PočetnaVijesti13. SEEfest: Posebno priznanje za "Mačka je uvijek ženska"

13. SEEfest: Posebno priznanje za “Mačka je uvijek ženska”

-

U Los Angelesu je upravo u tijeku petnaesto izdanje Filmskog festivala jugoistočne Europe – SEEfest (The South East European Film Festival Los Angeles), koje se zbog pandemije koronavirusa preselilo u online sferu, i to od 24. lipnja sve do 16. kolovoza ove godine. Radi se pak o godišnjem festivalskom događaju, koji prema svojem mission statementu pokušava ispričati širu priču Jugoistočne Europe, s više različitih točaka gledišta. Uz glavni filmski program, aktivan je i onaj popratni, industrijski, poput različitih panela, radionica, retrospektiva itd.

Ovogodišnji festival američka će publika moći vidjeti putem streaming platforme Darkroom, i to ne sve odjednom, već kako isti počnu postupno pristizati na stranicu. Hrvatska je zastupljena s ukupno trinaest filmova na 15. SEEfestu, od čega je pet s doku-predznakom: “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) Dane Budisavljević, “Ivanova igra” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) Slađane Lučić, “Fajront” (Stvaralačka mreža Zebra / ADU Zagreb; 2019.) Davida Lušičića te “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

Upravo je “Mačka je uvijek ženska” osvojila Posebno priznanje SEEfesta u kategoriji kratkometražnog filma. Odluku je donio tročlani žiri u sastavu: Christine La Monte (producentica i redateljica; Italija), James Tumminia (producent, glumac i redatelj; SAD) te Åsa Kalmér (scenaristica, redateljica, glumica i dizajnerica; Švedska).

“Mačka” je, podsjetimo, svjetsku premijeru doživjela na prošlogodišnjem Animafestu, trostruko je nominirana i u sklopu naših Nagrada Dokumetar, a nedavno je ušla i u program uglednog Sheffield Doc/Festa. Scenarij i režiju dokumentarca potpisale su Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, animaciju i dizajn Martina Meštrović, montažu Iva Kraljević. Na odjavnoj špici kao direktor fotografije pojavljuje se Jasenko Rasol, dizajneri zvuka bili su Alen i Nenad Sinkauz, a zvuk je oblikovao Hrvoje Pelicarić. Producent je, pak, bio Igor Grubić.

Opširnije informacije o ovogodišnjem SEEfestu provjerite na službenoj stranici ovog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Sjeveroistočni vjetrovi” – Staljin, još uvijek među Gruzijcima

"Sjeveroistočni vjetrovi" su film istančana ritma, smjene kadrova koja jednako zadržava pozornost na detaljima, kao što ih kontekstualizira.

[VIDEO] Domenico Centrone: “Moramo ‘vratiti’ film mjestu na kojem je snimljen”

Od 19. do 23. veljače u Zagrebu se održavala napredna radionica snimanja za mlade, koju je vodio talijanski edukator Domenico Centrone.

“Dolazak proljeća u Buču” i “Sarajevo Safari” na programu Al Jazeere Balkans

Na ovotjedni program Al Jazeere Balkans stižu dokumentarni filmovi "Dolazak proljeća u Buču" i "Sarajevo Safari".

“Beyond Utopia” – Vibrantno svjedočanstvo

"Beyond Utopia" uvjerljivo i potresno iznosi upečatljive sudbine, pripovijesti i prisjećanja nekolicine izbjeglih Sjevernokorejaca.

[VIDEO] Nikoloz Bežanišvili: “Staljin nije popularan u Gruziji jer naša zemlja ide prema EU i NATO-u”

Gruzijski redatelj Nikoloz Bežanišvili za naš portal govori o svom filmu "Sjeveroistični vjetrovi" (2022).

Ivan Efendić: “Moj glavni protagonist Mate Lasić ima potpuno drugačiji pristup umjetnosti i životu”

Debitantski redatelj Ivan Efendić za Dokumentarni.net govori o svom dokumentarcu "Mate" (Samostalna produkcija, 2023.).

Otvorene prijave za KKZ-ovu radionicu “U dijalogu sa Agnès”

Otvorene su prijave za naprednu KKZ-ovu filmsku radionicu "U dijalogu sa Agnès" voditeljice Ive Gavrilović.

Otvorene prijave za 11. STIFF

STIFF – Međunarodni studentski filmski festival poziva autore da prijave svoje filmove na jedanaesto izdanje festivala.

Hrvatska koprodukcija u industrijskom dijelu 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu

Hrvatska koprodukcija "Sakupljač snova" ušla je u industrijski dio 26. Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Solunu.

U KIC-u ciklus filmova posvećen Martinu Semenčiću

U zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC) bit će prikazan kratki ciklus "Sjećanje na Martina Semenčića".