PočetnaVijesti13. SEEfest: Posebno priznanje za "Mačka je uvijek ženska"

13. SEEfest: Posebno priznanje za “Mačka je uvijek ženska”

-

U Los Angelesu je upravo u tijeku petnaesto izdanje Filmskog festivala jugoistočne Europe – SEEfest (The South East European Film Festival Los Angeles), koje se zbog pandemije koronavirusa preselilo u online sferu, i to od 24. lipnja sve do 16. kolovoza ove godine. Radi se pak o godišnjem festivalskom događaju, koji prema svojem mission statementu pokušava ispričati širu priču Jugoistočne Europe, s više različitih točaka gledišta. Uz glavni filmski program, aktivan je i onaj popratni, industrijski, poput različitih panela, radionica, retrospektiva itd.

Ovogodišnji festival američka će publika moći vidjeti putem streaming platforme Darkroom, i to ne sve odjednom, već kako isti počnu postupno pristizati na stranicu. Hrvatska je zastupljena s ukupno trinaest filmova na 15. SEEfestu, od čega je pet s doku-predznakom: “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) Dane Budisavljević, “Ivanova igra” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) Slađane Lučić, “Fajront” (Stvaralačka mreža Zebra / ADU Zagreb; 2019.) Davida Lušičića te “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

Upravo je “Mačka je uvijek ženska” osvojila Posebno priznanje SEEfesta u kategoriji kratkometražnog filma. Odluku je donio tročlani žiri u sastavu: Christine La Monte (producentica i redateljica; Italija), James Tumminia (producent, glumac i redatelj; SAD) te Åsa Kalmér (scenaristica, redateljica, glumica i dizajnerica; Švedska).

“Mačka” je, podsjetimo, svjetsku premijeru doživjela na prošlogodišnjem Animafestu, trostruko je nominirana i u sklopu naših Nagrada Dokumetar, a nedavno je ušla i u program uglednog Sheffield Doc/Festa. Scenarij i režiju dokumentarca potpisale su Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, animaciju i dizajn Martina Meštrović, montažu Iva Kraljević. Na odjavnoj špici kao direktor fotografije pojavljuje se Jasenko Rasol, dizajneri zvuka bili su Alen i Nenad Sinkauz, a zvuk je oblikovao Hrvoje Pelicarić. Producent je, pak, bio Igor Grubić.

Opširnije informacije o ovogodišnjem SEEfestu provjerite na službenoj stranici ovog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije