PočetnaNajave"Online masterclass" i dokumentarci Radua Judea u Dokukinu KIC

“Online masterclass” i dokumentarci Radua Judea u Dokukinu KIC

|

Povodom današnjeg (srijeda, 11.11. od 17 do 19 sati) online masterclassa rumunjskog redatelja Radua Judea na Zagreb Film Festivalu, u Dokukinu KIC u četvrtak, 12. studenoga u 19 sati, prikazat će se dva autorova dokumentarna eseja u kojima se bavi neuralgičnim točkama rumunjske povijesti.

Esejistički dokumentarac “Mrtvi narod” / “The Dead Nation” / “Tara moartă” (2017) temelji se na upečatljivom kolažu fotografija stanovnika malog rumunjskog gradića koje je tridesetih i četrdesetih godina snimio Costică Acsinte. Te pronađene fotozapise perioda Jude supostavlja zvučnim isječcima iz dnevnika židovskog doktora Emila Doriana na koje se nadovezuju i različiti propagandni materijali. Stvarajući napetost između onog na slici i onoga izvan nje, redatelj nam u filmu nudi potresan prikaz uspona antisemitizma te na kraju i holokausta u Rumunjskoj, teme o kojoj se u suvremenom rumunjskom društvu rijetko govori.

Kao uvertiru u redateljev cijenjeni dugometražni dokumentarac, prikazat će se hrvatska premijera Judeova kratkometražnog dokumentarnog filma “Maršalova dva smaknuća” / “The Marshal’s Two Executions” / “Cele doua executii ale Maresalului” (2018). Riječ je o filmu u kojemu se predstavljaju dvije suprostavljene perspektive na smaknuće rumunjskog profašističkog diktatora, maršala Iona Antonescua. U filmu tako svjedočimo nijemim crno-bijelim kadrovima stvarnog pogubljenja koje je 1946. zabilježio snimatelj Ovidiu Gologanl te scenama iz romantiziranog biografskog filma kojega je 1994. snimio slavni rumunjski redatelj Sergiu Nicolaescu.

Masterclass Radua Judea, jednog od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice, u Dokukino KIC donosi Restart u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Istom se može pristupiti na stranici Zagreb Film Festivala ili Facebook stranicama ZFF-a, Baš volim dokumentarce i Restarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

[FOTOGALERIJA] Dodjela 5. Nagrade Dokumetar

Fotogalerija s dodjele 5. Nagrade Dokumetar, održane 18. lipnja 2024. godine u zagrebačkom Dokukinu KIC.

“The Last Dragon” – Pseudodokumentarnost za široke mase

U novom tekstu "Dokumentiranja fikcije" provjerit ćemo kako pseudodokumentarni film funkcionira kada mu se da komercijalna svrha.

Preminuo filmski kritičar Tomislav Čegir

Filmski kritičar Tomislav Čegir preminuo je 18. lipnja, u 55. godini života.

5. Nagrada Dokumetar: “Valerija” Sare Jurinčić najbolji hrvatski dokumentarac 2023. godine

"Valerija" Sare Jurinčić osvojila je Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film 2023. godine.

“Buena Vista Social Club” – Druga prilika za vječnost

U četvrtom nastavku "Rockdocsa" pišemo o dokumentarcu "Buena Vista Social Club" (1999) Wima Wendersa.

“Sretni kamperi” – Posljednje ljeto

"Sretni kamperi" film je koji može dojmiti dijelom svojih vizuala, ali i umoriti činjenicom dominantno nepoticajnog variranja više-manje istog.

17. Gledalište Kinokluba Zagreb – Oblačići s trotočjem

17. Gledalište Kinokluba Zagreb, održano je u zagrebačkoj Kinoteci od 29. svibnja do 1. lipnja.

“Bez sunca” – Jedini primjer svoje vrste

"Bez sunca" i Sandor Krasna ne mogu se postavljati u hijerarhiju, niti podvrći ozbiljnoj kritici, jer ostaju jedini primjeri svoje vrste.

“To Kill a Tiger” – Poruka nade iz Indije

"To Kill a Tiger" (2022) Nishe Pahuje bavi se osjetljivom, mučnom temom silovanja trinaestogodišnje indijske djevojčice Kiran.

Drugi filmsko-diskurzivni program HDFK-a: Filmska kritika i kustoske prakse u Aziji 

Hrvatsko društvo filmskih kritičara nastavlja sa serijom filmsko-diskurzivnih programa pod nazivom "Kritika i društvo".