PočetnaNajave"Online masterclass" i dokumentarci Radua Judea u Dokukinu KIC

“Online masterclass” i dokumentarci Radua Judea u Dokukinu KIC

-

Povodom današnjeg (srijeda, 11.11. od 17 do 19 sati) online masterclassa rumunjskog redatelja Radua Judea na Zagreb Film Festivalu, u Dokukinu KIC u četvrtak, 12. studenoga u 19 sati, prikazat će se dva autorova dokumentarna eseja u kojima se bavi neuralgičnim točkama rumunjske povijesti.

Esejistički dokumentarac “Mrtvi narod” / “The Dead Nation” / “Tara moartă” (2017) temelji se na upečatljivom kolažu fotografija stanovnika malog rumunjskog gradića koje je tridesetih i četrdesetih godina snimio Costică Acsinte. Te pronađene fotozapise perioda Jude supostavlja zvučnim isječcima iz dnevnika židovskog doktora Emila Doriana na koje se nadovezuju i različiti propagandni materijali. Stvarajući napetost između onog na slici i onoga izvan nje, redatelj nam u filmu nudi potresan prikaz uspona antisemitizma te na kraju i holokausta u Rumunjskoj, teme o kojoj se u suvremenom rumunjskom društvu rijetko govori.

Kao uvertiru u redateljev cijenjeni dugometražni dokumentarac, prikazat će se hrvatska premijera Judeova kratkometražnog dokumentarnog filma “Maršalova dva smaknuća” / “The Marshal’s Two Executions” / “Cele doua executii ale Maresalului” (2018). Riječ je o filmu u kojemu se predstavljaju dvije suprostavljene perspektive na smaknuće rumunjskog profašističkog diktatora, maršala Iona Antonescua. U filmu tako svjedočimo nijemim crno-bijelim kadrovima stvarnog pogubljenja koje je 1946. zabilježio snimatelj Ovidiu Gologanl te scenama iz romantiziranog biografskog filma kojega je 1994. snimio slavni rumunjski redatelj Sergiu Nicolaescu.

Masterclass Radua Judea, jednog od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice, u Dokukino KIC donosi Restart u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Istom se može pristupiti na stranici Zagreb Film Festivala ili Facebook stranicama ZFF-a, Baš volim dokumentarce i Restarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije