PočetnaNajaveU Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

U Osijeku sutra počinje 5. Filmska RUNDA

|

U Osijeku će se sutra i prekosutra (petak i subota, 16. i 17. listopada) u tamošnjem kinu Urania, održati 5. Filmska RUNDA, revija hrvatskog kratkog filma. Glavni program sačinjavaju Festivalska i Studentska RUNDA: u Festivalskoj su na rasporedu nagrađivani festivalski filmovi svih rodova; u Studentskoj pak premijere zanimljivih nagrađivanih kratkometražnih filmova studenata Akademije dramske umjetnosti i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, a ove godine i filmovi Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te autorski filmove nastali filmskom edukacijom u Kinoklubu Zagreb.

Od dokumentarnih filmova na Festivalskoj RUNDI bit će prikazan animirano-dokumentarni film “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) redateljica Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, te eksperimentalno-dokumentarni “Porvenir” (REA, 2020.) Renate Poljak. Studentska RUNDA iz doku-rakursa okuplja filmove “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) autora Davida Lušičića, odnosno “Jabuka, tri dvopeka, jogurt” (Kinoklub Zagreb, 2019.) Anite Čeko.

Ulaz je besplatan za sve posjetitelje, uz ograničen broj sjedećih mjesta i uz pridržavanje epidemioloških mjera. Opširnije informacije doznajte na službenoj stranici Filmske RUNDE.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Kino na pruzi

Objavljujemo tekst nastao povodom programa "Kino na pruzi", koji je Dina Pokrajac selektirala za projekt "Kino Trešnja".

Dvije Zlatne Arene za “Našu djecu” Silvestra Kolbasa

"Naša djeca" (Factum, 2024.) Silvestra Kolbasa osvojila su dvije Zlatne Arene na netom završenom, 71. Pulskom filmskom festivalu.

“Hearts of Darkness: A Filmmaker’s Apocalypse” – “Kako ću odustati od sebe?”

U drugom eseju ovogodišnjih "Klasika" bavimo se dokumentarnim filmom "Hearts of Darkness: A Filmmaker's Apocalypse" (1992).

“U Rijeci se osjeća nedostatak vizije i strateškog promišljanja kulture”

Marin Lukanović i Borko Novitović za naš portal govore o svom dugogodišnjem djelovanju unutar riječke udruge Filmaktiv, koja je ove godine napunila 20 godina postojanja.

Preminuo filmski i kazališni kritičar Tomislav Kurelec

U Zagrebu je, u 83. godini, preminuo filmski i kazališni kritičar te redatelj Tomislav Kurelec.

13. Škola dokumentarnog filma: Bez šminke

U zagrebačkom Dokukinu KIC 18. su lipnja premijerno prikazani završni radovi 13. Škole dokumentarnog filma.

Mašinokoreografije Alaina Resnaisa

Zanimanje Alaina Resnaisa za mašine, mogu se donekle pripisati posleratnom industrijskom "boomu" 1950-ih u Francuskoj.

Petnaesta Nagrada “Vedran Šamanović” Ani Hušman za film “Radije bih bila kamen”

Ovogodišnja, petnaesta po redu Nagrada "Vedran Šamanović", pripala je Ani Hušman za film "Radije bih bila kamen" (2024).

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.