Početna Najave Trinaest recentnih svjetskih filmova na premijernom Riječkom filmskom forumu

Trinaest recentnih svjetskih filmova na premijernom Riječkom filmskom forumu

-

Prvo izdanje Riječkog filmskog foruma održat će se od 28. kolovoza do 2. rujna u Ljetnom Art-kinu u Rijeci i publici premijerno predstaviti niz igranih i dokumentarnih naslova iz cijeloga svijeta. RIFF se održava u okviru programskog pravca “Doba moći”, “Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture”, a novi koncept ove filmske manifestacije – koja je u ožujku planirana u festivalskom izdanju – na prvo mjesto stavlja susret publike, filma i aktualnih društvenih pitanja koje ti filmovi tematiziraju.

Riječki filmski forum 28. kolovoza otvara hrvatska premijera filma “Za Samu” / “For Sama” (2019), jednog od najnagrađivanijih ovogodišnjih dokumentaraca sirijske aktivistice i novinarke Waad al-Kateab i britanskog redatelja Edwarda Wattsa, a projekcija se održava u suradnji s Međunarodnim festivalom dokumentarnog filma ZagrebDoxom. Riječ je o zapanjujućem uratku u kojem se autorica kroz intimnu formu filmskog pisma obraća svojoj kćeri pripovijedajući o preživljavanju u Siriji tijekom građanskog rata. “Za Samu” je nominiran za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg dokumentarca, a prvi je nefikcijski film u povijesti nominiran za čak četiri prestižne nagrade BAFTA. Osvojio je, između ostalog, Nagradu publike na festivalu IDFA, Europsku filmsku nagradu za najbolji europski dokumentarac, Nagradu Zlatno oko na festivalu u Cannesu, Nagradu Međunarodnog udruženja dokumentarista (IDA), Nagradu za najbolji film Međunarodnog filmskog festivala Al Jazeera Balkans…

Filmski program Riječkog filmskog foruma donosi još dvanaest igranih i dokumentarnih filmova iz cijelog svijeta, a selekcija je rezultat timskog rada kolektiva Art-kina predvođenog ravnateljicom Slobodankom Mišković i filmskog kritičara Dragana Rubeše. Vodeći se načelima originalnosti, dinamike, recentnosti i radikalnosti, RIFF-ova selekcija nastoji stvoriti jak temelj za zajedničku raspravu i propitivanje pa će forumska narav nove riječke filmske manifestacije biti upotpunjena i prigodnim razgovorima i susretima, u kinu i oko njega.

Ulaznice za Riječki filmski forum u prodaju kreću u petak, 21. kolovoza, a mogu se kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Zbog ograničenog broja mjesta, ne postoji mogućnost rezervacije ulaznica za RIFF. Više informacija o Riječkom filmskom forumu potražite na službenoj mrežnoj stranici www.riff.hr, na stranici Art-kina www.art-kino.org te na popratnim društvenim stranicama.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

Danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi

U Češkoj danas počinje 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi, koji će potrajati od 27. listopada do 8. studenog.

Al Jazeera Balkans: “Ponoćni putnik” i “Ivanova igra”

Al Jazeera Balkans na svom će programu ovog tjedna prikazati "Ponoćnog putnika" Hassana Fazilija te "Ivanovu igru" Tomislava Žaje.

Danas počinje 63. DOK Leipzig, niz hrvatskih projekata u industrijskom programu

Danas (ponedjeljak, 26.10.) počinje 63. Međunarodni festival dokumentarnog i animiranog filma u Leipzigu - DOK Leipzig.

“Hall of Fame”: Chantal Akerman

Filmsko-diskurzivni program "Hall of Fame - vodič kroz povijest dokumentarnog filma", donosi dvije projekcije posvećene Chantal Akerman.

18. Liburnia Film Festival: “Zašto mama vazda plače?” – Sjećanja iz Pustograda

"Zašto mama vazda plače?" (2019) Karmen Obrdalj, prati glavnu protagonisticu Enu na putovanju u grad iz djetinjstva.

“Push” – Kupi jeftino, prodaj skupo pa sve opet ponovi

Fredrik Gertten u dokumentarcu "Push" (2019) ispituje širi kontekst stanovanja kao jednog od osnovnih ljudskih prava.

“Totally Under Control” – Tragična farsa virusa i Trumpa

Autori "Totally Under Control" film koriste kao ozbiljnu optužnicu protiv američke vlade, čiji je iskonski grijeh ignoriranje znanosti u korist političke (i vjerojatno financijske) dobiti.

Case study “Jedne od nas”: Zahvatiti šire od filmske slike

Na ovogodišnjem ZagrebDoxu održan je i case study dokumentarnog filma "Jedne od nas" (2020) hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

Hrvatski filmovi na Doclisboi, Jihlavi i Viennaleu

U razmaku od nekoliko dana počinju 18. Međunarodni festival dokumentarnog filma Doclisboa te 24. Međunarodni festival dokumentarnog filma u Jihlavi.

16. ZagrebDox: Hrvatski filmovi – Svijetao ogranak tmurne godine

Dokumentarni.net donosi detaljan osvrt na hrvatske dokumentarne filmove sa 16, odnosno posebnog izdanja ZagrebDoxa.