PočetnaVijesti13. SEEfest: Posebno priznanje za "Mačka je uvijek ženska"

13. SEEfest: Posebno priznanje za “Mačka je uvijek ženska”

|

U Los Angelesu je upravo u tijeku petnaesto izdanje Filmskog festivala jugoistočne Europe – SEEfest (The South East European Film Festival Los Angeles), koje se zbog pandemije koronavirusa preselilo u online sferu, i to od 24. lipnja sve do 16. kolovoza ove godine. Radi se pak o godišnjem festivalskom događaju, koji prema svojem mission statementu pokušava ispričati širu priču Jugoistočne Europe, s više različitih točaka gledišta. Uz glavni filmski program, aktivan je i onaj popratni, industrijski, poput različitih panela, radionica, retrospektiva itd.

Ovogodišnji festival američka će publika moći vidjeti putem streaming platforme Darkroom, i to ne sve odjednom, već kako isti počnu postupno pristizati na stranicu. Hrvatska je zastupljena s ukupno trinaest filmova na 15. SEEfestu, od čega je pet s doku-predznakom: “Dnevnik Diane Budisavljević” (Hulahop / December / This and That Productions; 2019.) Dane Budisavljević, “Ivanova igra” (Gral Film, 2019.) Tomislava Žaje, “Kuća Male Zvijezde” (Wolfgang&Dolly / Al Jazeera Balkans; 2019.) Slađane Lučić, “Fajront” (Stvaralačka mreža Zebra / ADU Zagreb; 2019.) Davida Lušičića te “Mačka je uvijek ženska” (Kreativni sindikat, 2019.) Martine Meštrović i Tanje Vujasinović.

Upravo je “Mačka je uvijek ženska” osvojila Posebno priznanje SEEfesta u kategoriji kratkometražnog filma. Odluku je donio tročlani žiri u sastavu: Christine La Monte (producentica i redateljica; Italija), James Tumminia (producent, glumac i redatelj; SAD) te Åsa Kalmér (scenaristica, redateljica, glumica i dizajnerica; Švedska).

“Mačka” je, podsjetimo, svjetsku premijeru doživjela na prošlogodišnjem Animafestu, trostruko je nominirana i u sklopu naših Nagrada Dokumetar, a nedavno je ušla i u program uglednog Sheffield Doc/Festa. Scenarij i režiju dokumentarca potpisale su Martina Meštrović i Tanja Vujasinović, animaciju i dizajn Martina Meštrović, montažu Iva Kraljević. Na odjavnoj špici kao direktor fotografije pojavljuje se Jasenko Rasol, dizajneri zvuka bili su Alen i Nenad Sinkauz, a zvuk je oblikovao Hrvoje Pelicarić. Producent je, pak, bio Igor Grubić.

Opširnije informacije o ovogodišnjem SEEfestu provjerite na službenoj stranici ovog festivala.


Komentari

Komentirajte

Napišite komentar
Unesite ime

Najnovije

“Burden of Dreams” – Film važniji od života

Četvrtu sezonu "Klasika svjetske dokumentaristike" otvaramo tekstom o dokumentarcu "Burden of Dreams" (1982) Lesa Blanka.

Otvorene prijave za 33. Dane hrvatskog filma

Dani hrvatskog filma pozivaju na prijavu filmova za 33. izdanje, koje će se održati od 17. do 20. listopada 2024. u karlovačkom Kinu Edison.

Fotopokret i kinostazis Abbasa Kiarostamija

U drugom tekstu esejističkog serijala "Mineur/majeur" bavimo se manje poznatim filmovima iranskog redatelja Abbasa Kiarostamija.

“The History of Time Travel” – Pseudodokumentarac u slobodnoj formi

"The History of Time Travel" Rickyja Kennedyja iz 2014. godine u narativ uvodi fiktivno znanstveno otkriće, točnije motiv vremenskog stroja.

U srijedu u Bjelovaru počinje nova sezona Filmodroma

Već sedmu godinu sastavni dio Bjelovarskog kulturnog ljeta je program "Filmodrom ljetno kino" Udruge DOKUart.

Riječka premijera “Galeba” u Ljetnom Art-kinu

U Ljetnom Art-kinu 3. srpnja održat će se riječka premijera dokumentarnog filma "Galeb" (Greta Creative Network, 2024.) Davida Lušičića.

Parakartografija Luca Moulleta

U ovom esejističkom serijalu "Mineur/majeur" zavirujemo u opskurne - najčešće kratkometražne i srednjemetražne – ćoškove opusa kanonizovanih reditelja.

“Na Adamantu: Nitko nije savršen”: Prva projekcija ovosezonskog “Slučajnog kina” na Molo longu

Na prvoj projekciji ovosezonskog ciklusa "Slučajnog kina" prikazat će se dokumentarni film "Na Adamantu: Nitko nije savršen" (2023).

7. AJB DOC propituje pojam pravde i pravednosti

Sedmi festival dokumentarnog filma Al Jazeere Balkans (AJB DOC) održat će se od 13. do 17. rujna 2024. godine u Sarajevu.

“C.S.A.: The Confederate States of America” – Ropstvo kao izvor humora

"C.S.A.: The Confederate States of America" Kevin Willmotta, poseban je po tome što pseudodokumentarni film spaja sa spekulativnim žanrom alternativne povijesti.