PočetnaNajaveLiburnia uplovljava u Mali Lošinj

Liburnia uplovljava u Mali Lošinj

-

Ljetno kino Vladimir Nazor u Malom Lošinju i ove godine ugošćuje program “Liburnia uplovljava”, turneju pobjedničkih filmova festivala hrvatskog dokumentarnog filma Liburnia Film Festivala. Održat će se dvije projekcije, 10. i 17. srpnja, oba puta s početkom u 21.30 sati.

U petak, 10. srpnja, bit će prikazan dobitnik Nagrade publike na 17. Liburnia Film Festivalu, dugometražni dokumentarac  “Tusta” (Factum / Wake Up Films / Award Film & Video / Zagreb film; 2019.) redatelja Andreja Korovljeva koji nas približava životu Branka Črnca Tuste, frontmena legendarnog punk-rock benda KUD Idijoti iz Pule.

Kroz arhivske materijale i intervjue s gitaristom Sašom Milovanovićem Verudom, basistom Nenadom Marjanovićem Fricom, bubnjarem Diegom Bosuscom Pticom, te kolegama i suvremenicima, kao što su izdavač njihovih prvih albuma Boris Furlan, glazbeni kritičari Petar Janjatović i Dragan Kremer, glazbenici Zoran Predin, Damir Urban i Sejo Sexon, prvi dio filma govori o neočekivanom proboju i meteorskom usponu pulskog sastava.

Drugi čin ove specifične rock and roll priče posvećen je ograničenom djelovanju benda i zabranama koje su doživljavali uslijed rata i nacionalističkog ozračja u Hrvatskoj. U finalnom segmentu filma, redatelj se fokusira na posljednje godine i prerani kraj Tustinog života kroz dirljiva svjedočenja članova obitelji i prijatelja, gdje otkrivamo njegovu manje poznatu, intimnu, ljudsku dimenziju bez koje ne bi mogao steći takav društveni značaj.

Idućeg petka, 17. srpnja, bit će prikazan dokumentarac “Na vodi” (Petnaesta umjetnost, 2018.) redatelja Gorana Devića koji je na lanjskoj Liburniji nagrađen za najbolju režiju (Dević) i najbolji dizajn zvuka (Martin Semenčić). Prateći rijeku koja teče kroz središte redateljevog rodnog Siska, film gradi portret nekadašnjeg industrijskog grada u čiju su noviju povijest duboko upisani društveni konflikti tranzicije. Rijeka se danas veže uz razonodu i opuštanje, ali u susretu s ljudima na površinu isplivaju društveni sukobi tranzicije.

Ulaz na projekcije je besplatan.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije