Početna Najave "Online masterclass" i dokumentarci Radua Judea u Dokukinu KIC

“Online masterclass” i dokumentarci Radua Judea u Dokukinu KIC

-

Povodom današnjeg (srijeda, 11.11. od 17 do 19 sati) online masterclassa rumunjskog redatelja Radua Judea na Zagreb Film Festivalu, u Dokukinu KIC u četvrtak, 12. studenoga u 19 sati, prikazat će se dva autorova dokumentarna eseja u kojima se bavi neuralgičnim točkama rumunjske povijesti.

Esejistički dokumentarac “Mrtvi narod” / “The Dead Nation” / “Tara moartă” (2017) temelji se na upečatljivom kolažu fotografija stanovnika malog rumunjskog gradića koje je tridesetih i četrdesetih godina snimio Costică Acsinte. Te pronađene fotozapise perioda Jude supostavlja zvučnim isječcima iz dnevnika židovskog doktora Emila Doriana na koje se nadovezuju i različiti propagandni materijali. Stvarajući napetost između onog na slici i onoga izvan nje, redatelj nam u filmu nudi potresan prikaz uspona antisemitizma te na kraju i holokausta u Rumunjskoj, teme o kojoj se u suvremenom rumunjskom društvu rijetko govori.

Kao uvertiru u redateljev cijenjeni dugometražni dokumentarac, prikazat će se hrvatska premijera Judeova kratkometražnog dokumentarnog filma “Maršalova dva smaknuća” / “The Marshal’s Two Executions” / “Cele doua executii ale Maresalului” (2018). Riječ je o filmu u kojemu se predstavljaju dvije suprostavljene perspektive na smaknuće rumunjskog profašističkog diktatora, maršala Iona Antonescua. U filmu tako svjedočimo nijemim crno-bijelim kadrovima stvarnog pogubljenja koje je 1946. zabilježio snimatelj Ovidiu Gologanl te scenama iz romantiziranog biografskog filma kojega je 1994. snimio slavni rumunjski redatelj Sergiu Nicolaescu.

Masterclass Radua Judea, jednog od najcjenjenijih europskih modernih redatelja današnjice, u Dokukino KIC donosi Restart u suradnji sa Zagreb Film Festivalom. Istom se može pristupiti na stranici Zagreb Film Festivala ili Facebook stranicama ZFF-a, Baš volim dokumentarce i Restarta.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Objavljen program 18. Human Rights Film Festivala

Osamnaesto izdanje Human Rights Film Festivala (HRFF) održat će se u potpunosti "online" od 6. do 13. prosinca ove godine.

52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva: Prva nagrada dokumentarcu “Bez lica” Davida Lušičića

Proglašenjem pobjednika jučer (nedjelja, 22.11.) je službeno završila 52. Revija hrvatskog filmskog stvaralaštva.

“I Am Greta” – Mladi glas u zadnji čas

"I Am Greta" (2020) redatelja Nathana Grossmana prati aktivistički put mlade Šveđanke Grete Thunberg.

“Distribuiraj to!”: Otvorene prijave za besplatnu radionicu o promociji i distribuciji dokumentarnog filma

Otvorene su prijave za "Distribuiraj to!", besplatnu radionicu o promociji i distrubuciji dokumentarnog filma.

“Ponoćna obitelj” Lukea Lorentzena u hrvatskim kinima

U hrvatska kina dolazi dokumentarni film "Ponoćna obitelj" / "Midnight Family" (2019) američkog redatelja Lukea Lorentzena.

Dvije doku-nagrade Udruženja filmskih kritičara za “Dick Johnson is Dead” Kirsten Johnson

Dvije najprestižnije nagrade Udruženja filmskih kritičara pripale su filmu "Dick Johnson is Dead" (2020) američke autorice Kirsten Johnson.

Besplatna projekcija “Jedne od nas” Đure Gavrana na službenoj stranici filma

Povodom Međunarodnog dana djeteta, dokumentarni film "Jedna od nas" Đure Gavrana moći će se pogledati besplatno na službenoj stranici filma.

“Time” – Imamo li vremena?

Na Amazon Primeu prošlog je mjeseca u "streaming rotaciju" ušao "Time", najnoviji dugometražni dokumentarni film američkog autora Garretta Bradleyja.

Al Jazeera Balkans: “Glasnije od oružja”, “Trump v California” i “Trst, Jugoslavija”

Na ovotjednom programu Al Jazeere Balkans prikazuju se dokumentarci "Glasnije od oružja", "Trump v California" i "Trst, Jugoslavija".

“Upoznaj autora”: Neven Hitrec

Program "Upoznaj autora" u Dokukino KIC ovoga petka, 20. listopada u 19 sati, dovodi nagrađivanog autora Nevena Hitreca.