PočetnaNajaveU Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

U Rijeci predstavljen program 18. Liburnia Film Festivala

|

U Rijeci je jučer (petak, 24.7.) na konferenciji za medije najavljeno osamnaesto izdanje Liburnia Film Festivala, festivala hrvatskog dokumentarnog filma koji će se održati od 23. do 28. kolovoza 2020. na maloj Ljetnoj pozornici i Vili Antonio u Opatiji. Presici su prisustvovali izvršna direktorica LFF-a Jelena Androić, članovi produkcijskog tima Borko Novitović i Ivan Lucić, glasnogovornica festivala Hana Galogaža Lanča te predstavnik “RIJEKE 2020” Bernard Koludrović.

Kako je jučer rečeno, Liburnia Film Festival u punoljetnost ulazi odgovoran prema brojnim, a prije svega zdravstvenim izazovima; ambiciozan za iskorake koji u ovoj godini znače produženje festivala na dodatni, šesti dan i obogaćenje međunarodnim filmskim programom “Stanje pripravnosti” koji daje uvid u ekstremističke pokrete i tendencije u Europi.

Androić je izrazila zadovoljstvo što će među 22 filma u ovogodišnjoj konkurenciji svjetsku, hrvatsku ili festivalsku premijeru imati čak deset naslova. Riječ je o filmovima “5.4” (Samostalna produkcija, 2020.) Lucije Ane Ilijić, “Bez lica” (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu / Stvaralačka mreža Zebra; 2020.) Davida Lušičića, “Doktorice, pem v’ grobeka” (samostalna produkcija, 2020.) Nikoline Barić, “Eva, 16” (Akademija primijenjenih umjetnosti u Rijeci, 2020.) Ene Jagec, “Kaj to ja radim” (Renko, 2020.) Marija Papića, “Odjeci” (Adria Visio / Flip Clip; 2020.) Mateja Đuzela, “Ono drugo selo” (Fade In, 2020.) Jadrana Bobana, “Starac i roda” (Antitalent / Tramal Films / Transmedia Production; 2020.) Tomislava Jelinčića i Alena Stankovića, “Užarska radionica Ivana Delimara” (Domino, 2020.) Vlaste Delimar i “Zašto mama vazda plače?” (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija; 2020.) Karmen Obrdalj.

U konkurenciji za nagradu za najbolji film festivala po ocjeni žirija, najbolji film po izboru publike, najbolji regionalni film (autori ili produkcije iz Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije) te stručne nagrade za najbolju režiju, montažu, fotografiju i dizajn zvuka, ove će se godine natjecati još i “Catamine” (Kinoklub Zagreb, 2019.) Vedrana Huremovića i Sunčice Ane Veldić, “Ivanova igra” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, “Jabuka, tri dvopeka, jogurt” (Kinoklub Zagreb, 2019.) Anite Čeko, “Još uvijek ne znam” (Blank, 2020.) Bele Bračko Milešević, “Moj svemir” (ADU, 2020.) Yuliye Moline, “Mila” (ADU / Blank; 2020.) Karla Voriha, “Porvenir” (REA, 2020.) Renate Poljak, “Posljednja kino predstava” (ADU, 2019.) Jasmine Beširević, “Prazni sati” (Berlin Academy of Arts / Dinaridi Film; 2019.) Mate Ugrina, “Program tvog kompjutera” (Infinum, 2019.) Inese Antić, “U ime Republike Hrvatske” (Petnaesta umjetnost, 2019.) Gorana Devića i “Za let si dušo sigurna” (ADU, 2020.) Ante Mitrovića.

Bez obzira na neobičnu godinu, na natječaj za prijave filmova pristiglo ih je oko 90, među kojima i dosad svakako najveći broj njih (više od deset) s područja Primorsko-goranske županije. “To nas veseli jer dokazuje motivatorsku ulogu Liburnia Film Festivala – autori i autorice ovih prostora u sve većoj mjeri snimaju dokumentarne filmove, ili ih se lakše odvaže poslati na festival i prikazati pred većom publikom, a i jedno i drugo je dobro”, kazala je Jelena Androić. Direktor i selektor festivala Oliver Sertić u konkurenciju je odabrao popriličan broj filmova mlađih autorica i autora, koji često klize prema eksperimentalnom filmu i filmskom eseju, a na malu Ljetnu se, na radost festivala, vraćaju i LFF-ovoj publici poznate autorice i autore, od kojih neki i višestruki laureati, kao što su Goran Dević, Tomislav Žaja, Jadran Boban, Renata Poljak ili David Lušičić.

Stanje pripravnosti

Najveća je ovogodišnja novost spoj Liburnia Film Festivala s programom “Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture” i poseban međunarodni program naslovljen “Stanje pripravnosti”, koji uključuje šest međunarodnih dokumentarnih filmova. Oni bilježe ekstreme naše političke sadašnjosti, neovisno događaju li se u starim demokracijama, Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, ili na problematičnom Istoku, u Bugarskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Grčkoj. Riječ je o naslovima “Neka živi Bugarska” (2017) Adele Peeve (Bugarska), “Slobodni Dačani” (2018) Monice Lazurean-Gorgan (Rumunjska), “Izlaz” (2018) Karen Winther (Norveška / Njemačka / Švedska), “Mađarska 2018.” (2018) Eszter Hajdú (Mađarska/Portugal), “Stieg Larsson: Čovjek koji se igrao vatrom” (2018) Henrika Georgssona (Švedska) i “Djevojke Zlatne zore” (2017) Håvarda Bustnesa (Norveška/Danska/Finska).

“Program, kao i njegov naziv, inspirirani su činjenicom da 30 godina nakon nominalnog završetka Hladnog rata i simboličkog rušenja Berlinskog zida Europa (i svijet) stoje u stanju pripravnosti za potencijalni novi rat, bilo da ga definiramo kao politički, socijalni, ekonomski ili uistinu oružani sukob širih razmjera. Dio je programskog pravca Doba moći Rijeke 2020 – EPK”, kazao je Bernard Koludrović iz RIJEKE 2020 te izrazio zadovoljstvo što je ovaj kvalitetan i kontroverzan filmski program selektiran putem Javnog poziva RIJEKE 2020 u 2019. godini, kojim se i zajednici pružila prilika da bude sukreator programa Europske prijestolnice kulture. “Stanje pripravnosti” će, osim razgovora s redateljima, uživo ili video-pozivom, uključivati i masterclass predavanje te okrugli stol o tipskim nacionalizmima i pokretima koji za cilj imaju urušavanje pluralizma i temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Na fotografiji: Liburnia Film Festival 2020. vizual

Na tragu teme filmskog programa “Stanje pripravnosti” te reflektirajući prekinutost i neizvjesnost 2020. godine, nalazi se i ovogodišnji LFF-ov vizual, čiji je autor Bernard Blašković iz Studija Pixel, koji na pola ispresijeca crna boja koja nečitkim i prekinutim čini i samo ime festivala.

Vizual je obrazložio Ivan Lucić iz produkcijskog tima, kazavši da on korespondira s političkim crnilom koji zahvaća Europu, krizom EU, raskidom sa životom kakav poznajemo uzrokovanim koronavirusnom pandemijom, te općom neizvjesnošću.

Da budućnost ipak nije u potpunosti neizvjesna pojasnio je Borko Novitović koji je najavio LFF-ove radionice u izvedbi partnera festivala, “Prvi put snimam” u produkciji Filmaktiva za filmske entuzijaste i početnike koja prijave otvara već 27.7., “Filmska početnica” u produkciji partnera festivala Restarta, te tradicionalna “Pića s autorima”, Q&A razgovore s gostima festivala svakog popodneva. Novitović je najavio i da će u 27.7. biti otvoren poziv za volontere i volonterke LFF-a koji će uz rad i druženje imati priliku i mnogo naučiti o produkciji velikih javnih događanja, a pozvao je i na LFF-ovo “Slučajno kino” u srijedu 29. 7. U Kružnoj ulici u Rijeci, u sklopu programa “Ljeto u Kružnoj” SU Molekula, na kojem će biti prikazani dokumentarci “Kako se gradi brod” (1983.) Željka Lukovića i Petra Trinajstića, “Godine hrđe” (Factum, 2000.) Andreja Korovljeva i “Skoro ništa” (Studio Pangolin, 2016.) Ane Hušman.

Organizatori Liburnia Film Festivala napominju da će pratiti epidemiološku situaciju do festivala, te ga za posjetitelje učiniti sigurnim, sukladno svim preporukama lokalnog i nacionalnog stožera civilne zaštite. To će značiti i manji broj sjedećih mjesta u publici, pa posjetitelje pozivaju da čim ranije svoje ulaznice nabave online, putem sustava Moje karte.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.