve prebačeno u Kino SC. Razloge je na svojoj Facebook stranici Želim biti Milan Bandić, gradonačelnik svemira, obrazložio sam autor, citirajući dijelove dopisa koje mu je poslao Tonći Gaćina, predsjednik Hrvatskog filmskog saveza. Pozadinsku problematiku oko Tuškanca istražili smo pak još 2017. godine u tekstu Ive Rosandić, kojeg možete pročitati ovdje.

“Žalosti nas da je zagrebačko kino Tuškanac, naš dugogodišnji suradnik i prijatelj hrvatskog filma, odbilo premijerno prikazivanje filma ‘Kumek’. Uz sve argumente za odobravanje, Hrvatski filmski savez, koji upravlja dvoranom tog kina, odlučio je da je ‘moguća šteta po savez veća nego ukupna dobit’ te smatraju da će se projekcija filma u Gradu ‘nažalost protumačiti kao politički stav’, odnosno da će se čak to ‘protumačiti kao kontra djelovanje (Saveza) prema Gradu’. Boje se da bi ‘kao što je dosad Grad pokazao, time potencijalno ugrozili financiranje od strane Grada, koje nije neznatno i koje omogućava rad kina i saveza’. Zbog toga najavljujem da ćemo 9,99 posto prihoda od nedjeljne premijere ‘Kumeka’ donirati HFS-u, kako bi Savez mogao neometano nastavili s radom, bez straha od političkih (ne)istomišljenika”, napisao je Juričan.

Pretpremijera filma je zakazana za 17 sati, premijera s uzvanicima i podržavateljima iz crowdfunding kampanje ide u 19 sati, a dodatna projekcija za građane u 21 sat. “Kumek” je treći dokumentarni film iz ciklusa “Gazda” (“Gazda”, “Gazda: Početak”), a posvećen je dugogodišnjem gradonačelniku grada Zagreba Milanu Bandiću.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

33. IDFA: “Radiograph of a Family” najbolji dugometražni dokumentarac, Vitalij Manski naj-redatelj

Obznanjeni su pobjednici najveće svjetskog doku-festivala, 33. IDFA-e, a najboljim dugometražnim dokumentarcem proglašen je "Radiograph of a Family".

Dina Pokrajac: “Navikli smo Subversive organizirati u prekarnim uvjetima”

Direktorica i jedna od selektorica programa Dina Pokrajac, za naš portal najavljuje 13. Subversive Film Festival.

Morana Ikić Komljenović: “Većina hrvatskih dokumentarnih filmova ostaje nevidljiva široj publici”

Morana Ikić Komljenović za Dokumentarni.net najavljuje drugu po redu radionicu "Distribuiraj to!" koja će se održati od 14. do 18. prosinca.

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula

U Sisku ovog vikenda započinje 15. Revija dokumentarnog filma Fibula (27. - 28.11.).

Pobjednici Berlinalea i Sundancea na 13. Subversive Film Festivalu

U sklopu 13. Subversive Festivala održat će se i 13. Subversive Film Festival (28.11. - 7.12.) u zagrebačkim kinima Kinoteka i Dokukino KIC te "online".

“Hall of Fame”: “Priča o vjetru”

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame" u četvrtak, 26. studenoga u 19 sati, donosi dokumentarni esej "Priča o vjetru" (1986).

11. DOC NYC: Viewfinders konkurencija dokumentarcu “Landfall”, režijska nagrada Garretu Bradleyju za “Time”

Od 11. do 19. studenoga održavalo se jedanaesto izdanje DOC NYC-a, najvećeg američkog festivala dokumentarnog filma

Al Jazeera Balkans: Dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću

Na programu Al Jazeera Balkans ovog će se tjedna između ostalih prikazati dokumentarci o modernom ropstvu, Donaldu Trumpu i Đorđu Balaševiću.

Niz recentnih zapaženih dokumentaraca na 13. Subversive Film Festivalu

Trinaesto izdanje Subversive Festivala održat će se od 28. studenog do 15. prosinca na nekoliko zagrebačkih lokacija te "online".

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.